HOME SWEET HOME

5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πετάς από το σπίτι


JTeam

22 Απριλίου 2024

5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πετάς από το σπίτι
Unsplash/Spacejoy
Υπάρχουν τρόποι να επαναχρησιμοποιήσεις τα πάντα στο σπίτι και να σώσεις τον πλανήτη, αλλά και τα χρήματά σου

Σήμερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γης, και ίσως η καλύτερη αφορμή για να αναλογιστείς τον τεράστιο αντίκτυπο που έχουν στο περιβάλλον τα οικιακά σου απόβλητα, αλλά και να σκεφτείς τις πιο απλές συνήθειες που μπορείς να υιοθετήσεις για να κάνεις το σπίτι σου περισσότερο sustainable. Μία από αυτές, είναι το να επαναχρησιμοποιείς – όταν είναι εφικτό, διάφορα πράγματα που έχεις στους χώρους του σπιτιού.

Οι άνθρωποι, γενικά, έχουμε μια τάση να στέλνουμε στα σκουπίδια κάθε αντικείμενο που στο μυαλό μας περάσει την «ημερομηνία λήξης». Ρούχα, παλιά σεντόνια, κουτιά, μπουκάλια πηγαίνουν κατευθείαν στον κάδο, ενώ η «ζωή» τους μπορεί και πρέπει να παρατείνεται. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί γρήγοροι και εύκολοι τρόποι για να κι σκεφτείς εσύ, αλλά και όλοι μας, λίγο περισσότερο τον πλανήτη. Αν και δεν χρειάζεται να επαναχρησιμοποιείς ό,τι περνάει από τον χώρο σου, η υιοθέτηση μερικών απλών συνηθειών, θα κάνει τη διαφορά.

Αυτά, είναι 5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πετάς από το σπίτι, γιατί, πολύ απλά, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ξανά.

  • Παλιά σεντόνια

Εάν αγοράζεις φανατικά νέα σετ σεντονιών και κάθε φορά που οργανώνεις την ντουλάπα σου έχεις τη συνήθεια να πετάς όσα έχουν παλιώσει, σου έχουμε μια καλύτερη ιδέα. Ανάλογα με το ύφασμα των κλινοσκεπασμάτων, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για διάφορες χρήσεις. Εάν έχεις ένα σετ, όπου το ύφασμα έχει φθαρεί, μπορείς να το κόψεις σε μικρά κομμάτια και να δημιουργήσεις στη στιγμή μικρά πανιά καθαρισμού για κάθε σημείο του σπιτιού. Αντί να σπαταλάς χαρτί, πλέον θα έχεις μια καλύτερη και eco-friendly λύση. Εάν, πάλι, το ύφασμα είναι ακόμα ωραίο κι απλώς δεν σου αρέσει πλέον σαν σχέδιο, μπορείς να το κόψεις σε μεγάλα κομμάτια και το χρησιμοποιήσεις για να τυλίξεις δώρα.

  • Οδοντόβουρτσες

Μια ταπεινή οδοντόβουρτσα μπορεί να είναι το πιο ισχυρό «εργαλείο» καθαρισμού για κάθε σημείο στο σπίτι. Όταν θέλεις να αλλάξεις μια οδοντόβουρτσα με μια άλλη, μη στέλνεις κατευθείαν την παλιά στον κάδο των σκουπιδιών. Όλο και κάποια γωνία θα θέλεις να καθαρίσεις στο μπάνιο.

  • Δοχεία τροφίμων/τάπερ

Η χρήση των δοχείων τροφίμων είναι μια εξαιρετική ιδέα για να μειώσεις το food waste και ταυτόχρονα να περιορίσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να τα χρησιμοποιείς μόνο για την αποθήκευση τροφίμων. Για παράδειγμα, ένα γυάλινο μπουκάλι μπορεί να γίνει εξαιρετική θήκη για κεριά, δίνοντας μια vintage αισθητική. Από την άλλη, τα παλιά πλαστικά δοχεία τροφίμων, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για οργανώσεις τα ντουλάπια ή τα συρτάρια στην κουζίνα, χωρίς να ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ.

Jenny.Gr
Unsplash/Liana Mikah
  • Πλαστικά μπουκάλια

Σε περίπτωση που αγοράζεις πλαστικά μπουκάλια, καλό είναι να σκέφτεσαι τρόπους για να παρατείνεις τη χρήση τους. Ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους για να γίνει αυτό, είναι η χρήση τους ως αυτοσχέδια ποτιστήρια που μπορείς να τα τοποθετήσεις μέσα στη γλάστρα με τα αγαπημένα φυτά σου. Για να το κάνεις αυτό, απλώς θα κόψεις τη βάση του μπουκαλιού και θα ανοίξεις μερικές τρύπες στο καπάκι.

  • Κουτιά δώρων/πακέτων

Κάθε φορά που παραλαμβάνεις ένα πακέτο, μπορείς να το αποθηκεύεις ώστε να το χρησιμοποιείς για μια μελλοντική, ιδιαίτερη περίσταση, όπως για τα γενέθλια ενός φίλου. Πώς θα το κάνεις αυτό; Γεμίζοντας το κουτί με λουλούδια, τυλίγοντάς το με ένα ωραίο ύφασμα από όμορφο ανακυκλώσιμο περιτύλιγμα δώρου και δημιουργώντας έναν ωραίο φιόγκο.