GREEN

Οι πυρκαγιές του 2023, προκάλεσαν εκπομπές δισεκατομμυρίων τόνων CO2 – Τι υποστηρίζει έρευνα


JTeam

15 Αυγούστου 2024

Οι πυρκαγιές του 2023, προκάλεσαν εκπομπές δισεκατομμυρίων τόνων CO2 – Τι υποστηρίζει έρευνα
Unsplash/Matt Howard
Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι πυρκαγιές σε δασικές περιοχές σε όλον τον κόσμο, εκτόξευσαν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Οι δασικές πυρκαγιές που καταγράφηκαν παγκοσμίως το 2023, απελευθέρωσαν σημαντικές ποσότητες CO2 στον αέρα την περίοδο 2023-2024, σύμφωνα με ετήσια μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες, Τετάρτη (14/08) με τίτλο «State of Wildfires» και βρίσκεται στο περιοδικό Earth System Science Data.

Έτσι, σύμφωνα με τα δεδομένα, οι φωτιές σε δασικές περιοχές σε όλον τον κόσμο, εκτόξευσαν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, προκαλώντας 8,6 δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 παγκοσμίως μεταξύ Μαρτίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024. Αυτό, είναι ένα ποσοστό 16% υψηλότερο από τον μέσο όρο. Μόνο μια σχετικά ήρεμη περίοδος πυρκαγιών στην αφρικανική σαβάνα εμπόδισε την περίοδο 2023-2024 να σπάσει ένα νέο ρεκόρ εκπομπών CO2 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι εκπομπές CO2 από τις πυρκαγιές στα βόρεια δάση του Καναδά, ήταν πάνω από εννέα φορές μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των τελευταίων δύο δεκαετιών. Μόνο στον Καναδά, οι πυρκαγιές ανάγκασαν 232.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Παράλληλα, όπως αναφέρει η έρευνα, άλλες περιοχές που υπέστησαν επίσης ζημιές ήταν ο Αμαζόνιος (Βραζιλία, Βολιβία, Περού, Βενεζουέλα), η Χαβάη και η Ελλάδα.

«Πέρυσι, οι πυρκαγιές σκότωσαν ανθρώπους, κατέστρεψαν σπίτια και υποδομές, προκάλεσαν μαζικές εκκενώσεις, απείλησαν τα μέσα διαβίωσης και κατέστρεψαν ζωτικά οικοσυστήματα», δήλωσε ο Μάθιου Τζόουνς του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αυτές οι πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές και έντονες με την αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος και τόσο η κοινωνία όσο και το περιβάλλον υφίστανται τις συνέπειες».

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.