HOME SWEET HOME

6 αντικείμενα στο σπίτι της γιαγιάς που αξίζουν μια περιουσία - και πάντα αγνοούσες


JTeam

21 Ιουνίου 2024

6 αντικείμενα στο σπίτι της γιαγιάς που αξίζουν μια περιουσία - και πάντα αγνοούσες
Freepik
Το σπίτι της γιαγιάς αποτελεί καταφύγιο για μικρούς και μεγάλους θησαυρούς, που ομολογουμένως δεν γνωρίζεις

Το σπίτι της γιαγιάς είναι συνυφασμένο με ευχάριστες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, στιγμές ανεμελιάς και πολλή αγάπη. Αποτελούσε το μέρος όπου τα όρια γίνονταν πιο ελαστικά και οι κανόνες περιορίζονταν. Τι θυμόμαστε, όμως, από τη διακόσμησή του; Γιατί αποκλείεται να μην θυμόμαστε.

Από τα διακοσμητικά αντικείμενα μέχρι τους καθρέφτες, το σαλόνι και την τραπεζαρία, όλα έχουν τη δική τους ταυτότητα, που μας ταξιδεύει στον χρόνο. Και μπορεί τότε να μην τους έδινες καμία απολύτως σημασία, όμως είχαν και έχουν μεγάλη οικονομική και φυσικά συναισθηματική αξία.

6 διακοσμητικά στο σαλόνι της γιαγιάς που είναι πανάκριβα

Κεραμικά δοχεία/βάζα

Η τέχνη του να φτιάχνεις τα δικά σου αντικείμενα από πηλό έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, με πολλούς να προσπαθούν να φτιάξουν τα δικά τους διακοσμητικά για το σπίτι. Ωστόσο, στο παρελθόν τα κεραμικά δοχεία και βάζα βρισκόντουσαν σε κάθε σπίτι, ήταν αρκετά ακριβά και αποτελούσαν το κομμάτι που ξεχώρισε σε κάθε επιτραπέζια διακόσμηση. Πλέον, τα βρίσκεις σε vintage μαγαζιά, σε υπαίθριες αγορές και σε καταστήματα που πουλάνε αντίκες.

Κινέζικα πιάτα τοίχου

Ακόμα ένα διακοσμητικό που δεν έλειπε από κανένα σπίτι παππού και γιαγιάς ήταν τα πιάτα τοίχου, τα οποία είναι εμπνευσμένα από την κινεζική τέχνη. Έντονα χρώματα, φανταχτερά σχέδια και απεικονίσεις παραστάσεων είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά τους. Όσοι δεν τα έβαζαν στον τοίχο, τα τοποθετούσαν σε κάποιο σύνθετο ή στην τραπεζαρία.

Πορσελάνινες φιγούρες

Από κανένα ράφι γιαγιάς δεν απουσιάζουν οι πορσελάνινες φιγούρες. Άλλοτε μικροσκοπικές κι άλλοτε μεγάλες, αυτά τα διακοσμητικά χώρου είναι το σήμα κατατεθέν εκείνης της περιόδου. Μπορεί πλέον να μας φαίνεται κιτς και κακόγουστο, ωστόσο τότε υπήρχε σε κάθε σπίτι και ήταν ιδιαίτερα ακριβά.

Εργόχειρα

Δεν ξέρω αν η δική σου γιαγιά ήταν άσος στο βελονάκι, όμως οι περισσότερες από τις γιαγιάδες και τις θείες μας έφτιαχναν τα δικά τους τραπεζομάντηλα, πετσέτες, σεμεδάκια, σεντόνια, κουβερτάκια με τα ίδια τα χέρια τους. Δεν σου έχει τύχει ποτέ να επισκεφτείς ένα σπίτι και να υπάρχουν τέτοια έργα μέσα σε κορνίζες κρεμασμένες στον τοίχο; Αναμφίβολα, η αξία τους είναι μεγάλη, αφού χρειαζόντουσαν αμέτρητες ώρες και κόπος για να φτιαχτούν.

Φλοράλ κουρτίνες

Για κάποιο λόγο - ίσως ευθύνεται η μόδα της εποχής, ίσως το γούστο, ίσως είναι και ανεξήγητος - στα περισσότερα σπίτια γιαγιάδων που θα βρεθείς, θα δεις φλοράλ κουρτίνες. Υπήρχαν από τότε και κάποιες εξακολουθούν να τις επιλέγουν μέχρι σήμερα. Πολλές φορές, μάλιστα, το ίδιο σχέδιο έβγαινε σε κάλυμμα για τον καναπέ και σε μαξιλαροθήκες για τα διακοσμητικά μαξιλάρια.

Καθρέφτες με μεγάλα πλαίσια

Κι αν για όλα τα υπόλοιπα μπορεί να είχαμε κάποιες επιφυλάξεις, δεν υπάρχει περίπτωση στο σπίτι της γιαγιάς σου να μην υπήρχε ένας μεγάλος καθρέφτης με έντονο και σίγουρα εντυπωσιακό κάδρο. Πρόκειται για τα κομμάτια που τραβούσαν αμέσως την προσοχή σε έναν χώρο και παρά το γεγονός ότι εμείς έχουμε συνηθίσει να τον βλέπουμε στο σπίτι της γιαγιάς μας, είναι ένα vintage κομμάτι με μεγάλη ιστορία και εξίσου μεγάλη τιμή.