HOME SWEET HOME

NASA: 8 φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι


JTeam

12 Μαρτίου 2024

NASA: 8 φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι
Unsplash/ Jean-Philippe Delberghe
Ορισμένα φυτά μπορούν πολύ γρήγορα να καταπολεμήσουν τις αερομεταφερόμενες τοξίνες

Τα φυτά εσωτερικού χώρου επηρεάζουν την ψυχική και σωματική μας υγεία με πολλούς τρόπους. Εκτός από το ότι μπορούν σε πολύ λίγα να μας φτιάξουν τη διάθεση, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι πολλά είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου που φιλτράρουν τον αέρα, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και απομακρύνουν τις τοξίνες.

Η μελέτη «Clean Air Study» της NASA, πίσω το 1989, έχει διαπιστώσει ότι ορισμένα φυτά μπορούν πολύ γρήγορα να καταπολεμήσουν τις αερομεταφερόμενες τοξίνες, τη σκόνη και τα μικρόβια που βρίσκονται σε διάφορα οικιακά προϊόντα, υλικά και έπιπλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα φυτά μπορούν να αντικαταστήσουν τους ιονιστές – καθαριστές αέρα, αλλά συνδυαστικά με άλλα μέτρα δημιουργούν ένα πιο «καθαρό» περιβάλλον.

Σύμφωνα με τη NASA, αυτά είναι μερικά φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι.

Φτέρη της Βοστώνης

Η φτέρη της βοστώνης μπορεί να φιλτράρει τον αέρα στο σπίτι ή τον επαγγελματικό σου χώρο, ενώ απομακρύνει και τις καρκινογόνες ουσίες. Είναι, παράλληλα, η ιδανική προσθήκη για να φέρεις μερικά tropical vibes στον εσωτερικό χώρο και να δώσεις ζωντάνια στο αγαπημένο σου σημείο στο σπίτι. Δεδομένου ότι ανήκει στα τροπικά φυτά, αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον.

Χλωρόφυτο

Εάν δεν γνωρίζεις πολλά για τα φυτά εσωτερικού χώρου, τότε το χλωρόφυτο (ή αλλιώς φυτό αράχνη) είναι μια τέλεια επιλογή. Είναι το κατάλληλο φυτό για να διώξει τις τοξίνες από τον χώρο, και σε περίπτωση που έχεις κατοικίδια, αξίζει να γνωρίζεις πως δεν είναι τοξικό για τους μικρούς μας φίλους.

Πόθος

Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά για το σπίτι, αλλά και η ιδανική επιλογή να αναζωογονήσεις την αύρα και την ατμόσφαιρα στον χώρο σου. Απομακρύνει τις τοξικές ουσίες, ευδοκιμεί ακόμα και σε περιβάλλοντα με περιορισμένο φωτισμό και μπορείς να το τοποθετήσεις σε κρεμαστά καλάθια και να αφήσεις το φύλλωμά του να πέσει.

Flamingo Lily

Το Flamingo Lily είναι το ιδανικό φυτό για να προσθέσεις ένα έντονο χρώμα στο σπίτι, αλλά και ένα εξαιρετικός «καθαριστής» του αέρα. Έχει υπέροχα κόκκινα φύλλα, ευδοκιμεί σε φωτεινά σημεία κοντά σε φωτεινές περιοχές, αλλά μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Για να εξασφαλίσεις την ευημερία του, μπορείς να το ποτίζεις μία με δύο φορές την εβδομάδα. Επίσης, μπορεί να απομακρύνει την υγρασία με σε χώρους όπως το μπάνιο ή η κουζίνα.

Δράκαινα

Αυτό το δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου, το οποίο προέρχεται από τα δάση της Αφρικής, είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυτά εσωτερικού χώρου για τον καθαρισμό του αέρα. Εκτός του ότι διατηρεί τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους φρέσκο, φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό σε κάθε χώρο. Είναι πολύ εύκολο στη φροντίδα του, και για να το διατηρήσεις ενυδατωμένο, μπορείς να ψεκάζεις τακτικά τα φύλλα του με νερό. Ωστόσο, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών.

Κισσός

Ακόμα ένα φυτό που απομακρύνει την υγρασία, τη μούχλα και τη φορμαλδεΰδη, η οποία προκαλεί ερεθισμούς. Ο κισσός είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό και μπορεί να προσαρμοστεί σε όλες τις συνθήκες. Εκτός από τις ιδιότητές του να καθαρίζει τον αέρα, είναι και ένα «κόσμημα» στο σπίτι, καθώς ομορφαίνει κάθε χώρο στον οποίο τοποθετείται.

Σανσεβιέρια

Καθαρίζει τον αέρα, απομακρύνει τη μούχλα, είναι «μαγνήτης» θετικής ενέργειας. Τι άλλο θέλεις; Γνωστό και ως «snake plant» ή «φυτό-φίδι», το συγκεκριμένο φυτό εσωτερικούς χώρου απομακρύνει από την ατμόσφαιρα τη φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο, το ξυλόλιο και το τριχλωροαιθυλένιο, ενώ παράλληλα ανανεώνει και το οξυγόνο στον χώρο. Η φροντίδα του δεν είναι καθόλου δύσκολη, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο φως και ελάχιστο πότισμα.

Σπαθίφυλλο

Είναι ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου; Είναι. Είναι, όμως, και ένα φυτό που μπορεί να καθαρίσει τον αέρα του σπιτιού ή του επαγγελματικού χώρου. Το σπαθίφυλλο μπορεί να απομακρύνει τις τοξικές ουσίες από την ατμόσφαιρα, να σταθεροποιήσει το κλίμα σε έναν χώρο, αλλά και να καταπολεμήσει διάφορα σωματίδια που προκαλούν αλλεργίες. Φυσικά, εκτός από τις πολύτιμες ιδιότητές του, είναι και ένα από τα πιο αγαπημένα φυτά καθώς έχει την ικανότητα να ομορφαίνει τον χώρο.