HOME SWEET HOME

7 Ιδέες που δίνουν λύση στα διακοσμητικά προβλήματα


11 Απριλίου 2016

Όχι δεν απαιτούνται υψηλά μαθηματικά για να λύσετε τα ποιο συνηθισμένα προβλήματα διακόσμησης.

Αν ανήκετε στους τυχερούς που κατάφεραν να σχεδιάσουν το σπίτι τους σε σε συνεργασία με κάποιον (ταλαντούχο) αρχιτέκτονα, σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κείμενο δεν είναι για εσάς. Γιατί το λέμε αυτό; Μα γιατί τα πιο συνηθισμένα διακοσμητικά προβλήματα ξεκινούν όταν το σπίτι στο οποίο ζει κανείς δεν σχεδιάστηκε κατ’εντολή και κατ’επιλογή του. Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα κοινά ζητήματα μπορούν να βρουν εύκολα αποτελεσματικές λύσεις – κι με αυτό εννοούμε ότι παρακάτω θα βρείτε τρόπους να μεγαλώσετε ένα μικροσκοπικό δωμάτιο, όσο στενό κι αν είναι, να βάλετε όρια σε έναν μεγάλο ανοιχτό χώρο, ακόμα και να ψηλώσετε το σπίτι σας.

Πρόβλημα #1 Το στενό δωμάτιο

Μπείτε στη σωστή λωρίδα Η πιο εύκολη λύση για να λύσετε ένα από τα –ομολογουμένως– μεγαλύτερα διακοσμητικά προβλήματα είναι να... δείτε γραμμές. Για την ακρίβεια να τις βάψετε. Κι αυτό γιατί οι χρωματιστές ρίγες επεκτείνουν οπτικά κάθε δωμάτιο με αποτέλεσμα να μοιάζει... φαρδύτερο. Κι αν δεν θέλετε να μπείτε στη διαδικασία να πιάσετε πινέλο, η ταπετσαρία θα σας λύσει τα χέρια.

Ζήστε εν λευκώ Το λευκό χρώμα κάνει ένα δωμάτιο πιο φωτεινό ενώ καθοδηγεί το μάτι προς το κοντινότερο παράθυρο ή μπαλκόνι. Έτσι, καταφέρνει να «ξεγελά» τα άτομα που μπαίνουν σε ένα μικρό και στενό χώρο, κάνοντάς τα να ξεχνούν τις διαστάσεις του. Πείτε «ναι» στο λευκό και το μινιμαλισμό και αφήστε τις περιττές υφές και τα μοτίβα εκτός του συγκεκριμένου δωματίου. Για ποιο λόγο; Θα τραβούν τα βλέμματα πάνω τους.

thehomeissue_designmistakes002

Πρόβλημα #2 Το μικροσκοπικό δωμάτιο

Διαλέξτε ένα χρώμα Μπορεί το μυαλό σας να λέει «όχι», αλλά η διακόσμηση λέει «ναι» στα έντονα χρώματα για τα μικρά δωμάτια. Αυτά άλλωστε θα τραβήξουν εσάς και τους καλεσμένους σας προς αυτό το χώρo και θα σας βάλουν στη διαδικασία να τον προσέξετε και να τον χρησιμοποιείτε – γεγονός που είναι άλλωστε και το βασικό σας ζητούμενο. Τολμήστε να παίξετε και με έπιπλα με gloss φινίρισμα για να κάνετε το μικροσκοπικό δωμάτιο σούπερ αρχοντικό και κομψό.Σας αρέσουν τα παλάτια; Δείτε πώς θα καταφέρετε να ζήσετε στο δικό σας!

Ο σούπερ καθρέφτης Οι καθρέφτες χαρίζουν απίστευτο βάθος σε κάθε χώρο – ειδικά αν φτάνουν από το δάπεδο ως το ταβάνι. Δεν υπάρχει λόγος να το σκέφτεστε: κάντε το!

thehomeissue_designmistakes003

Πρόβλημα #3 Ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος

Κόψτε το χώρο Για να το καταφέρετε δεν χρειάζεται να βάλετε ταινία όπως έκαναν ο Κωνσταντίνος Κατακουζηνός και η Ελένη Βλαχάκη στη διάσημη σειρά του Χάρη Ρώμα! Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι μεγάλοι χώροι δεν είναι σούπερ πρακτικοί και, ως εκ τούτου, δημιουργούν μεγάλα διακοσμητικά προβλήματα. Πώς μπορείτε να βάλετε όρια; Μια μεγάλη βιβλιοθήκη, ένα σύνθετο ή ένα τραπέζι θα σας βοηθήσουν να χωρίσετε εύκολα το χώρο σας.

Βάλτε γύψο Αν ο ανοιχτός χώρος του σπιτιού σας είναι τόσο μεγάλος που δεν ξέρετε τι να κάνετε, δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε γυψοσανίδες για να δημιουργήσετε εσείς τους χώρους που επιθυμείτε εύκολα, γρήγορα και σχετικά οικονομικά. Σε περίπτωση που μένετε στο ενοίκιο, μην ξεχάσετε να πάρετε την άδεια του ιδιοκτήτη.

thehomeissue_designmistakes004

Πρόβλημα #4 Σωλήνες που φαίνονται

Γιορτάστε τη διαφορά Μπορεί το βιομηχανικό στιλ να μην είναι πλέον η πιο hot τάση στο χώρο του design, αλλά μας έχει δώσει πολλά μαθήματα διακόσμησης και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δίνει την καλύτερη λύση σε αυτό το τεχνικό πρόβλημα. Αντί, λοιπόν, να ψάχνετε για τρόπους για να καλύψετε τους σωλήνες, βάψτε τους, αναδείξτε τους και κάντε τους κομμάτι του ντεκόρ του χώρου.

thehomeissue_designmistakes005

Πρόβλημα #5 Η θέα στο φωταγωγό

Φτιάξτε το δικό σας κήπο της Εδέμ Εντάξει, σε κανέναν δεν αρέσει να ξυπνάει και να αντικρίσει το...διπλανό διαμέρισμα ή την υπέροχη γκρίζα θέα στο φωταγωγό της πολυκατοικίας. Ευτυχώς, για εσάς η φύση δίνει την καλύτερη και πιο αποτελεσματική λύση σε ένα από τα πλέον αντιαισθητικά διακοσμητικά προβλήματα. Δημιουργήστε τον δικό σας κήπο εύκολα και γρήγορα διαλέγοντας φυτά που μεγαλώνουν γρήγορα και απαιτούν ελάχιστη φροντίδα, όπως το μπαμπού, και καθαρίσατε! Στα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι τα φυτά θα δώσουν χρώμα στο σπίτι σας.

thehomeissue_designmistakes008

Πρόβλημα #6 Το χαμηλό ταβάνι

Οι ψηλές κουρτίνες Ο πιο εύκολος τρόπος να βάλετε τέλος αυτήν την μεγάλη διακοσμητική τραγωδία είναι να κρεμάσετε το κουρτινόξυλο 3-4 εκατοστά κάτω από το ταβάνι για να δώσετε ύψος στο χώρο σας. Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, μάλιστα, δεν έχετε παρά να προτιμήσετε κουρτίνες με κάποιο κάθετο μοτίβο.

Στα έπιπλα πέστε... χαμηλά Τα χαμηλά έπιπλα δημιουργούν εκ φύσεως την αίσθηση ότι το σπίτι και ο χώρος σας είναι πιο ψηλός από ό,τι φαίνεται. Προτιμήστε τους χαμηλούς καναπέδες και τα «κοντά» coffee tables για το τέλειο αποτέλεσμα.

thehomeissue_designmistakes006

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.spirossoulis.com– the home issue, το μόνο online περιοδικό αφιερωμένο αποκλειστικά στο σπίτι και τη διακόσμηση.