HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Φυτά εσωτερικού χώρου: Υπάρχουν στα αλήθεια;


Αναστασία Τσαγκάρη

25 Οκτωβρίου 2020

Φυτά εσωτερικού χώρου: Υπάρχουν στα αλήθεια;

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν στα social media  είναι αν το όποιο νέο φυτό είναι εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. Πολλοί προτιμούμε να διατηρούμε τα ανθοφόρα φυτά μέσα στο σπίτι για να χαρούμε την ανθοφορία τους ενώ κάποια άλλα, ελλείψη χώρου κυρίως, θα προτιμούσαμε να κοσμούν το μπαλκόνι ή τον κήπο μας.

jenny.gr

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Φυτά εσωτερικού χώρου ή εξωτερικού χώρου δεν υπάρχουν. Πρόκειται για έναν πρακτικό διαχωρισμό ανάμεσα στα φυτά εκείνα που μπορούν ή όχι να αντέξουν ακραίες θερμοκρασίες είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Ο φυσικός κόσμος όλων των φυτών είναι εκεί έξω, όχι μέσα στους τέσσερις τοίχους πίσω από ένα παράθυρο.

Το πρώτο πράγμα λοιπόν που πρέπει να γνωρίζουμε για κάθε φυτό είναι το εύρος των θερμοκρασιών που μπορεί να αντέξει. Την πληροφορία αυτή θα την βρείτε στα καρτελάκια που συνήθως συνοδεύουν τα φυτά. Αν αυτή δεν είναι διαθέσιμη από τη στιγμή που γνωρίζετε το όνομά του μπορείτε να κάνετε την έρευνά σας στο google.

jenny.gr

Από κει και πέρα υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των φυτών στις άκρες θερμοκρασίες - ζέστης ή κρύου. Ο πιο βασικός είναι η ηλικία. Όσο πιο μικρό σε ηλικία είναι το φυτό σας τόσο πιο ευαίσθητο στη ζέστη ή στο κρύο.

Εκτός από την αντοχή των φυτών σε συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών ένας άλλος παράγοντας που θα καθορίσει τη θέση του στο χώρο σας είναι οι ανάγκες του σε φως. Ανθοφόρα φυτά ή φυτά που αναπτύσσονται πολύ σε μέγεθος δεν μπορούν να φιλοξενηθούν μέσα στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θυμηθείτε πόσους μαραμένους και κακομοιριασμένους Φίκους μπέντζιαμιν έχετε δει μέσα σε κάποιο σαλόνι ή πόσες από εσάς παραπονιέστε ότι ανθοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου δεν άνθισαν ποτέ ξανά.

jenny.gr

Ραντεβού την άλλη Κυριακή!

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube.