Η μυστική συνταγή της επιτυχίας για μια ολάνθιστη γαρδένια

Αναστασία Τσαγκάρη
Κυριακή, 27 Μαΐου 2018
gardenia6-1.jpg

Μια που φέτος η δική μου γαρδένια έχει πάνω από πενήντα μπουμπούκια και τρέμω μόνο και που τη βλέπω, θα σας εκμυστηρευτώ μερικά ακόμη μυστικά για να μεγαλουργήσει αυτή η τόσο ιδιότροπη κυρία στα χέρια σας.

Αποφύγετε να αγοράζετε γαρδένιες την άνοιξη. Η καλύτερη εποχή για αγορά είναι στις αρχές του φθινοπώρου, μόλις τελειώσουν οι μεγάλες ζέστες. Επιλέξτε ένα σχετικά μεγάλο φυτό χωρίς κίτρινα φύλλα. Στην αντίθετη περίπτωση, ξεκινήστε αμέσως το πότισμα με χηλικό (οργανικό) σίδηρο. 

Ιδανικός προσανατολισμός νοτιο-ανατολικός, καθώς της δίνει τη δυνατότητα να διατηρεί στα φύλλα της την πρωινή υγρασία που τόσο πολύ της αρέσει και να ζεσταίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μόλις απανθίσει αρχίστε τη λίπανση μέχρι και τα πρώτα κρύα. Χρησιμοποιείστε υδατοδιαλυτό ισορροπημένο λίπασμα. Προσοχή στο πότισμα. Πρέπει να στεγνώνει ενδιάμεσα στα ποτίσματα. Ένας μετρητής υγρασίας είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο για να ξέρετε κάθε πότε να ποτίζετε.

Το χειμώνα αντέχει σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, αν όμως ο υδράργυρος πάρει την κατηφόρα ίσως θα πρέπει να τη μεταφέρετε για λίγο τα βράδια σε χώρο προστατευμένο όπως η είσοδος του σπιτιού σας ή της πολυκατοικίας. Μόλις μπει η άνοιξη αλλάξτε της γλάστρα, φυτεύοντας τη σε χώμα ειδικό για οξύφυλλα και πήλινη γλάστρα. Λίπανση με μέτρο γιατί τα χώματα πάντα είναι ενισχυμένα. Σε κάθε περίπτωση σταματάμε τη λίπανση μόλις δούμε να σχηματίζονται τα μπουμπούκια. Τέλος αν παρατηρήσετε κίτρινα φύλλα αρχίστε αμέσως χηλικό (οργανικό) σίδηρο μέχρι το φυτό να ισορροπήσει. Κάπου εκεί προς τα τέλη της άνοιξης θα σας προσφέρει απλόχερα τα άνθη της. Όταν η "μαντάμ" είναι μπουμπουκιασμένη αφήστε το χώμα να στεγνώσει εντελώς πριν το επόμενο πότισμα. Από το "κακό" της θα ανθίσει όλα της τα μπουμπούκια. Τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες θέλει προστασία από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο, ιδιαίτερα αν πρόκειται για νεαρό φυτό, και μέτριο καθημερινό πότισμα, εφόσον έχει απανθίσει. Ως καθαρά τροπικό φυτό την εποχή αυτή της αρέσει η υγρασία στα φύλλα κατά τις βραδινές ώρες.  

Καλή Επιτυχία!

 

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube.

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα