
Ο κατάλογος «τι δεν πρέπει να πετάω στην τουαλέτα» πρέπει να περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από «πράγματα που είναι πολύ μεγάλα». Γιατί όλοι, έστω και μία φορά στη ζωή μας (μακάρι να είναι μία φορά) έχουμε πετάξει αντικείμενα που δεν θα έπρεπε να πεταχτούν εκεί, αλλά στον κάδο. Στην πραγματικότητα, το υδραυλικό σύστημα του σπιτιού μας είναι πολύ πιο «ευαίσθητο» από ό,τι φαίνεται.
Το να πετάξουμε κάτι που δεν προορίζεται για τους σωλήνες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά δυσάρεστες συνέπειες: Να βουλώσει η τουαλέτα είναι το πιο εύκολο και συχνό. Γενικώς τα πράγματα που πρέπει να πετάμε στην τουαλέτα είναι λίγα. Ελάχιστα, βασικά. Και το χαρτί τουαλέτας είναι ένα εξ αυτών. Γιατί είναι ειδικά σχεδιασμένο για να διαλύεται γρήγορα στο νερό, καθιστώντας το ασφαλές τόσο για τα οικιακά υδραυλικά συστήματα όσο και για τα μεγαλύτερα συστήματα αποχέτευσης. Διασπάται εύκολα, δεν φράζει τους σωλήνες και δεν συμβάλλει σε αποφράξεις.
Τελικά, ποια είναι τα 6 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πετάς στην τουαλέτα, σύμφωνα με ειδικούς;
- Μωρομάντηλα
Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι να πετάμε μωρομάντηλα μέσα στην τουαλέτα, ακόμα και όσα φέρνουν την ένδειξη ότι επιτρέπεται, διαβάζουμε στο site της Mάρθα Στιούαρτ. Ωστόσο, αυτά τα μαντηλάκια είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικές ίνες που δεν αποσυντίθενται εύκολα στο νερό (σε αντίθεση με το χαρτί υγείας), πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να συσσωρευτούν στους σωλήνες και να προκαλέσουν φράξιμο και στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού.
- Τρίχες μαλλιών
Υπάρχει λόγος που το ντους έχει μια σήτα πάνω από την αποχέτευση για να συγκρατεί τις τρίχες που πέφτουν όταν λουζόμαστε, πριν καταλήξουν στους σωλήνες. Οι τρίχες είναι κάτι σαν κλωστές για το υδραυλικό σύστημα και γύρω από τον εαυτό τους τυλίγουν και άλλα υπολείμματα, σχηματίζοντας πυκνές συστάδες που παγιδεύουν τα απόβλητα.
- Λίπος από τρόφιμα
Το λάδι μπορεί να πέφτει στην τουαλέτα ως υγρό, αλλά γρήγορα κρυώνει και στερεοποιείται στο υδραυλικό σύστημα. Το γράσο, επίσης, μπορεί να κολλήσει στα τοιχώματα των σωληνώσεων και να παγιδεύσει άλλα υπολείμματα, οδηγώντας σε σοβαρές καταστάσεις. Το γράσο, συγκεκριμένα, συμβάλλει στη δημιουργία τεράστιων μαζών στερεών αποβλήτων που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στις υποδομές και να κοστίσουν εκατομμύρια για την απομάκρυνσή τους.
- Φάρμακα
Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων δεν έχουν σχεδιαστεί για την απομάκρυνση σύνθετων χημικών ενώσεων που βρίσκονται στα φάρμακα. Αυτές οι ουσίες μπορεί μερικές φορές να καταλήξουν σε ποτάμια, λίμνες και στο πόσιμο νερό, προκαλώντας μόλυνση που βλάπτει την άγρια ζωή και τους ανθρώπους. Εάν έχεις ληγμένα φάρμακα, καλύτερα να τα μεταφέρεις στον κατάλληλο χώρο απόρριψης της πόλης που βρίσκεσαι.
- Χημικά οικιακής χρήσης
Τα χημικά οικιακής χρήσης, όπως η χλωρίνη και το διαλυτικό χρωμάτων είναι τοξικά και δεν πρέπει ποτέ να εισέρχονται στο σύστημα αποχέτευσης μέσω της τουαλέτας. Μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στους σωλήνες, να μολύνουν το νερό και να οδηγήσουν σε μια σειρά από προβλήματα των υδραυλικών εγκαταστάσεων, ειδικά αν το σπίτι σου έχει βόθρο.
- Προϊόντα γυναικείας υγιεινής
Τα ταμπόν είναι επίσης κάτι άλλο που δεν πρέπει ποτέ να πετάμε στη λεκάνη, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να απορροφούν υγρό και να διαστέλλονται, όχι να διασπώνται στο νερό. Μπορούν να διογκωθούν και να κολλήσουν σε σωλήνες, προκαλώντας μπλοκαρίσματα στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού ή στο ευρύτερο αποχετευτικό σύστημα. Ακόμα κι αν φαίνεται να εξαφανίζονται τραβώντας το καζανάκι, συχνά δημιουργούν προβλήματα αργότερα, των οποίων η επιδιόρθωση μπορεί να είναι δαπανηρή.