HOME SWEET HOME

Αυτή είναι η κατάλληλη ώρα της ημέρας για να ποτίζεις τα φυτά σου


JTeam

8 Μαΐου 2024

Αυτή είναι η κατάλληλη ώρα της ημέρας για να ποτίζεις τα φυτά σου
Unsplash/Spacejoy
Εάν αγαπάς τα φυτά, αλλά το να τα διατηρήσεις ζωντανά σου φαίνεται δύσκολη υπόθεση, βρήκαμε τη λύση που ψάχνεις

Ήλιος, χώμα και νερό. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη ζωή των φυτών σε κάθε χώρο. Ειδικά, το νερό, είναι η βασική τροφή που έχουν ανάγκη τα λουλούδια και τα φυτά για να αναπτυχθούν και να επιζήσουν. Μερικά φυτά χρειάζονται πολλή ενυδάτωση, ενώ άλλα δεν έχουν ανάγκη το υπερβολικό και συχνό πότισμα. Εκτός από τις ατομικές ανάγκες των φυτών, παράγοντες όπως η ηλικία, η ποιότητα του εδάφους και το κλίμα μπορούν να υπαγορεύσουν πόσο συχνά πρέπει να ποτίζεις τα φυτά στο σπίτι σου.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το νερό που χρειάζονται, και τη συχνότητα ποτίσματος, υπάρχει μία συγκεκριμένη ώρα μέσα στη μέρα που είναι η πιο κατάλληλη για να ποτίσεις τα λουλούδια και τα φυτά σου. Κι αυτή είναι νωρίς το πρωί, καθώς έτσι το νερό έχει χρόνο να απορροφηθεί πριν δύσει ο ήλιος, επιτρέποντας στα φυτά να διατηρήσουν περισσότερη υγρασία. Αυτό, δίνει επίσης χρόνο στα φύλλα να στεγνώσουν.

Εάν, όμως, το να ποτίζεις τα φυτά στο σπίτι σου το πρωί, σου φαίνεται δύσκολο task, το πότισμα το βράδυ είναι επίσης μια επιλογή. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να έχεις υπόψη σου στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι το πότισμα τη νύχτα θα κάνει το νερό να ξεκουραστεί στο έδαφος γύρω από τις ρίζες και στα φύλλα των φυτών, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σήψη ή ανάπτυξη μυκήτων. Σίγουρα, χρειάζεται να αποφεύγεις να τα ποτίζεις τις μεσημεριανές ώρες, καθώς ήλιος (ειδικά το καλοκαίρι), μπορεί να εξατμίσει το νερό, αντί να το αφήσει να απορροφηθεί στο έδαφος και τις ρίζες του φυτού.

Πόσο συχνά χρειάζονται πότισμα τα φυτά;

Δεν υπάρχει μια γενική απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου για να δημιουργήσεις ένα «πρόγραμμα» ποτίσματος που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες και τις ανάγκες των φυτών σου, όπως:

  • Το κλίμα της περιοχής

Ίσως αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα στο πόσο συχνά πρέπει να ποτίζεις τα λουλούδια σου. Βρέχει συχνά την άνοιξη και το καλοκαίρι ή έχει υπερβολική ξηρασία και αέρα; Αυτές οι ερωτήσεις, αλλά και η αλλαγή στην εποχή, θα σε βοηθήσουν να βρεις απάντηση.

  • Οι ανάγκες των φυτών σου

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποια από τα φυτά σου είναι ανθεκτικά στην ξηρασία και ποια αγαπούν το υγρό έδαφος. Χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο για να μάθεις τις ανάγκες των φυτών σου, ώστε να κινηθείς αναλόγως.

  • Ο τύπος του χώματος

Ο τύπος του χώματος/εδάφους, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς ορισμένοι τύποι χώματος «κρατούν» νερό περισσότερο από άλλους. Για παράδειγμα, το αμμώδες χώμα στεγνώνει εύκολα, οπότε πρέπει να το ποτίζεις πιο συχνά.

  • Η ηλικία των φυτών σου

Τα πιο νεαρά φυτά χρειάζονται πάντα λίγη περισσότερη φροντίδα. Έτσι, τα φυτά μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να επιβιώσουν μεγάλα διαστήματα χωρίς να ποτίζονται, τα μικρά μπορεί να κινδυνεύσουν από την αφυδάτωση. Τα περισσότερα φυτά, πάντως, χρειάζονται καθημερινό πότισμα, τουλάχιστον μέχρι να αναπτυχθούν οι ρίζες τους, κάτι που συμβαίνει περίπου στις δύο εβδομάδες.

  • Ο τρόπος που τα έχεις φυτέψει

Τα φυτά που αναπτύσσονται σε γλάστρες, κρεμαστά καλάθια ή ζαρντινιέρες, γενικά πρέπει να ποτίζονται πιο συχνά από τα φυτά στο χώμα, ειδικά το καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν βαθιέ ρίζες που να συγκρατούν πολλή υγρασία.