HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Γιατί πρέπει να ξεφορτωθούμε τις πλαστικές μας γλάστρες


Αναστασία Τσαγκάρη

4 Νοεμβρίου 2018

12.jpg

Δεν είναι τυχαίο που όσοι αγαπούσαν τα φυτά από την αρχαιότητα μέχρι σχετικά πρόσφατα χρησιμοποιούσαν κεραμικές γλάστρες. Το πλαστικό μπήκε στη ζωή μας και δεν αποτελεί μόνο απειλή για τον πλανήτη μας. Η χρήση του, λόγω του χαμηλού κόστους, πήρε τη θέση πολλών φυσικών υλικών, κατέστρεψε τέχνες, όπως αυτή της αγγειοπλαστικής και σε κάθε περίπτωση κανείς δεν έδωσε βάρος στην καταλληλότητα του υλικού αυτού αναλόγως της χρήσης του. Η φύτευση σε πλαστικές γλάστρες δεν αποτελεί εξαίρεση. Σήμερα λοιπόν θα προσπαθήσω να σας πείσω να ξεφορτωθείτε τις πλαστικές γλάστρες.

Καμία πλαστική γλάστρα δεν διασφαλίζει τον άριστο αερισμό του ριζικού συστήματος. Αν κάπου κινδυνεύει ένα φυτό να σαπίσει ή να αρρωστήσει από μύκητες που αναπτύσσονται εκεί που υπάρχει υγρασία και έλλειψη οξυγόνου, αυτό είναι η πλαστική γλάστρα.

Οι πλαστικές γλάστρες είναι πολύ ελαφριές. Όσοι έχετε μπαλκόνι και ειδικά από τον τρίτο όροφο και πάνω, θα ξέρετε ότι με το πρώτο φύσημα του βοριά οι πλαστικές γλάστρες θα πέσουν κάτω. Δεν θα καταστρέψουν μόνο τα φυτά σας αλλά βρωμίσουν και το χώρο σας. Αντιθέτως οι πήλινες, λόγω βάρους είναι δύσκολο να παρασυρθούν από ένα δυνατό άνεμο.

Δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί ν' αμφισβητήσει την αισθητική αξία της κεραμικής γλάστρας σε αντίθεση με την πλαστική. Tί ωραιότερο από την εικόνα ενός φυσικού υλικού που πολλές φορές συνδυάζεται με παρεμβάσεις υψηλής αισθητικής.

Τέλος αν θέλετε μιλήσουμε και για οικονομία, μια κεραμική γλάστρα μπορεί να στοιχίζει πολύ περισσότερo - αν και τα τελευταία χρόνια η τιμή τους έχει μειωθεί αισθητά - έχει όμως διαχρονική χρήση και δεν θα χρειαστεί ποτέ να την χώσετε μέσα σε ένα διακοσμητικό κασπώ για να κρύψετε την ασχήμια της, όπως συμβαίνει με τις πλαστικές.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube

Δείτε τη gallery