“Ο ψυχή μου εσύ, τσαντσαμίνι μου, μπουγαρίνι μου, η Παναγιά κοντά σου.” Οι πιο μεγάλες από εμάς αναγνωρίζουν σίγουρα τα λόγια της Ρένας Βλαχοπούλου από την ταινία "Η κόμισσα της Κέρκυρας". Η αξέχαστη ηθοποιός μιλώντας στη διάλεκτο του τόπου της κάνει αναφορά στο πιο αρωματικό τσαντσαμίνι του νησιού που σημαίνει γιασεμί.
Το μπουγαρίνι, αν και ινδικής προέλευσης είναι γνωστό ως αραβικό γιασεμί. Η επίσημη ονομασία του είναι jasminum sambac και ευδοκιμεί στα Επτάνησα. Το μεθυστικό του άρωμα είναι αδύνατο να μην σας παρασύρει παραπέμποντας σε καλοκαιρινές νύχτες γεμάτες μυστήριο. Αν το καράβι φέτος σας ταξιδέψει σε κάποιο από τα όμορφα νησιά του Ιονίου, επιστρέφοντας μαζί με τα παστέλια, τις μάντολες ή τα μαντολάτα, πάρτε μαζί σας και το άρωμα των νησιών αυτών βάζοντας στη βαλίτσα σας ένα μπουγαρίνι.
Θα το βρείτε σε δύο εκδοχές, το μονό και το διπλό γνωστό ως διπλό φούλι ή γκραντούκα (jasminum sambac Grand Duke of Tuscany). Το διπλό υστερεί λίγο στην ένταση του αρώματος αλλά έχει πιο εντυπωσιακά άνθη. Δύσκολο να διαλέξει κανείς ανάμεσα στις δύο ποικιλίες.
Αν και μπορεί να ευδοκιμήσει σε γλάστρα είναι προτιμότερο να φυτευθεί απευθείας στη γη. Θα δυσκολευτεί λίγο να προσαρμοστεί στο κλίμα σας. Το κρίσιμο είναι να καταφέρει να βγάλει την πρώτη χρονιά στο χώρο σας. Ο μεγαλύτερος εχθρός του ο τετράνυχος για αυτό φροντίστε τουλάχιστον να αγοράσετε ένα υγιέστατο φυτό.
Όπως όλα τα ανθοφόρα θέλει φως για να σας χαρίσει πλούσια ανθοφορία. Επιλέγουμε θέση προστατευμένη από το Βοριά το χειμώνα και τον καυτό ήλιο το καλοκαίρι ιδιαίτερα όσο το φυτό είναι μικρό. Τέλος για αναπολαύσετε το υπέροχο άρωμα του πρέπει να τοποθετηθεί κοντά στο σημείο που απολαμβάνετε τον καφέ σας στη βεράντα, το μπαλκόνι ή τον κήπο.
Ραντεβού την άλλη Κυριακή!
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube.