Ποτίζουμε τις ορχιδέες με παγάκια;

Αναστασία Τσαγκάρη
Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα διαπιστώσετε ότι πολλές και αξιόλογες ιστοσελίδες, που εμπορεύονται ορχιδέες ή προϊόντα γύρω από τη φροντίδα τους, συστήνουν πότισμα με παγάκια. 
Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής έχει να κάνει με το χρόνο που απαιτείται για να λιώσει ο πάγος. Το νερό απορροφάται σχεδόν ομοιόμορφα από το υπόστρωμα της ορχιδέας. Η οικονομία στο χρόνο και στο νερό είναι τεράστια. Αυτό βέβαια είναι το καλό σενάριο. Το μεγάλο αρνητικό που κάνει τη χρήση του πάγου απαγορευτική για το πότισμα είναι ένα και μοναδικό. Η θερμοκρασία του νερού. Σε αυτό μπορεί να προσθέσει κανείς τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί σε φύλλα και ρίζες, που βρίσκονται στην επιφάνεια του υποστρώματος, από την επαφή τους με τον πάγο.

 
Η μόνη εναλλακτική χρήση του τους καλοκαιρινούς μήνες είναι στη βάση της γλάστρας προκειμένου να αυξήσουμε την υγρασία στον περιβάλλοντα χώρο της ορχιδέας. Καθώς ο πάγος λιώνει το νερό θα διαχέεται στην ατμόσφαιρα, θα ρίχνει τοπικά τη θερμοκρασία του αέρα και θα ανεβάζει τα ποσοστά υγρασίας στο περιβάλλοντα χώρο. Προσοχή μόνο αν υπάρχουν ρίζες στον
πάτο της γλάστρας. Αυτές δεν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον πάγο.
Σε κάθε περίπτωση ακόμη και αυτό το βρίσκω λίγο υπερβολικό, ειδικά σε ορχιδέες όπως οι Phalaenopsis που είναι πολύ ανθεκτικές στη ζέστη. Μερικοί διαφυλλικοί ψεκασμοί will do the job. Συμπέρασμα, τα παγάκια καλά θα κάνουν να κρυώνουν τα ποτά μας και μόνο. 

Ραντεβού την άλλη Κυριακή!
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα  All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook  ή το κανάλι του στο youtube.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits