HOME SWEET HOME

Κουζίνα: Τα 5 σημεία όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα μικρόβια


JTeam

12 Μαρτίου 2024

Κουζίνα: Τα 5 σημεία όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα μικρόβια
Unsplash/ Alona Gross
Τα βακτήρια λατρεύουν την κουζίνα για πολλούς λόγους

Η κουζίνα είναι ένας από τους χώρους του σπιτιού που μπορεί μέσα σε δευτερόλεπτα να συγκεντρώσει βακτήρια. Σκέψου, ότι σε καθημερινή βάση χρησιμοποιείς αμέτρητα σημεία και αντικείμενα στην κουζίνα, τα οποία όμως τα καθαρίζεις σπάνια. Το ψυγείο, ο πάγκος, το σφουγγάρι και πολλά ακόμα μέρη είναι σίγουρα «μαγνήτες» μικροβίων.

Και αυτά τα μικρόβια, εάν δεν προσέξεις, μπορεί να βλάψουν σοβαρά την υγεία σου. Σίγουρα, η καθημερινή καθαριότητα δεν είναι «εύκολη», αλλά τουλάχιστον εάν δώσεις βάση στα παρακάτω 5 σημεία, θα περιορίσεις τα μικρόβια.

To ψυγείο

Το Νο1 σημείο που συγκεντρώνονται τα περισσότερα μικρόβια είναι τα συρτάρια όπου αποθηκεύεις τα λαχανικά και το κρέας στο ψυγείο. Εκεί, μπορεί να φιλοξενούνται παθογόνα όπως η σαλμονέλα ή η λιστέρια. Για να καθαρίσεις σωστά αυτά τα σημεία, πρέπει να αφαιρείς το συρτάρι και στη συνέχεια να χρησιμοποιείς ένα καθαρό σφουγγάρι ή πανί με απορρυπαντικό και ζεστό νερό. Στη συνέχεια, μπορείς να κάνεις και χρήση της μαγειρικής σόδας.

Ο νεροχύτης

Η φήμη του νεροχύτη της κουζίνας ως ένας από τους πιο επικίνδυνους χώρους, οφείλεται στο ότι εκεί συγκεντρώνονται όλα τα υπολείμματα τροφίμων, μαγειρεμένων ή μη, και ιδίως ωμού κρέατος. Είναι, με λίγα λόγια, το ιδανικό σημείο για την ανάπτυξη βακτηριδίων όπως το E.coli, αλλά και κολοβακτηριδίων. Επίσης, η υγρασία του νεροχύτη αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη και τη διασπορά των μικροβίων.

Τα σφουγγάρια

Σκέψου ότι με το σφουγγάρι καθαρίζεις τα πιάτα μετά από κάθε γεύμα. Πώς γίνεται, λοιπόν, να μη συγκεντρώνονται μικρόβια; Το σφουγγάρι της κουζίνας μπορεί να έχει τόσα βακτήρια όσα και το εσωτερικό μιας τουαλέτας, σύμφωνα με μελέτη του Scientific Reports. Το ιδανικό είναι να αλλάζεις το σφουγγάρι κάθε δύο εβδομάδες και να το καθαρίζεις τακτικά, βάζοντάς το στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό. Αυτό, βέβαια, δεν αποστειρώνει πλήρως το σφουγγάρι.

Τα βάζα μπαχαρικών

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2022 και δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection, τα βαζάκια των μπαχαρικών είχαν τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης στις κουζίνες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι τείνουν να αρπάζουν τα μπαχαρικά αφού ακουμπήσουν ωμό κρέας ή λαχανικά που φυλάσσονται σε μολυσμένα συρτάρια. Οι ειδικοί συνιστούν να καθαρίζεις το εξωτερικό των βάζων μπαχαρικών με ζεστό νερό και σαπούνι και να χρησιμοποιείς κουτάλι για να προσθέσεις στο φαγητό.

Οι λαβές ντουλαπιών

Εκτός από τον χώρο της κουζίνας, οι λαβές ντουλαπιών και τα πόμολα στο σπίτι, τείνουν να συγκεντρώνουν τα περισσότερα μικρόβια. Η πλειοψηφία των ανθρώπων αγγίζει συχνά τις επιφάνειες των ντουλαπιών με βρώμικα χέρια. Εκεί, μπορεί να φιλοξενούνται επικίνδυνα βακτήρια όπως η λιστέρια, η σαλμονέλα, ο σταφυλόκοκκος και ο νοροϊός. Το ιδανικό είναι να καθαρίζεις καθημερινά τις λαβές και τα πόμολα με ζεστό σαπουνόνερο.