HOME SWEET HOME

Διακοπές: Πώς θα κρατήσεις τα φυτά σου ζωντανά, ενώ λείπεις από το σπίτι


JTeam

22 Ιουλίου 2024

Διακοπές: Πώς θα κρατήσεις τα φυτά σου ζωντανά, ενώ λείπεις από το σπίτι
Unsplash/feey
Αναρωτιέσαι πώς θα ποτίζεις τα φυτά σου ενώ είσαι για διακοπές; Αυτές οι συμβουλές, θα σε σώσουν

Το να παραμείνουν τα φυτά στο σπίτι σου ζωντανά, ενώ λείπεις διακοπές, είναι ένα μεγάλο θέμα. Εάν έχεις κάποιον που ξέρεις πως μπορεί όντως να τα φροντίζει, έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Αλλά τι γίνεται εάν κανένας δεν μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό; Το να ξέρεις πως τα φυτά σου θα παραμείνουν ζωντανά, ενώ λείπεις, είναι τουλάχιστον καθησυχαστικό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εξάλλου, αυτήν την εποχή παρατηρείται ο μεγαλύτερος όγκος ταξιδιών, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό .

Όπως και να ‘χει, υπάρχουν ορισμένες λύσεις που θα εξασφαλίσουν ότι τα φυτά σου (εξωτερικού και εσωτερικού χώρου) θα συνεχίσουν να ανθίζουν όσο είσαι μακριά από το σπίτι. Γιατί, το να λείπεις για διακοπές δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα παραμελήσεις.

  • Χρησιμοποίησε μπουκάλια μπύρας ή κρασιού

Έχεις ένα μισοάδειο μπουκάλι κρασί στο ψυγείο ή μπουκάλια μπύρας; Εάν ναι, τότε μην τα πετάξεις όταν τελειώσουν. Την επόμενη φορά που θα πας διακοπές, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να ποτίσεις τα φυτά εσωτερικού/εξωτερικού χώρου σου. Πώς; Απλά γεμίζεις το μπουκάλι με νερό και στη συνέχεια το τοποθετείς στο χώμα του φυτού, αφού έχεις σκάψει μια τρύπα αρκετά φαρδιά ώστε να χωρέσει το «κεφάλι» του μπουκαλιού. Το νερό θα απελευθερωθεί σιγά-σιγά στο έδαφος και θα βοηθήσει να διατηρηθεί το φυτό ενυδατωμένο. Απλώς, να θυμάσαι πως ενώ αυτή η μέθοδος είναι μια γρήγορη και αποτελεσματική λύση, είναι κυρίως κατάλληλη για σύντομες διακοπές.

  • Χρησιμοποίησε ένα πλαστικό κάλυμμα

Τόσο για φυτά σε γλάστρες εσωτερικού όσο και εξωτερικού χώρου, μπορείς να χρησιμοποιείς ένα πλαστικό κάλυμμα που θα διατηρήσει τα επίπεδα υγρασίας υψηλά. Αυτό θα βοηθήσει στη μόνωση των φυτών ώστε να μην χάνουν την υγρασία τόσο γρήγορα. Αντί να καλύπτεις ολόκληρο το φυτό, η καλύτερη προσέγγιση είναι να τοποθετήσεις ένα βρεγμένο σπάγκο γύρω από τη βάση του φυτού και στη συνέχεια να το καλύψεις με μια σκούρα πλαστική σακούλα.

  • Επένδυσε σε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος

Εάν σχεδιάζεις να ταξιδέψεις για σύντομο χρονικό διάστημα ή εάν ταξιδεύεις συχνά, ίσως είναι καλύτερο να επενδύσεις σε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Το συγκεκριμένο σύστημα που λειτουργεί απελευθερώνοντας αργά νερό στο έδαφος για μια χρονική περίοδο, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ποτίζεις τα φυτά εξωτερικού χώρου ενώ λείπεις.

  • Βάλε τα φυτά στην μπανιέρα

Πριν κάνεις το οτιδήποτε, λάβε υπόψη σου πως αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλύτερα για φυτά που χρειάζονται πολύ νερό ή υγρασία, όπως τα τροπικά φυτά και τα φυτά που δεν χρειάζονται πολύ ήλιο, καθώς το μπάνιο είναι συνήθως το δωμάτιο με το λιγότερο φως. Για να το κάνεις αυτό, γεμίζεις τη μπανιέρα με νερό, βάζεις τα φυτά πάνω σε κάτι ώστε να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με το νερό και τέλος. Η είναι ιδανική λύση εάν λείψεις για μερικές μέρες, καθώς το μπάνιο είναι ένα δωμάτιο του σπιτιού με ούτως ή άλλως αυξημένη υγρασία.