Τα do's και τα don’ts στο καθημερινό μας πρόγραμμα διατροφής
Healthy Eating

Τα do's και τα don’ts στο καθημερινό μας πρόγραμμα διατροφής

Μικρά μυστικά για υγεία, ενέργεια και ευεξία.

Είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι η καλή υγεία ενός ανθρώπου οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στον τρόπο διατροφής του. Η διατροφή σε συνδυασμό με το περιβάλλον διαβίωσης και την κληρονομικότητα, αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τη σωματική ανάπτυξη, τη φυσιολογική λειτουργία, τη διατήρηση της καλής κατάστασης της υγείας και την προστασίας από ασθένειες.

Οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν αντίκτυπο στην υγεία μας, τόσο στη φυσική όσο και στην ψυχική μας ευεξία. Αυτό σημαίνει ότι μια ισορροπημένη διατροφή οφείλει να αποτελείται από ποικιλία τροφών στις σωστές αναλογίες. Φυσικά, δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς σε πόσο μεγάλο βαθμό επηρεάζει η διατροφή μας την υγεία διότι τα αποτελέσματα δεν φαίνονται αμέσως.

Γι αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να υιοθετήσετε όσο πιο νωρίς γίνεται μια ισορροπημένη διατροφή. Και για να το πετύχετε πρέπει να γνωρίζετε τα βήματα που καλό είναι να ακολουθήσετε και μερικά ακόμη που θα πρέπει σίγουρα να αποφύγετε.

Τα do's της διατροφής

Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά 

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ξεχωριστή θέση στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής. Δίνουν χρώμα στα γεύματα, γεύση στη διατροφή και προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά. 

jenny.gr

Με απλά λόγια πρόκειται για δύο ομάδες τροφίμων που δρουν προστατευτικά κατά των ασθενειών, πιθανότατα λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και πιο συγκεκριμένα σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, β-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή, πολυφαινόλες και φυτοχημικά, στοιχεία ξεχωριστής σημασίας τόσο για την ανάπτυξη, όσο και για τη διατήρηση της υγείας.

Να πίνετε νερό

Καθημερινά χάνετε νερό από το σώμα σας, κυρίως μέσω ούρων και ιδρώτα. Άρα για να αποφύγετε την αφυδάτωση, πρέπει να πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού. Εκτός όμως από το απαραίτητο σε όλους νερό, πώς θα σας φαινόταν εάν σας λέγαμε ότι πλέον μπορείτε να εντάξετε και την μπίρα στην καθημερινότητά σας; Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Κι όμως, πλέον μπορείτε να απολαύσετε την αγαπημένη σας μπίρα όποτε θελήσετε. 

Η μπίρα χωρίς αλκοόλ, Heineken 0.0 θα σας χαρίσει μια μοναδική εμπειρία μεστής γεύσης, αρωμάτων και δροσιάς, χωρίς ίχνος αλκοόλης. Διαθέτει 50% λιγότερες θερμίδες από μια lager μπίρα και έχει τέλεια ισορροπημένη γεύση με φρουτώδεις νότες και απαλό σώμα βύνης ενώ παρασκευάζεται από φυσικά συστατικά. Όλα αυτά κάνουν τη νέα Heineken 0.0 ιδανική επιλογή για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. 

jenny.gr

 

Οργανώστε σωστά την κουζίνα σας

Δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια ριζική αλλαγή, απλά μετακινήστε τα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας προς τα μέσα ράφια και στο μπροστινό μέρος τοποθετήστε τα τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες. Με αυτόν τον τρόπο θα τα βλέπετε πρώτα, όταν ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου.

Να τρώτε όλες τις ομάδες τροφίμων

Εάν έχετε ακούσει ή διαβάσει ότι κάποιες ομάδες τροφίμων παχαίνουν, είναι απλά διατροφικοί μύθοι που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Από την άλλη μεριά εάν αποκλείετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων, το μόνο που καταφέρνετε είναι να στερείστε τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία σας. 

jenny.gr

Τα don’ts της διατροφής

Μην αφήσετε τον εαυτό σας να λιμοκτονήσει

Ένα από τα κορυφαία don'ts, είναι να τρώτε πάρα πολύ λίγες θερμίδες. Αν έχετε συνεχώς ένα αίσθημα αδυναμίας, αυτό είναι μια ένδειξη ότι δεν τρώτε αρκετά. Επίσης, όταν νιώθετε ότι πεινάτε, δύο πράγματα συμβαίνουν: Πρώτον, το σώμα σας αποθηκεύει λίπος, και δεύτερον τα επίπεδα της ινσουλίνης σας, ανεβαίνουν στα ύψη και στη συνέχεια πέφτουν απότομα, αφήνοντας σας αδύναμους και εξαντλημένους.

Δεν ακούγεται και πολύ διασκεδαστικό, έτσι δεν είναι; Για να αποφευχθεί λοιπόν όλο αυτό προσπαθήσετε να τρώτε κάτι ελαφρύ κάθε 3-4 ώρες. Και ευτυχώς τώρα μπορείτε να απολαμβάνετε την αυθεντική γεύση της Heineken, χωρίς να συμβιβάζεστε σε επίπεδο απόλαυσης, καταρρίπτοντας κάθε προκατάληψη για το πόσο απολαυστική μπορεί να είναι μία μπίρα χωρίς αλκοόλ. Γιατί με την Heineken 0.0  #ToraMporeis!  

Μην τρώτε πολύ αλάτι

Το αλάτι είναι ο κυρίως ρυθμιστής γεύσης και χωρίς αυτό τα φαγητά δεν έχουν ωραία γεύση, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνεται υπερκατανάλωση. Και παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το νάτριο προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση, αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού υποφέρουν από υπέρταση.

jenny.gr

Μειώνοντας λοιπόν την ποσότητα του νατρίου από τη διατροφή σας, μπορεί να σας βοηθήσει, ώστε να κρατήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε ένα υγιές επίπεδο. Και για να το πετύχετε αυτό, μπορείτε να αρχίσετε να το αντικαθιστάτε με βότανα, μπαχαρικά, λεμόνι και ξύδι.

Μην τρώτε επειδή βαριέστε

Ο πολύς ελεύθερος χρόνος παχαίνει. Μήπως έχετε πιάσει τον εαυτό σας να τρώει ό,τι βρει μπροστά του επειδή βαριέται; Δεν είστε οι μόνοι. Σύμφωνα με μελέτες οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το φαγητό σαν δεκανίκι είτε επειδή βαριούνται είτε επειδή νιώθουν άγχος ή για να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση. 

Πριν λοιπόν ανοίξετε το σακουλάκι με τα πατατάκι, ρωτήστε τον εαυτό σας: «Πεινάω πραγματικά ή μου συμβαίνει κάτι άλλο;». Η παρακολούθηση του τι τρώτε και του τι νιώθατε πριν και μετά, μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να διαπιστώσετε τους λόγους που οδηγείστε στην υπερφαγία και να σταματήσετε τον συναισθηματικό κύκλο φαγητού. 

Να θυμάστε, όπως συνηθίζουμε να τρώμε ανθυγιεινά, έτσι συνηθίζουμε να τρώμε και υγιεινά. Και για να μπορέσουμε να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, απαιτείται χρόνος, τον οποίο αξίζει να διαθέσουμε.