GREEN

Κλιματική κρίση: Οι άνθρωποι εκτέθηκαν σε επιπλέον 6 εβδομάδες ακραίου καύσωνα το 2024 - Τι λένε οι ερευνητές


JTeam

27 Δεκεμβρίου 2024

Κλιματική κρίση: Οι άνθρωποι εκτέθηκαν σε επιπλέον 6 εβδομάδες ακραίου καύσωνα το 2024 - Τι λένε οι ερευνητές
Unsplash/Tobias Rademacher
Τα στοιχεία επιστημονικής έρευνα και οι προειδοποιήσεις για να αποφευχθούν οι επιπτώσεις το 2025

Είναι ήδη γνωστό πως το 2024 είναι η χρονιά που καταγράφηκαν ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε παγκόσμιο επίπεδο, με ρεκόρ υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό που, επίσης, έγινε γνωστό, είναι πως η κλιματική κρίση προκάλεσε επιπλέον έξι εβδομάδες υψηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με την ανάλυση του World Weather Attribution (WWA) και του Climate Central.

Οι επικίνδυνοι καύσωνες ήταν σαφώς πολύ χειρότεροι για ορισμένους ανθρώπους. Για παράδειγμα, στα νησιωτικά κράτη της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, υπέφεραν με 150 επιπλέον ημέρες επικίνδυνου καύσωνα, απ' ότι θα είχαν βιώσει χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σχεδόν οι μισές χώρες του κόσμου, βίωσαν τουλάχιστον δύο μήνες υψηλών θερμοκρασιών, όπως διαβάζουμε στον Guardian.

Όπως λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει πολλάκις για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, η κατάργηση της καύσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ζωτικής σημασίας για να περιοριστούν οι επιπτώσεις, που γίνονται χειρότερες χρόνο με τον χρόνο. Μάλιστα, ζήτησαν να αναφέρονται οι θάνατοι που προκαλούνται από τους καύσωνες, σε πραγματικό χρόνο, αφού τα δεδομένα αποτελούν πολύ μεγάλη υποεκτίμηση, λόγω της της έλλειψης της σωστής παρακολούθησης. Δηλαδή, είναι πιθανό να έχουν πεθάνει εκατομμύρια άνθρωποι από την υπερθέρμανση του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες.

«Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης από ορυκτά καύσιμα δεν ήταν ποτέ τόσο σαφείς ή τόσο καταστροφικές από ό,τι το 2024 και προκάλεσαν μεγάλη ταλαιπωρία», είπε η Dr. Friederike Otto, από το Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής της WWA και συνέχισε: «Οι πλημμύρες στην Ισπανία, οι τυφώνες στις ΗΠΑ, η ξηρασία στον Αμαζόνιο και οι πλημμύρες στην Αφρική είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε για να αποτρέψουμε την επιδείνωση των καταστάσεων: να σταματήσουμε την καύση ορυκτών καυσίμων».

Jenny.Gr
Unsplash/ Markus Spiske

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο μέσος άνθρωπος εκτέθηκε σε επιπλέον 41 ημέρες επικίνδυνου καύσωνα, υπογραμμίζοντας πώς η κλιματική κρίση εκθέτει εκατομμύρια ανθρώπους σε επικίνδυνες θερμοκρασίες για μεγαλύτερες περιόδους του έτους. Η Ινδονησία, με πληθυσμό 280 εκατομμυρίων ανθρώπων, υπέστη 122 ημέρες επιπλέον επικίνδυνου καύσωνα, όπως και η Σιγκαπούρη και πολλές χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Στη Μέση Ανατολή, οι άνθρωποι στη Σαουδική Αραβία υπέφεραν από 70 επιπλέον ζεστές ημέρες, σε μια χρονιά που τουλάχιστον 1.300 προσκυνητές του Χατζ πέθαναν κατά τη διάρκεια ακραίας ζέστης. Η Βραζιλία και το Μπαγκλαντές υπέστησαν περίπου 50 επιπλέον ζεστές ημέρες, ενώ η Ισπανία, η Νορβηγία και οι χώρες των Βαλκανίων είχαν έναν επιπλέον μήνα με υψηλές θερμοκρασίες.

Πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, βίωσαν αυξημένες θερμοκρασίες που έγιναν τουλάχιστον διπλάσιες από την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας στις 21 Ιουλίου, μια από τις πιο ζεστές ημέρες του έτους.

Η Τζούλι Άριγι, διευθύντρια προγραμμάτων στο Κέντρο Κλίματος του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε: «Ένα ακόμη καταστροφικό έτος ακραίων καιρικών φαινομένων έδειξε ότι δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τη ζωή με το [τώρα υπάρχον] επίπεδο θέρμανσης. Το 2025 είναι κρίσιμο να επιταχυνθεί η προσπάθεια προσαρμογής της κάθε χώρας στην κλιματική αλλαγή και να διατεθούν πόροι από τις πλούσιες χώρες για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να γίνουν πιο ανθεκτικές».

Τα μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν καλύτερα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, τα οποία έσωσαν ζωές, καθώς και την αναφορά των θανάτων από καύσωνες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.