HOME SWEET HOME

7 tips για να αποφεύγετε τα περιττά γεύματα στο σπίτι


16 Απριλίου 2015

diet.jpg

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά είναι γεγονός ότι η καλή υγεία ξεκινάει από το ίδιο σας το σπίτι. Παράλληλα, από το χρώμα των τοίχων και το στρώμα σας μέχρι τα φωτιστικά ή το μέγεθος των σκευών, το σπίτι φαίνεται ότι παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και στις διατροφικές μας συνήθειες. Κι αν αυτό το περιμένατε μόνο από την κουζίνα σας, αρκεί να σκεφτείτε μόνο το εξής: οι αγαπημένες σας ριγέ κουρτίνες ενδέχεται να μειώνουν τη διάθεσή σας για άσκηση. Αν τα παραπάνω σας έβαλαν σε σκέψεις, δεν έχετε παρά να διαβάσετε παρακάτω για να βρείτε 7 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μετατρέψετε κάθε σπιθαμή του σπιτιού σας σε πραγματικό καταφύγιο από τα περιττά κιλά.

Καθιστικό: Τηλεόραση στοπ! Είναι πολλά τα ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που περνάνε πολλές ώρες μπροστά από τη μικρή οθόνη τείνουν να ασκούνται λιγότερο με αποτέλεσμα να παίρνουν πιο εύκολα κιλά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι καλό είναι να προσπαθήσετενα μειώσετε τις ώρες που περνάτε κάνοντας ζάπινγκκαι να αναζητήσετε πιο δημιουργικούς και παραγωγικούς τρόπους διασκέδασης. Για παράδειγμα, τα βιβλία θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την άνοια, ενώ τα επιτραπέζια παιχνίδια ενισχύουν τους φιλικούς και οικογενειακούς δεσμούς. Φροντίστε, επομένως, να δώσετε στη βιβλιοθήκη σας και τα επιτραπέζια παιχνίδια σας περίοπτη θέση μέσα στο σπίτι. Τέλος, κρύψτε την τηλεόραση σας τοποθετώντας την σε ένα κλειστό έπιπλο προκειμένου να περιορίσετε αποτελεσματικά τις ώρες που περνάτε παρέα της.

Κουζίνα: Βάψτε τα μπλε! Σύμφωνα με έρευνες στο χώρο της διατροφολογίας και της διακόσμησης, το μπλε χρώμα θεωρείται ανασταλτικό της όρεξης. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, αν θέλετε να διατηρήσετε τη γραμμή σας… άθικτη, δεν έχετε παρά να βάψετε έναν τοίχο της κουζίνας σας μπλε ή να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε μπλε πιάτα, ποτήρια και χαρτοπετσέτες. Αντίστοιχα, καλό είναι να αποφύγετε να βάλετε το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο στη χρωματική παλέτα της κουζίνας σας μιας και λειτουργούν διεγερτικά προς την όρεξή σας.

theh

Μπάνιο: Ώρα για ζύγισμα Το καθημερινό ζύγισμα πριν το πρωινό μπάνιο φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχία μίας δίαιτας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Αν κάνετε δίαιτα, λοιπόν, ήρθε η ώρα να εξοπλίσετε το μπάνιο σας με μια ζυγαριά.

Γραφείο: Τέρμα στο λευκό! Οι άσπροι τοίχοι μπορεί να δίνουν την απόλυτη αίσθηση καθαριότητας, αλλά αντανακλούν το φως. Η λάμψη τους μάλιστα, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους ή να «ξυπνήσει» την όρεξη σας με αποτέλεσμα να καταφεύγετε σε όχι-και-τόσο-υγιεινά-σνακ. Για να αποφύγετε αυτό το… κακό, προτιμήστε να βάψετε το τοίχους του γραφείου σας σε γλυκά κι απαλά χρώματα, όπως το μοβ της λεβάντας, το πράσινο της μέντας και το ροδακινί. Σύμφωνα με έρευνες, άλλωστε, τα παστέλ χρώματα ενισχύουν την αίσθηση χαλάρωσης που νιώθουμε. Ωστόσο, αν αυτές οι αποχρώσεις, δεν είναι του γούστου σας, δεν έχετε παρά να εμπιστευτείτε το φυσικό φως του δωματίου για να σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο χρώμα για το γραφείο σας: αν αυτό λούζεται στο πρωινό φως, δεν έχετε παρά να στραφείτε σε ζεστά και χαρούμενα χρώματα (όπως το κίτρινο του κρόκου), ενώ αν έχει απογευματινό φως, μπορείτε να στραφείτε σε ψυχρές αποχρώσεις του γκρι και του μπλε.

weight_friendly003

Υπνοδωμάτιο: Αφήστε το φως να μπει ελεύθερο Οι ειδικοί προειδοποιούν: η έλλειψη φωτός στο υπνοδωμάτιο πάει χέρι-χέρι με διάφορες διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία και η ανορεξία. Με άλλα λόγια, οι λεπτές, σχεδόν διαφανείς κουρτίνες και τα ανοιχτόχρωμα στόρια είναι πιο φιλικές για τη σιλουέτα σας. Για ποιο λόγο; Επιτρέπουν στις ηλιακές ακτίνες να εισβάλουν στο χώρο σας. Αν, μάλιστα, αναλογιστείτε ότι οι άνθρωποι τείνουν να υποκύπτουν σε γευστικές ατασθαλίες και να παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών λόγω της έλλειψης φωτός, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρεμάσετε βαριές κουρτίνες στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του υπνοδωματίου σας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.spirossoulis.com- the home issue, το μόνο online περιοδικό αφιερωμένο αποκλειστικά στο σπίτι και τη διακόσμηση.