GREEN

Ανησυχία για τα μικροπλαστικά που μεταφέρονται από τον ωκεανό στο πιάτο μας: Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία


JTeam

29 Νοεμβρίου 2024

Ανησυχία για τα μικροπλαστικά που μεταφέρονται από τον ωκεανό στο πιάτο μας: Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία
Unsplash
Μεγάλη ανησυχία για τις τεράστιες ποσότητες μικροπλαστικών που εντοπίστηκαν στον ωκεανό

Μία μελέτη του Ifremer αποκάλυψε πως περίπου 24.400 δισεκατομμύρια πλαστικών επιπλέουν στον ωκεανό, αριθμός που σοκάρει, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα ψάρια καταλήγουν στο πιάτο μας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, αυτά τα σωματίδια μεταφέρονται σε όλους τους θαλάσσιους οργανισμούς, περνώντας διαδοχικά από τα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας.

Αυτό το φαινόμενο έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, όχι μόνο γιατί απειλεί το οικοσύστημα, αλλά εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Όταν τα μικροπλαστικά εισέρχονται στα ψάρια, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα ‘ρθει η στιγμή που θα καταλήξουν στον οργανισμό μας. Δυστυχώς, πλέον, καταναλώνοντας ένα νόστιμο ψάρι δεν λαμβάνουμε μόνο Ω3 και βιταμίνη D, αλλά και αμέτρητα μικροπλαστικά.

Από τον ωκεανό στο πιάτο μας - Τα μικροπλαστικά απειλούν το οικοσύστημα

Τα τελευταία 50 χρόνια η παραγωγή μικροπλαστικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ένα σοκαριστικό παράδειγμα είναι πως το 2022 έφτασε στην Ευρώπη τους 58 εκατομμύρια τόνους. Μία από τις αρνητικές συνέπειες της αλόγιστης παραγωγής πλαστικού, αλλά και του γεγονότος ότι εξακολουθούμε να μην κάνουμε ανακύκλωση, είναι ότι κάθε χρόνο καταλήγουν τεράστιες ποσότητες στα σκουπίδια και, δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος αυτών περνάει στα ύδατα.

Jenny.Gr
Unsplash

Όπως αποδείχθηκε από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο, τα νανοπλαστικά καταναλώνονται από αμέτρητα είδη ζωντανών οργανισμών στα υδάτινα περιβάλλοντα - από φύκη μέχρι χέλια - γεγονός που έχει άμεση επίδραση στο περιβάλλον. Μελέτες έχουν εντοπίσει ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα των οργανισμών, βλάβη στο DNA και να επηρεάσει τις κυτταρικές λειτουργίες.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα μικροπλαστικών που καταναλώνεται από τον οργανισμό τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να προκαλέσει προβλήματα. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι η θαλάσσια ζωή κινδυνεύει πιο πολύ από ποτέ και πρέπει όλοι να αλλάξουμε συνήθειες για να την προστατέψουμε.

Όσοι καταναλώνουν εβδομαδιαίως ψάρι, είναι βέβαιο πως ετησίως εισέρχονται στο σώμα τους χιλιάδες μικροπλαστικά. Θεωρείται, επίσης, δεδομένο, πως μόλις αυτά τα μικροπλαστικά βρεθούν σε μεγάλη ποσότητα στον ανθρώπινο οργανισμό, θα προκαλέσουν παρόμοιες βλάβες με αυτές που προαναφέρθηκαν στα ψάρια. Κρίνεται, λοιπόν, απαραίτητο να παρέμβουμε, βάζοντας μια τελεία σε αυτό το καταστροφικό - για όλους - φαινόμενο και να σώσουμε το περιβάλλον μας.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.