GREEN

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: 5 πρακτικά hacks για να κάνεις πιο «πράσινη» τη ζωή σου


JTeam

5 Ιουνίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: 5 πρακτικά hacks για να κάνεις πιο «πράσινη» τη ζωή σου
Unsplash/averie woodard
Ο πλανήτης έχει ανάγκη να ζούμε πιο βιώσιμα κι αυτά τα hacks αποδεικνύουν ότι μπορούμε να το κάνουμε

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και η ιδανική ημέρα για να πάρετε ορισμένες θετικές για τη ζωή σας αποφάσεις. Το περιβάλλον ζητάει βοήθεια και αυτό έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι επιλογές και οι ενέργειες που κάνεις στην καθημερινότητά σου, από το φαγητό που τρως, μέχρι τα ρούχα που αγοράζεις, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που προσθέτεις στην ατμόσφαιρα. Αυτά τα αέρια θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα, του μεθανίου και του υποξειδίου του αζώτου, επηρεάζουν την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όπως καταλαβαίνεις, ακόμα και οι πιο «μικρές» αλλαγές στην καθημερινότητά σου, μπορούν να συμβάλλουν στο να αλλάξεις και να κάνεις πιο «πράσινη» τη ζωή σου. Ναι, δεν είναι τόσο εύκολο. Είτε γνωρίζεις ήδη μερικά hacks για να στραφείς σε πιο eco-friendly συνήθειες, είτε είσαι σε πρώιμο στάδιο και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, υπάρχουν τρόποι για να κάνεις, από σήμερα, πιο «πράσινη» τη ζωή σου.

Φτιάξε φυσικά λιπάσματα για τα φυτά, από υπολείμματα τροφίμων

Γιατί να ξοδεύεις χρήματα σε χημικά λιπάσματα, όταν μπορείς να χρησιμοποιήσεις μερικά υπολείμματα τροφίμων για την υγιή ανάπτυξη των φυτών σου; Οργανικά υλικά όπως οι φλούδες εσπεριδοειδών, οι φλούδες φρούτων, τα υπολείμματα καφέ ή τσαγιού ακόμα και τα τσόφλια αυγών, υπάρχουν στην κουζίνα σου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κηπουρική. Την επόμενη φορά, πριν πετάξεις οτιδήποτε υπάρχει στην κουζίνα ή γενικότερα στο σπίτι, σκέψου πώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού σου αποτυπώματος.

Χρησιμοποίησε φυσικά, μη τοξικά, προϊόντα για το σπίτι

Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που δεν μπορείς να καθαρίσεις με φυσικό τρόπο. Εδώ, συνήθως τα «μαγικά» υλικά είναι τρία: Λεμόνι, μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι. Κι αυτά τα τρία υλικά, εκτός από το ότι δεν είναι βλαβερά για το αναπνευστικό σου σύστημα, δεν είναι επιβλαβή για το περιβάλλον. Η λύση, βρίσκεται πάντα στην απλότητα.

Επαναχρησιμοποίησε τα δοχεία στο σπίτι

Δείξε λίγη αγάπη στον πλανήτη, επαναχρησιμοποιώντας τα παλιά σου δοχεία ή ακόμα και χάρτινα μπουκάλια. Το πιο απλό; Να τα μετατρέψεις σε μια DIY γλάστρα για φυτά. Η @svenjamay, στο TikTok, σου δείχνει πώς κόβει ένα χάρτινο μπουκάλι στη μέση προτού ξηλώσει την εξωτερική ετικέτα. Αφού το καθαρίσει, τραβάει ελαφρώς προς τα κάτω τις άκρες για δημιουργήσει ένα «κουτί», σαν σπιτική γλάστρα. Μετά, απλά γέμισε το με χώμα και βάλε μέσα το αγαπημένο σου φυτό.

@svenjamay Simple DIY Plant Pot #diy #upcycling #process #easydiy #milchtüte #zerowastechallenge #zerowaste ♬ Originalton - genausonuranders

Στρέψου στο DIY

Από το να παρατείνεις τη «ζωή» των αντικειμένων που υπάρχουν σπίτι σου, να επιδιορθώσεις ρούχα ή παιχνίδια, μέχρι και να προσθέσεις κάτι διαφορετικό στον χώρο, το DIY είναι η λύση. Πάντα, ο εύκολος «δρόμος» είναι είτε να πετάξεις κάτι που έχει χαλάσει είτε να αγοράσεις κάτι καινούργιο, ωστόσο σχεδόν πάντα μπορείς να κάνεις και κάτι άλλο. Το μόνο που χρειάζεσαι, είναι όρεξη, διάθεση και δημιουργικότητα.

Χρησιμοποίησε οικολογικά προϊόντα περιόδου

Ίσως, το συγκεκριμένο hack είναι κάτι που δεν περίμενες σε αυτό το άρθρο. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι μπορείς να ζήσεις ακόμα πιο οικολογικά, αντικαθιστώντας τις κλασσικές σερβιέτες με εναλλακτικές λύσεις, όπως ένα κύπελλο περιόδου (menstrual cup). Το παρακάτω βίντεο στο TikTok, αποκαλύπτει τα συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία που θα σε κάνουν να σκεφτείς ξανά τις επιλογές σου.

@earthtopia We’re collaborating with @earthminutesuk on simple changes that save money AND the planet. First up: #periods. #LearnOnTiktok #PeriodTips #Period ♬ original sound - Earthtopia | Sharing Eco Tips

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.