HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Πως θα φροντίσετε ένα φυτό όταν δεν ξέρετε τίποτα για αυτό


Αναστασία Τσαγκάρη

20 Οκτωβρίου 2019

Πως θα φροντίσετε ένα φυτό όταν δεν ξέρετε τίποτα για αυτό

Η αρθρογραφία είναι το χόμπι μου και πάντα η καθημερινότητά μου είναι πηγή έμπνευσης.  Tελευταία μ΄ έχουν πάρει χαμπάρι στο γραφείο. Όλο και κάποια συνάδελφος περνάει και ρωτάει... "μου έφεραν το τάδε φυτό, πως θα το φροντίσω;" Σκέφτηκα λοιπόν να γράψω ένα άρθρο για το πως θα φροντίσετε ένα φυτό όταν δεν ξέρετε τίποτα για αυτό.

jenny.gr

Βήμα πρώτο. Ερευνήστε τη γλάστρα. Πολλά φυτά έχουν καρτελάκι με τ΄ όνομά τους και κάποια πολύ βασικά στοιχεία όπως συχνότητα ποτίσματος, ανάγκες σε ήλιο και λίπανση. Είναι μια αρχή αν και δεν θα σας συμβούλευα να πάρετε τις πληροφορίες αυτές στα σοβαρά, είναι πολύ γενικές και επειδή τα φυτά είναι εισαγωγής συνήθως οι οδηγίες αναφέρονται στο κλίμα της Β. Ευρώπης.

Βήμα δεύτερο. Μια σύντομη περιήγηση στο διαδίκτυο θα σας βοηθήσει να μάθετε τα βασικά. Αν τώρα δεν ξέρετε όνομα ή δεν βρείτε άκρη μετά από μια σύντομη αναζήτηση μην πελαγώνετε. Για όλα υπάρχει λύση.

jenny.gr

Σε όλα τα φυτά αρέσει το φως αλλά όχι η άμεση έκθεση στον ήλιο. Τοποθετείστε λοιπόν το νέο σας απόκτημα σε φωτεινό σημείο ειδικά αν είναι ανθοφόρο φυτό. Μην σπεύσετε να το μεταφυτεύσετε. Δεν θα χρειαστεί για κανένα χρόνο τουλάχιστον. Για ένα εξάμηνο περίπου δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε ούτε με το θέμα λίπανση. Τα περισσότερα φυτά είναι καλά ταϊσμένα από το φυτώριο παραγωγής τους.

jenny.gr

Τέλος αυτό που θα πρέπει να σας απασχολήσει είναι το πότισμα του για να μη σαπίσει. Ειδικά τώρα το χειμώνα και να διψάσει δεν θα πάθει τίποτα.  Τα φύλλα του θα σας πουν πολλά για τις ανάγκες του σε νερό. Φυτά με παχιά φύλλα αποθηκεύουν ποσότητες νερού και χρειάζονται λιγότερο πότισμα συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Ξεκινήστε συντηρητικά με λίγο νερό και συχνά και αφήστε το φυτό να σας μιλήσει. Αν δείτε ότι αρχίζει να κιτρινίζει ή να μαυρίζει τα φύλλα του, σημαίνει ότι το έχετε παραποτίσει. Αν πάλι "λιποθυμάει" σημαίνει ότι διψάει. 

Tip.  Εφαρμόστε το χρυσό κανόνα του ποτίσματος. Χρησιμοποιούμε τόσο νερό όσο θα χώραγε η γλάστρα του αν ήταν γεμάτη νερό μέχρι δύο με τρία δάκτυλα ύψος. 

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube.

Ραντεβού την άλλη Κυριακή!