HOME SWEET HOME

5 πράγματα που υπάρχουν πάντα σε ένα όμορφο σπίτι, σύμφωνα με τους interior designers


JTeam

22 Οκτωβρίου 2024

διακόσμηση
Unsplash/Bilal Mansuri
Οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων συμφωνούν πως ένα ωραία διακοσμημένο σπίτι, έχει πάντα αυτά τα χαρακτηριστικά 

Έχεις προσέξει ποτέ πως όταν μπαίνεις σε ένα όμορφο σπίτι, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που παρατηρείς πάντα; Μπορεί να είναι ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, η διακόσμηση ή ακόμα και μικρές λεπτομέρειες. Πάντως, οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων συμφωνούν στο ότι οι περισσότεροι ξεχωριστοί χώροι μοιράζονται κοινά στοιχεία.

Σίγουρα, κάθε σπίτι είναι τόσο μοναδικό όσο και οι άνθρωποι που ζουν εκεί, αλλά κάποια χαρακτηριστικά ή πράγματα που μπορεί να δει κάποιος σε έναν χώρο, συχνά ξεπερνούν το στιλ. Ενώ ορισμένες εικόνες μπορεί να καταλήγουν στην τήρηση κοινών κανόνων εσωτερικής διακόσμησης, άλλες είναι απλώς ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν σε όλους τους χώρους.

Ποια είναι, λοιπόν, τα 5 πράγματα που υπάρχουν πάντα σε ένα όμορφο σπίτι, σύμφωνα με τους interior designers;

Στοιχεία της φύσης

Σύμφωνα με τη σχεδιάστρια Μπρίτανι Κούπερ, κάθε σπίτι που αναγνωρίζει την ομορφιά και την αξία της φύσης, είναι πάντα όμορφα διακοσμημένο. Eίτε με φυτά εσωτερικού χώρου είτε ενσωματώνοντας φυσικά υλικά όπως το ξύλο και η πέτρα, ένας χώρος με αυτά τα στοιχεία έχει πάντα μια ωραία αισθητική. Κάθε στοιχείο της φύσης, μπορεί να δώσει μια νότα γαλήνης και ηρεμίας, αλλά και μια αρμονία στο τελικό αποτέλεσμα.

Μια ωραία διακοσμημένη είσοδο

Αν ξοδεύεις όλο τον χρόνο σου εστιάζοντας μόνο στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού, οι σχεδιαστές προειδοποιούν ότι χάνεις έναν κρίσιμο χώρο, στον οποίο τα όμορφα σπίτια δίνουν προτεραιότητα. Αυτό είναι η είσοδος του σπιτιού, που σύμφωνα με το Φενγκ Σούι αποτελεί το πιο σημαντικό μέρος. Είναι εκεί όπου κάθε επισκέπτης διαμορφώνει την πρώτη εντύπωσή του για το συνολικό του σπιτιού. Μια είσοδος που μεταδίδει στιλ, ζεστασιά και ασφάλεια, μέσω του σωστού σχεδιασμού, είναι το παν.

Jenny.Gr
Unsplash/ Pipcke

Ένα συνεκτικό σχεδιαστικό στιλ

Εάν δυσκολεύεσαι να κατασταλάξεις σε ένα συγκεκριμένο σχεδιαστικό στιλ στο σπίτι σου, τότε σκέψου πώς θα δημιουργήσεις μια συνεκτική εμφάνιση που θα σε βοηθάει να «ταξιδεύεις» μεταξύ των δωματίων. Όλα τα όμορφα σπίτια έχουν ένα συνεκτικό στιλ, σύμφωνα με τους σχεδιαστές εσωτερικών χώρων. Και αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην ενσωμάτωση συγκεκριμένων αισθητικών ή σε ένα επιμελημένο μείγμα αγαπημένων στοιχείων. Το πιο σημαντικό εδώ, είναι να εξετάσεις ότι τα υλικά, τα χρώματα, οι υφές και τα έπιπλα λειτουργούν για τον ίδιο σκοπό.

Έναν προσεγμένο χωροταξικό σχεδιασμό

Καθώς εξετάζεις τη διακόσμηση του σπιτιού, η σχεδιάστρια Ιζαμπέλα Τοκάρσκι λέει ότι κοιτάζει πάντα τον χωροταξικό σχεδιασμό ενός όμορφα σχεδιασμένου σπιτιού. «Όλες οι καλύτερες σχεδιαστικές ιδέες καθιερώνονται με βάση τις εξαιρετικές λειτουργικές διατάξεις ενός χώρου», υποστηρίζει. Για να το πετύχεις αυτό, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη την κλίμακα των επίπλων και του δωματίου σου, καθώς και πώς σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις τον χώρο. Στη συνέχεια, παίξε με όλες τις πιθανές διατάξεις και φτιάξε ανάλογα τον χώρο.

Ένα ξεχωριστό σημείο/λεπτομέρεια σε κάθε δωμάτιο

Κάθε δωμάτιο πρέπει να έχει πάντα ένα σημείο εστίασης, ένα σημείο που ξεχωρίζει. Είναι κάτι που παρατηρεί κανείς σε όλα τα όμορφα σχεδιασμένα σπίτια, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το στιλ. Είτε πρόκειται για ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης, ένα όμορφο τζάκι, ένα εντυπωσιακό έπιπλο ή μεγάλα παράθυρα που πλαισιώνουν τη θέα, κάθε χώρος τείνει να έχει ένα χαρακτηριστικό που τραβά τα βλέμματα. Αυτό, βοηθά στη δημιουργία μιας αίσθησης σκοπού και ροής μέσα στο χώρο, κάνοντας τον να αισθάνεται πιο οργανωμένος και φιλόξενος.