HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Ανοιξιάτικος οδηγός φροντίδας της ορχιδέας σας


Αναστασία Τσαγκάρη

22 Μαρτίου 2020

Ανοιξιάτικος οδηγός φροντίδας της ορχιδέας σας

Bρισκόμαστε στο κατώφλι της άνοιξης και σε ότι αφορά τις ορχιδέες έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Αν προσφάτως βάλατε μια ορχιδέα στη συλλογή σας, το φυτό σας δεν χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός από νεράκι και μια φωτεινή θέση στο χώρο σας. Αν απανθίσει δεν κόβουμε τους ανθοφόρους, μπορεί να ξαναδώσουν λουλούδια.

Όσες από εσάς έχετε αρκετό καιρό ορχιδέες, ανάλογα το γένος, θα δείτε νέες ανθοφορίες, ψευδοβολβούς, καινούρια φύλλα και πολλές πολλές ρίζες. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά σας έχουν αυξημένες ανάγκες σε λίπασμα. Ξεκινήστε λοιπόν τη λίπανση ακολουθώντας πάντα το ρυθμό ανάπτυξης του φυτού σας. Από εδώ και πέρα ο ήλιος θέλει προσοχή. Τραβάμε την κουρτίνα αν τα φυτά μας δέχονται πολλές ώρες ημερησίως απευθείας ηλιακό φως. Η άνοιξη είναι ιδανική εποχή για να μεταφυτεύσουμε φυτά που το έχουν ανάγκη. Οδηγός σας, η δραστηριότητα του ριζικού συστήματος και η κατάσταση του υποστρώματος. Σταδιακά και καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν τα φυτά μας θα έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό. Προσοχή όμως όσο τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι υψηλά, οι ορχιδέες ως επίφυτα, έχουν την τάση να την απορροφούν.

jenny.gr

Τέλος καθώς τα παράθυρα θα ανοίγουν όλο και πιο συχνά και καθώς κάποιοι από εμάς ίσως μεταφέρουμε τα φυτά μας σε αυλές και μπαλκόνια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι εχθρικά έντομα καραδοκούν να κάνουν πάρτι σε φρέσκα φύλλα και άνθη. Προληπτικοί ψεκασμοί με ξίδι αραιωμένο σε νερό βοηθούν. Στα φυτώρια θα βρείτε και τα λεγόμενα βιολογικά εντομοκτόνα όπως το duxon ή το acaridoil αν κάποια από τις ορχιδέες σας προσβληθεί από έντομο.

Αν τώρα όλα αυτά σας φαίνονται πολύ γενικά, δείτε το βίντεο που ακολουθεί.

Ραντεβού την άλλη Κυριακή!

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube