Το λάθος που κάνεις στον καθαρισμό του απορροφητήρα - Πώς να τον καθαρίσεις αποτελεσματικά
JTeam
19 Μαΐου 2025

Η σωστή καθαριότητα του σπιτιού είναι μια απαιτητική διαδικασία, την οποία όλοι πρέπει να υπομείνουμε, αν θέλουμε να ζούμε σε ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον. Αδιαμφισβήτητα, περισσότερη προσοχή, χρόνο και επιμονή χρειάζονται η κουζίνα και το μπάνιο, αφού εκεί υπάρχουν και αναπτύσσονται τα περισσότερα μικρόβια. Όσο καλά κι αν καθαρίζεις τους χώρους του σπιτιού σου, είσαι βέβαιος πως δεν ξεχνάς κάτι; Για παράδειγμα, ο απορροφητήρας καθαρίζεται όσο συχνά καθαρίζεις τον πάγκο της κουζίνας; Μάλλον η απάντηση θα είναι η αρνητική.
Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνούν να καθαρίσουν το συγκεκριμένο σημείο ή απλώς το καθαρίζουν σπάνια, θεωρώντας πως δεν έχει την ίδια ανάγκη με άλλες συσκευές της κουζίνας, όπως είναι η καφετέρια, ο βραστήρας ή η τοστιέρα. Λάθος. Ο απορροφητήρας βελτιώνει την ποιότητα του αέρα, απορροφώντας την υγρασία, τον καπνό και τις δυσάρεστες μυρωδιές, τα οποία τα αποθηκεύει και τα φιλτράρει. Όταν μαγειρεύουμε και χρησιμοποιούμε λάδι, στο νερό που εξατμίζεται υπάρχουν και ποσότητες λαδιού, οι οποίες «εγκαθίστανται» στον απορροφητήρα.

Όταν, λοιπόν, λειτουργεί ο απορροφητήρας, αυτά τα σωματίδια λαδιού διασκορπίζονται στην κουζίνα και απορροφώνται από αυτόν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο φράξιμο των φίλτρων. Ως εκ τούτου, ο αέρας που κυκλοφορεί στην κουζίνα παύει να είναι καθαρός και έτσι είναι πιθανό να προκαλέσει ή να εντείνει τα ήδη υπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα.
Επίσης, είναι πιθανό τα υπολείμματα που υπάρχουν στα φίλτρα - από την υγρασία, τον καπνό και το καμένο λάδι - είτε να στάξουν στο φαγητό μας είτε να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας. Επίσης, η συσσώρευση υπολειμμάτων τροφών στα φίλτρα μπορεί να προσελκύσει παράσιτα, όπως κατσαρίδες και ποντίκια.

Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζεις τον απορροφητήρα
Πόσο τακτικά, όμως, πρέπει να καθαρίζεις τον απορροφητήρα, ώστε να είσαι βέβαιος ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο απορροφητήρας πρέπει να καθαρίζεται μία φορά τον μήνα ή μία φορά στους δύο μήνες, γεγονός που εξαρτάται από το πόσο συχνά μαγειρεύεις και τον χρησιμοποιείς. Ο τακτικός και προσεκτικός καθαρισμός του θα βελτιώσει και την απόδοσή του, ενώ είναι πιθανό να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής του.
Ένα καθαριστικό ειδικό για απορροφητήρες και ένα πανάκι μικροϊνών θα βοηθήσουν στον αποτελεσματικό καθαρισμό του. Επίσης, μια συνταγή που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας και παραμένει αποτελεσματική μέχρι σήμερα για διάφορες χρήσεις, είναι ο καθαρισμός με νερό και ξύδι. Αρχικά, πρέπει να αφαιρέσεις τα φίλτρα και να τα βάλεις να μουλιάσουν σε ζεστό νερό με καθαριστικό για 15 με 30 λεπτά.
Στη συνέχεια, πρέπει να τα τρίψεις καλά, ώστε να απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα, έπειτα να τα ξεπλύνεις καλά και να τα αφήσεις να στεγνώσουν, πριν τα επανατοποθετήσεις στη θέση τους. Καλό θα ήταν να καθαρίσεις και εσωτερικά τον απορροφητήρα με το πανάκι μικροϊνών ή μια βούρτσα, ώστε να είσαι σίγουρος ότι έχεις κάνει το τέλειο καθάρισμα.