HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Τέσσερα μυστικά για να φτιάξετε ένα υπέροχο μπαλκόνι


Αναστασία Τσαγκάρη

8 Μαρτίου 2020

Τέσσερα μυστικά για να φτιάξετε ένα υπέροχο μπαλκόνι

Το μυστικό για ένα όμορφο μπαλκόνι είναι, πέρα από τη φροντίδα των φυτών μας, η σωστή επιλογή τους. Δυστυχώς δεν κάνουν όλα τα φυτά για όλους τους χώρους. Η λέξη μικροκλίμα είναι κάτι που πρέπει να βάλετε στο λεξιλόγιό σας. Πριν ξεχυθείτε λοιπόν στα φυτώρια για νέες ανοιξιάτικες αγορές πάρτε χαρτί και μολύβι για να καταγράψετε τα βασικά χαρακτηριστικά του χώρους σας.

Παρατηρείστε τον προσανατολισμό σε ότι αφορά τη θέση του ήλιου. Ένα βορινό μπαλκόνι για παράδειγμα δύσκολα θα φιλοξενήσει ανθοφόρα φυτά. Ενώ σ΄ ένα νοτιοδυτικό το καλοκαίρι πολλά φυτά θα ψηθούν από τη ζέστη ειδικά αν δεν υπάρχει προστασία, τέντες ή μεγάλα ανθεκτικά στον ήλιο φυτά που σκιάζουν τα πιο ευαίσθητα.

jenny.gr

Έκθεση σε δυνατούς ανέμους. Στην περίπτωση αυτή επιλέξτε φυτά με δυνατό κορμό, σκληρά φύλλα και βάρος. Μικρά φυτά σε γλαστράκια κινδυνεύουν να γίνουν φτερό στον άνεμο.

Θερμοκρασίες όλο το χρόνο και κατά τόπο. Μπορεί να μην σας έχει περάσει από το μυαλό αλλά οι θερμοκρασίες δεν διαφέρουν μόνο ανά εποχή αλλά μπορεί να διαφέρουν από όροφο σε όροφο και από γωνιά σε γωνιά. Ότι πάει καλά στη γειτόνισσα δεν σημαίνει ότι θα πάει καλά και σε εμάς. Το μικροκλίμα διαφέρει πιθαμή προς πιθαμή ακόμη και στον ίδιο χώρο.

jenny.gr

Τέλος αξιολογείστε σωστά πόσο χρόνο έχετε να αφιερώσετε στα φυτά σας και τι χρήματα διαθέτετε για το project κήπος, αυλή, βεράντα, μπαλκόνι. Αν έχετε πολλά στο κεφάλι σας φυτά απαιτητικά στην φροντίδα τους δεν είναι για εσάς. Πέρα από το χρόνο, το κόστος συντήρησής τους είναι  συνήθως μεγάλο. Βέβαια αν έχετε χρόνο και χρήμα βάλτε φυτά που σας αρέσουν, χαρείτε τα όσο διαρκούν και μετά αντικαταστήστε τα. Αυτό να ξέρετε είναι και το μυστικό των υπέροχων κήπων. Η συνεχής αντικατάστασής των φυτών με βάση την εποχή.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube

Ραντεβού την άλλη Κυριακή!