HOME SWEET HOME

10 tips για να νοικιάσετε το ιδανικό σπίτι για εσάς


ΚΑΤΕΡΙΝΑ-ΝΑΡΓΚΙΣ ΑΤΖΑΣ

11 Σεπτεμβρίου 2016

Μετά από εξιστορήσεις πολλών φίλων για την αναζήτηση ενοικίασης σπιτιού στην Αθήνα, μάζεψα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για να καταλήξετε στο ιδανικό σπίτι για εσάς. Σήμερα, θα δείτε τι πρέπει να προσέξετε όταν ψάχνετε για διαμέρισμα ή μονοκατοικία - αναλόγως τα γούστα - για να μπορείτε να χαρείτε το σπίτι που θα προτιμήσετε.

Ναι, ναι, γνωρίζω ότι δεν είναι και τόσο ευχάριστη διαδικασία αλλά χρειάζεται επιμονή και υπομονή εκτός και αν έχετε το κοκαλάκι της νυχτερίδας και βρείτε το σπίτι που ψάχνετε με την πρώτη επίσκεψη στο υποψήφιο σπίτι που θα κάνετε. Η κατάλληλη περίοδος για να ψάξετε είναι από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο και από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο, γιατί τότε συνήθως ξενοικιάζουν οι περισσότεροι όταν θέλουν να μετακομίσουν όπως επίσης και οι πιο πολλοί φοιτητές.

Από ότι φαίνεται γενικά, ο κόσμος προτιμά την ενοικίαση διαμερίσματος και όχι αγοράς σπιτιού, αναρωτιέμαι γιατί άραγε...?. Την απάντηση την ξέρετε ήδη, η οικονομική "αστάθεια" της χώρας. Οπότε, επειδή η ζήτηση είναι αυξημένη για αυτό διαπραγματευτείτε με τον ιδιοκτήτη για την τιμή του ενοικίου και το κλείσιμο της συμφωνίας. Δε θα απογοητεύεστε γενικά και δεν θα το βάζετε κάτω γιατί σε περίπτωση που νικήσετε το "ρινγκ" της διαπραγμάτευσης, θα νιώσετε αρκετά χαρούμενοι!

house 5

Οι πρώτες κινήσεις που σας συμβουλεύω να κάνετε για την ανεύρεση σπιτιού είναι μια λίστα με το τι θέλετε πραγματικά, είτε είστε μόνος, είτε με τον/την σύντροφο, είτε με την οικογένειά σας, για παράδειγμα τι χρηματικό ποσό διαθέτετε για το μηνιαίο ενοίκιο ή αν θέλετε 2 υπνοδωμάτια, μεγάλη κουζίνα ή μπαλκόνι. Επιλέξτε όχι μία αλλά δύο και πάνω περιοχές για να έχετε περισσότερες επιλογές και αυτό που πρέπει να δείτε είναι η απόσταση σπιτιού και δουλειάς, όπως και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

house 2

Αφού τα δείτε όλα αυτά το επόμενο βήμα είναι να δείτε που υπάρχουν διαθέσιμες οι αγγελίες για ενοικίαση σπιτιού. Υπάρχουν σε εφημερίδα, ρωτώντας φίλους σας, στο Internet κάνοντας search με την λέξη "ενοικίαση σπιτιού" θα σας εμφανίσει πολλά sites στα οποία μπορείτε να επιλέξετε με διάφορα κριτήρια και αν είστε λάτρης του περπατήματος μπορείτε να κερδίσετε δύο σε ένα, και να βρείτε ενοικιαστήρια κολλημένα σε κολώνες στις γειτονιές των περιοχών που ψάχνετε και να γίνεται fit.

Όταν έρθει η ώρα και θα κλείσετε το πρώτο ραντεβού με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που αναζητάτε, να είστε παρακαλώ ευγενικοί και όταν τον συναντήσετε τότε κόψτε κίνηση τι τύπος είναι. Γιατί δείξε μου το σπίτι σου να σου πω ποιός είσαι?! Και αμέσως μετά από αυτό, θα δείτε παρακάτω τα 10 tips που θα σας οδηγήσουν στην ασφαλή επιλογή και the choice is yours.

1. Ο ιδιοκτήτης να μην μένει ούτε πάνω, ούτε κάτω, ούτε δίπλα, για το καλό σας εκτός και αν είναι ευγενικός και διακριτικός

2. Να είναι φωτεινό και ευάερο για την θετική ενέργεια της ατμόσφαιρας του σπιτιού

3. Να έχει μεγάλες και πολλές ντουλάπες, για τις γυναίκες ειδικά, για να μπορείτε εύκολα να αποθηκεύσετε τα πράγματά σας και ιδανικά αποθήκη και πάρκινγκ

4. Τα υπνοδωμάτια να είναι ευρύχωρα, γιατί τα καινούργια σπίτια έχουν μικρά δωμάτια λόγω εξοικονόμησης χώρου και μην ξεχνάτε είναι το δωμάτιο που ξεκουράζεστε

5. Ελέγξτε για υγρασίες, οικιακές φθορές, τα υδραυλικά αν λειτουργούν

6. Ρωτήστε για τα κοινόχρηστα πόσο είναι, γιατί είναι σημαντικό κόστος στο μηνιαίο προϋπολογισμό σας

7. Ψάξτε να βρείτε ποιοι έμεναν προηγουμένως στο σπίτι και αν ήταν καθαροί γιατί βλέπω να έρχεστε tête-à-tête με ανεπιθύμητα ζωύφια

8. Να ρωτήσετε αν μπορείτε να βάψετε τους τοίχους και εάν θέλετε να προσθέσετε κάτι στο σπίτι όπως ηλιακό θερμοσίφωνα ή τέντες ζητήστε το χωρίς ντροπή

9. Ρωτήστε αν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος - περίεργος ένοικος στην πολυκατοικία για μην βρεθείτε προ εκπλήξεως

10. Προσέξτε να ορίσετε από την αρχή την τιμή του ενοικίου που σας ικανοποιεί και κάνοντας συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη διαβάστε πολύ καλά τους όρους πριν υπογράψετε.

Αυτά τα tips θα σας φανούν βοηθητικά για να νοικιάσετε το αγαπημένο σας σπίτι και εγώ θα σας πω τρία πράγματα... Θετική σκέψη, υπομονή και καλή επιτυχία!