HOME SWEET HOME

Επιβεβαιώθηκε: Αυτό το αντικείμενο στην κουζίνα έχει περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας


JTeam

6 Μαΐου 2025

Επιβεβαιώθηκε: Αυτό το αντικείμενο στην κουζίνα έχει περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας
Freepik
Υπάρχει σε όλα τα σπίτια χωρίς καμία εξαίρεση.

Η καθαριότητα του σπιτιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλή υγεία. Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με αμέτρητα μικρόβια - τόσο εμείς όσο και τα ρούχα μας - έτσι πρέπει να είμαστε πολύ συνεπείς με την καθαριότητα, προστατεύοντας τους εαυτούς μας από τις ασθένειες που υπάρχουν εκεί έξω. Μπορεί να θεωρούμε πως γνωρίζουμε σε ποια μέρη βρίσκονται τα περισσότερα μικρόβια, ωστόσο οι ειδικοί έρχονται να μας διαψεύσουν, κάνοντας μια αποκάλυψη που σίγουρα δεν περιμέναμε.

Είναι λογικό να θεωρείς πως το κάθισμα της τουαλέτας, ο κάδος απορριμάτων και τα πόμολα είναι κάποια από τα σημεία που συγκεντρώνονται τα περισσότερα μικρόβια. Όντως υπάρχουν και γι’ αυτό είναι σημαντικό να πλένουμε καλά τα χέρια μας, όταν τα χρησιμοποιούμε. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, βέβαια, το πιο βρώμικο αντικείμενο που υπάρχει στο σπίτι μας βρίσκεται στην κουζίνα μας. Για την ακρίβεια, στην κουζίνα όλων και είναι κάτι που το χρησιμοποιούμε για την καθαριότητά της. Οξύμωρο κι όμως αληθινό.

Jenny.Gr
Freepik

Γιατί το σφουγγάρι στην κουζίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία μικροβίων στο σπίτι

Σύμφωνα με μελέτες, λοιπόν, το πιο βρώμικο πράγμα μέσα στο σπίτι μας είναι το σφουγγάρι που χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο των πιάτων, το καθάρισμα του νεροχύτη και των πάγκων. Με κάθε χρήση του μεταδίδονται μικρόβια, αντί να απομακρύνονται, μετατρέποντάς κάθε προσπάθειά μας για καθάρισμα σε εξάπλωση βακτηρίων.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι, τα σφουγγάρια είναι υγρά και γεμάτα υπολείμματα τροφής, χαρακτηριστικά που δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Χρησιμοποιούνται συνεχώς, τις περισσότερες φορές είναι βρεγμένα, και σπάνια καθαρίζονται σωστά, με αποτέλεσμα τα μικρόβια να αυξάνονται και να πληθαίνουν. Αν θέλεις να μιλήσουμε με αριθμούς, τα βακτήρια μπορούν να διαπλασιαστούν ακόμα και σε 30 με 60 λεπτά. Συνεπώς, είσαι σε θέση να αντιληφθείς πόσο μεγάλη εστία μικροβίων αποτελούν.

Μπορεί θεωρητικά αυτά τα βακτήρια να είναι ακίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, ωστόσο αν το σφουγγάρι έρθει σε επαφή με υπολείμματα από ωμό κρέας ή χυμούς φρούτων, είναι πιθανό να απειληθεί. Να σημειωθεί, ότι ένας ακόμα λόγος που πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη χρήση σφουγγαριών είναι γιατί δεν φέρουν απλώς τα μικρόβια, αλλά μπορούν να τα μεταδώσουν στις επιφάνειες της κουζίνας, στα εργαλεία και στις μικροσυσκευές.