HOME SWEET HOME

Πώς με 3 κινήσεις έκανα το σπίτι μου να μοιάζει με εξώφυλλο περιοδικού


Χριστίνα Γουδρούπη

12 Νοεμβρίου 2018

toa-heftiba-616800-unsplash_1.jpg

Η μετάβαση από το φθινόπωρο στο χειμώνα είναι μια εποχή που πάντα με εμπνέει για αλλαγές. Η αγαπημένη μου αλλαγή βέβαια, είναι πάντα αυτή του σπιτιού. Την αισθάνομαι πιο ολοκληρωτική από οποιαδήποτε άλλη, και συμβάλλει πολύ στη διάθεσή μου όταν επιστρέφω σπίτι και να το βλέπω ανανεωμένο, καθαρό, και περιποιημένο. Για την καθιερωμένη αλλαγή, ακολούθησα φέτος τρία απλούστατα βήματα.

1. Η πρώτη ιδέα - "Τι θέλω να αλλάξω;"

Γενικώς, η διακόσμηση του σπιτιού μου έχει "Σκανδιναβικό" στιλ. Επικρατεί το λευκό, το ξύλο και τα απλά έπιπλα. Ο μινιμαλισμός όμως μπορεί να κάνει έναν χώρο λίγο ψυχρό, οπότε ήθελα μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα για τον χειμώνα. Σκέφτηκα λοιπόν να ανανεώσω το χώρο αλλάζοντας μόνο τα κατεξοχήν στοιχεία ζεστασιάς, τα χαλιά.

2. Η έμπνευση - "Πώς θέλω να γίνει;"

Όταν θέλω να ανανεώσω το σπίτι μπαίνω στο Pinterest, μπαίνω στο Instagram, διαβάζω για όλα τα trends της σεζόν και παίρνω ιδέες. Αυτό έκανα και τώρα. Οι γήινες αποχρώσεις έχουν την τιμητική τους, και ιδιαίτερα το πράσινο και οι πιο ουδέτερες αποχρώσεις του γκρι - μπεζ - καφέ. Τα άσπρα δωμάτια αρχίζουν να "σκουραίνουν" και να προστίθενται μαύρα στοιχεία, μικρότερα ή μεγαλύτερα. Με μεγάλη χαρά ανακάλυψα ότι επικρατούν επίσης πολλά μοτίβα, είτε πιο γεωμετρικά, είτε πιο έθνικ.

3. Η υλοποίηση - "Τι να αγοράσω και από πού;"

Το επόμενο βήμα, αυτό της υλοποίησης, ήταν εύκολο. Μπήκα στο e-shop του designdrops, και ειδικότερα στην κατηγορία Χαλιά, στην οποία ήξερα οτι θα βρω ακριβώς αυτό που χρειάζομαι. Άλλωστε το συγκεκριμένο e-shop με έχει βοηθήσει να κάνω πραγματικότητα πολλές από τις Instagramικές εμπνεύσεις μου. Κοίταξα αρκετά, δυσκολεύτηκα πολύ να διαλέξω, αλλά τελικά, αυτά είναι τα αντικείμενα που μπήκαν στο καλάθι μου.

Η απαραίτητη κυπαρισσί προσθήκη

Η πρώτη επιλογή ήταν εύκολη. Χρειαζόμουν ένα πράσινο χαλί στη ζωή μου και αυτό ήταν αδιαπραγμάτευτο. To μάτι μου κόλλησε κατευθείαν στο Aslanis Shaggy Romance, στο οποίο βρήκα τον ιδανικό συνδυασμό μεταξύ του green-black χρώματος που έψαχνα, και στη shaggy υφή που για εμένα λέει "χειμώνας". Έχει την τέλεια υφή για να μπει στο καθιστικό και να μαζεύει γύρω του και πάνω του την παρέα μου, ενώ το φαντάστηκα κατευθείαν με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Η αγορά έγινε χωρίς δεύτερες σκέψεις.

​​​​

Ρίχνοντας τους τόνους

Δεν ξέρω αν πιστεύετε στον κεραυνοβόλο έρωτα. Εγώ πάντως πίστεψα, με το που είδα αυτό το χαλί Rabbit της Arte Εspina. Η υφή και το ύψος του το έκαναν ιδανικό για να μπει στην τραπεζαρία, οι διαστάσεις του με βόλεψαν πολύ, και το μόνο που έμενε ήταν να διαλέξω χρώμα. Αμφιταλαντεύτηκα για ώρα ανάμεσα στο ανθρακί, το γκρι-μπλε και το cream (όλα αυτά είναι huge τάσεις και ταιριάζουν με το χώρο μου) αλλά αφενός αποφάσισα να "σπάσω" το πολύ άσπρο, και αφετέρου νίκησε η πρακτικότητα και διάλεξα το ανθρακί. Στο κάτω κάτω, τραπεζαρία είναι και μπορεί πιο εύκολα να πέσει κάτι στο χαλί. Δεν είναι ανάγκη κάθε "ατύχημα" να φαίνεται από το φεγγάρι μέχρι να μαζευτεί και να καθαριστεί.

Η vintage πινελιά

Το τελευταίο χαλί που αποφάσισα να αλλάξω, ήταν αυτό του υπνοδωματίου. Το βλέμμα μου έπεσε στην αρχή στο Emerald σε ταμπά-ανθρακί που θα μπορούσε να ζεστάνει το χώρο και να του δώσει μια ιδιαίτερα cozy αίσθηση. Ύστερα φλέρταρα λίγο με την ιδέα του Dolce σε μπεζ- ανθρακί, το οποίο συνδυάζει το γεωμετρικό μοτίβο με δύο πολύ in χρώματα. Στο τέλος όμως διάλεξα ένα χαλί της σειράς Pure σε απόχρωση κρεμ, με vintage μπλε σχέδιο. Η συγκεκριμένη σειρά έχει ολόκληρη πολύ ιδιαίτερο σχεδιασμό και χρώματα, και αποτέλεσε μεγάλη έμπνευση για όλη τη διακόσμηση του υπνοδωματίου μου, το οποίο αποφάσισα να κρατήσω σε ανοιχτόχρωμες κατά βάση αποχρώσεις και να προσθέσω χρωματιστές vintage λεπτομέρειες.

«Και αφού τελείωσα τις αγορές για τα χαλιά και ένιωσα ιδιαίτερα χαρούμενη με τη σκέψη ότι σύντομα θα γίνει όσο ζεστό και ονειρεμένο το έχω σκεφτεί, το βλέμμα μου έπεσε και στις υπόλοιπες κατηγορίες του designdrops και συγκεκριμένα στις ταπετσαρίες που είναι ο πιο εύκολος τρόποι να αλλάξει δραστικά ένας χώρος, και στα φωτιστικά, αφού ο φωτισμός είναι από τα πιο σημαντικά για την ψυχολογία στοιχεία ενός χώρου.»