HOME SWEET HOME

Oι 5 βασικοί κανόνες που πρέπει να γνωρίζετε για τη διακόσμηση


28 Οκτωβρίου 2015

Χωρίς ένα βασικό στοιχείο στη διακόσμηση ενός δωματίου, το βλέμμα αποσπάται και έτσι αποδυναμώνεται όλο το σύνολο. Δείτε παρακάτω μερικές ιδέες για το ποια είναι τα σημεία που μπορείτε να κάνετε focus και επικεντρωθείτε επάνω τους. Θα σας το ανταποδώσουν!

1. Ενα λάθος το οποίο επαναλαμβάνεται συχνά στη διακόσμηση είναι ότι δεν υπάρχει ένα κεντρικό σημείο. Το σημείο που θα επιλέξετε μέσα στο χώρο να αναδείξετε είναι εκείνο που θα προσδώδει χαρακτήρα σε όλο το δωμάτιο. Μη θεωρείτε ότι πρέπει να είναι κάτι μεγάλο ή ακριβό. Ακόμα και κάτι μικρό μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο.

modern-living-room-

2. Αξιοποιήστε τα έπιπλα υπέρ της εικόνας του χώρου. Τα δωμάτια ανάλογα με τη χρήση τους έχουν κομμάτια στην επίπλωσή τους με βασικό ρόλο, για παράδειγμα, στην κρεβατοκάμαρα δεν γίνεται να αφαιρέσετε το κρεβάτι ούτε να αποδυναμώσετε το ρόλο του. Είναι το πρώτο και κύριο κομμάτι που κοιτάζει κάποιος μέσα στο δωμάτιο. Στο καθιστικό μπορείτε να παίξετε με τον καναπέ ή κάποιες άλλες μονάδες καθισμάτων, ωστόσο η κεντρική ιδέα του χώρου περιστρέφεται γύρω από τη διαχείριση ενός κοινόχρηστου χώρου, ο οποίος εξυπηρετεί τόσο τις προσωπικές ανάγκες όσο και τις κοινωνικές σας συναναστροφές.

thehomeisssue_M_s_focus

3. Δημιουργήστε ένα θέμα. Ένα στοιχείο που βοηθάει είναι να επιλέξετε θεματική διακόσμηση. Όμως αυτό δεν υλοποιείται απλώς επειδή τοποθετήσατε ένα χαρακτηριστικό στοιχείο στον τοίχο, π.χ. μια σύνθεση από κεραμικά πουλιά, αλλά όταν πολλές λεπτομέρειες συνδυάζονται γύρω από ένα θέμα. Έτσι, αν χρησιμοποιήσετε κι άλλα διακοσμητικά, υφάσματα με μοτίβα και χρώματα που παραπέμπουν στη φύση, τότε θα έχετε δημιουργήσει μια θεματική διακόσμηση.

4. Αναδείξτε τα «φυσικά» χαρακτηριστικά του χώρου σας. Σε κάθε δωμάτιο υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία είναι εντυπωσιακά από μόνα τους, για παράδειγμα το τζάκι, ένα όμορφο παράθυρο, ένας τοίχος με ενδιαφέρουσα επένδυση. Εστιάστε επάνω τους και αναδείξτε τα ως τους αδιαπραγμάτευτους πρωταγωνιστές.

Μόλις καθορίσετε ποιo σημείο τραβάει τη προσοχή μέσα στο δωμάτιο, δείτε με ποιους τρόπους θα το κάνετε ακόμα πιο ελκυστικό. Για παράδειγμα, τοποθετήστε σε εκείνο το σημείο ένα μεγάλο αντικείμενο ή κρεμάστε στον τοίχο ένα μεγάλο έργο τέχνης, ένα εντυπωσιακό διακοσμητικό.

the-homeissue_focus_M2

5. Το χρώμα στο επίκεντρο. Το χρώμα μεταμορφώνει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ένα χώρο, ενώ σας βοηθάει να εστιάσετε το βλέμμα σε ένα σημείο με τον πιο εύκολο τρόπο. Έτσι, για παράδειγμα, είτε αποφασίσετε να βάψετε έναν τοίχο σε έντονο χρώμα είτε εφαρμόσετε κάποια τεχνοτροπία σε όλο το δωμάτιο είτε ζωγραφίσετε ένα σημείο της επιλογής σας, οδηγείτε το βλέμμα να επικεντρωθεί επάνω του. Δεν πρέπει όμως να το απομονώσετε από τα υπόλοιπα στοιχεία, διάφορες λεπτομέρειες με το ίδιο χρώμα πρέπει να υπάρχουν μέσα στο δωμάτιο, π.χ. επάνω στο χαλί.

White-Turquoise-Bedroom-

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.spirossoulis.com– the home issue, το μόνο online περιοδικό αφιερωμένο αποκλειστικά στο σπίτι και τη διακόσμηση.