HOME SWEET HOME

Αλεξανδρινό: 5 συμβουλές για να το κρατήσεις ζωντανό και μετά τα Χριστούγεννα


JTeam

24 Δεκεμβρίου 2024

αλεξανδρινό
Unsplash/Charlotte Cowell
Κι όμως, το αλεξανδρινό μπορεί να μείνει ζωντανό και μετά τις γιορτές

Υπάρχουν λίγα φυτά που ενσαρκώνουν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων όσο το αλεξανδρινό (ή αλλιώς ποϊνσέτια). Είτε κοσμεί την είσοδο σε ένα σπίτι είτε βρίσκεται στον σωστό χώρο στο σαλόνι, το συγκεκριμένο φυτό έχει γίνει η αγαπημένη χριστουγεννιάτικη παράδοση σε αμέτρητα σπίτια. Και όχι άδικα. Ιστορικά εάν το δούμε, τα φύλλα του που είναι σε σχήμα αστεριού (γνωστά ως βράκτς) λέγεται ότι συμβολίζουν το Αστέρι της Βηθλεέμ.

Χρόνια μετά την εμφάνισή του, σήμερα, βρίσκεις το αλεξανδρινό σε μια ποικιλία υπέροχων χρωμάτων, από λευκό και ροζ έως και ιδιαίτερες άλλες αποχρώσεις. Μαζί με το χριστουγεννιάτικο δέντρο, αυτό το χειμερινό λουλούδι, ανεξάρτητα από την απόχρωση που επιλέγεις, δίνει πάντα μια γιορτινή νότα στο σπίτι σου. Αλλά, πώς μπορείς να το διατηρήσεις ζωντανό και μετά τις γιορτές;

αλεξανδρινό
Unsplash/Charlotte Cowell

Αλεξανδρινό: Οι κανόνες για να επιβιώσει και μετά τα Χριστούγεννα

  • Θερμοκρασία: Το αλεξανδρινό είναι ένα φυτό που δεν αντέχει στο κρύο. Αν η θερμοκρασία είναι κάτω από 10°C όταν το αγοράζεις, τότε πρέπει να το τυλίξεις προσεκτικά για να το μεταφέρεις και να μην το αφήσεις στο αυτοκίνητο ενώ κάνεις τα ψώνια σου.
  • Φως: Εκτός από τη θερμοκρασία, χρειάζεται να γνωρίζεις ότι το αλεξανδρινό ευδοκιμεί σε φωτεινά σημεία, οπότε πρέπει να το τοποθετήσεις μόλις το αγοράσεις σε μέρος με έμμεσο ηλιακό φως. Απόφυγε να το τοποθετήσεις κοντά σε θερμαντήρες, τζάκια ή παράθυρα με ρεύματα, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν άγχος στο φυτό.
  • Έδαφος: Το αλεξανδρινό προτιμά υγρό αλλά καλοστραγγιζόμενο έδαφος. Μόλις το πάρεις στο σπίτι, βγάλε την προστατευτική πλαστική θήκη και το κάλυμμα από αλουμίνιο. Αν κρατήσεις το κάλυμμα, κάνε τρύπες αποστράγγισης και τοποθέτησε μια πιατέλα από κάτω για να πιάσει το περίσσιο νερό, αλλά μην αφήσεις το φυτό να κάθεται σε νερό, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σήψη στις ρίζες.
  • Πότισμα: Χρειάζεται να ελέγχεις το έδαφος κάθε 5-7 ημέρες. Πότισέ το όταν η επιφάνεια του εδάφους φαίνεται ξηρή στην αφή, διατηρώντας το ελαφρώς υγρό αλλά όχι λασπωμένο.
  • Φύλλα: Για να γίνουν και πάλι κόκκινα τα φύλλα του φυτού, πρέπει να το μεταφέρεις για ένα διάστημα σε ένα σχετικό σκοτεινό σημείο του σπιτιού σου.

Κι όμως, το αλεξανδρινό μπορεί να ανθίσει ξανά

Εάν είσαι έτοιμος για μία πρόκληση, τότε μπορείς να προσπαθήσεις να βοηθήσεις αυτό το γιορτινό φυτό να ανθίσει ξανά. Αρχικά, όταν το φυτό χάσει τα φύλλα του, θα περάσει σε μία περίοδο ανάπαυσης. Τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, μπορείς να το φυτέψεις σε μια μεγαλύτερη γλάστρα, οπότε εάν βρίσκεται σε γλάστρα 15 εκατοστών, μπορείς να το μεταφέρεις σε γλάστρα 20 εκατοστών και βεβαιώσου ότι έχει σημεία αποστράγγισης. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, βάλε λίπασμα στο φυτό κάθε δεύτερη εβδομάδα με οποιοδήποτε λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου. Ιδανικά, πρέπει να το φέρεις μέσα πριν η νυχτερινή θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 15°C.