Λεβάντα... άρωμα και χρώμα 365 μέρες το χρόνο

Αναστασία Τσαγκάρη
Κυριακή, 07 Μαΐου 2017
lavandula-stoechas-giant-summer.jpg

Αν δεν έχετε λεβάντα, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να γίνει μέρος της συλλογής σας. Προσοχή όμως, στο εμπόριο κυκλοφορούν διαφορετικές ποικιλίες που διαφέρουν ως προς το άρωμα και τα άνθη έτσι ώστε να ικανοποιήσουν κάθε γούστο. Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, λεβάντες τοπίου και λεβάντες αρωματοποιίας. Αν σας ενδιαφέρει το έντονο άρωμα τότε η Lavandula Αugustifolia είναι η no 1 επιλογή για εσάς. Διαφορετικά οι Lavandula Dentata, Lanata και Stoechas είναι λιγότερο ως καθόλου αρωματικές αλλά με εντυπωσιακό φύλλωμα ή έντονα μοβ άνθη. Πριν προβείτε λοιπόν σε οποιαδήποτε αγορά, εμπιστευτείτε πρώτα την μύτη σας και μετά τον πωλητή.  

Η λεβάντα πάει παντού. Σε μικρό μέγεθος μπορεί να μπει σε κάθε φωτεινό χώρο του σπιτιού. Θα δώσει ιδιαίτερο χρώμα και άρωμα σε μέρη όπως η κουζίνα και το μπάνιο. Σε μεγάλο μέγεθος θα βρει τη θέση της στο μπαλκόνι, στην αυλή σας ή στον κήπο σας καθώς έχει εξαιρετικά καλές σχέσεις με τον ήλιο. Επιλέξτε διακοσμητικά κασπώ από φυσικά υλικά όπως ξύλο, ψάθα  κτλ ή μεγάλες πήλινες γλάστρες. Δένουν αρμονικά με κάθε χώρο και επιτρέπουν στα φυτά μας να αναπνέουν. 

Αυτή την εποχή τα άνθη της είναι στα φόρτε τους. Όταν ξεραθούν απλά κόψτε τα και κάντε τα μέρος της εσωτερικής διακόσμησης του χώρου σας. Φτιάξτε μικρές ανθοδέσμες για να στολίσετε διακριτικά διαφορετικές γωνιές του σπιτιού. Εναλλακτικά τρίψτε τα και χώστε τα σε πουγκιά για να πάρουν άρωμα οι ντουλάπες και τα συρτάρια σας. 

Από την Αναστασία Τσαγκάρη

 

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη φροντίδα των φυτών σας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants http://www.allaboutorchids.gr/ ή τη σελίδα του στο facebook. https://www.facebook.com/allaboutorchid/