HOME SWEET HOME HOME TIPS

#μένουμε_σπίτι και ανακαλύπτουμε νέους τρόπους για να γίνει το σαλόνι μας πιο όμορφο και λειτουργικό


Χριστίνα Θεοδωροπούλου

30 Μαρτίου 2020

#μένουμε_σπίτι και ανακαλύπτουμε νέους τρόπους για να γίνει το σαλόνι μας πιο όμορφο και λειτουργικό

Όλες αυτές τις μέρες της καραντίνας, αυτό που μου έρχεται συνέχεια στο μυαλό είναι: Πόσες φορές, ξυπνώντας το πρωί, έχω ευχηθεί να μπορούσα να μείνω σπίτι; Φυσικά και δεν είναι ακριβώς το ίδιο, καθώς τώρα υπάρχει λόγος  -για το καλό όλων- να μείνουμε σπίτι, αλλά πραγματικά αναρωτιέμαι τι θα έκανα, αν η πρωινή μου ευχή έπιανε κάποιες φορές. 

Τώρα λοιπόν, έχω μία ιδέα για το τι θα έκανα στο σπίτι. Μπορώ να περνάω περισσότερη ώρα με τον γιο μου και επιτέλους να βάλω σε τάξη όλα εκείνα που κάθε Σαββατοκύριακο αναβάλλω. Αυτές τις μέρες το σκηνικό της καθημερινότητας παραμένει ίδιο. Είναι το σπίτι, με μερικά δωμάτια να εναλλάσσονται στο φόντο και τον καθένα μας να δίνει τη δική του παράσταση στο σαλόνι, το δωμάτιο αναφοράς για όλη την οικογένεια. 

Στο δικό μου σπίτι, το σαλόνι είναι το σημείο που δίνει παλμό. Εκεί είναι τα παιχνίδια του μπέμπη αλλά κι αυτά του μπαμπά και της μαμάς. Στο σαλόνι είναι και το γραφείο μου πλέον. Εκεί έχει στηθεί και μία αυτοσχέδια τραπεζαρία για τσιμπολογήματα, αφού ποιος κάθεται στο τραπέζι πια;

jenny.gr

Αυτό σημαίνει ότι τα 2/3 της μέρας μου τα περνάω στο σαλόνι, άντε και στο χωλ που μεταφέρεται για λίγο η πίστα παιχνιδιού. Κοιτάζοντας γύρω μου λοιπόν, σκέφτομαι πόσα πολλά πράγματα έπρεπε να είχα κάνει, πόσα ήθελα να κάνω και πόσα έχω μπροστά μου τώρα που αναγκαστικά μένω σπίτι. Δικαιολογίες δεν έχω πια για τα καλώδια που είναι σαν κόμπος, κρυμμένα πίσω από την τηλεόραση για να μην τα βλέπω και με εκνευρίζουν. Αναβολές για να συμμαζέψω και να ταξινομήσω τους λοφίσκους με τους λογαριασμούς και τη χαρτούρα δεν χωρούν.

Επομένως, αποφάσισα να πιάσω κι άλλη δουλειά. Χρόνος εξάλλου υπάρχει. Είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε τη ρουτίνα στο σπίτι σε δημιουργική δραστηριότητα.

Πλάνο πρώτο - Σαλόνι σε τάξη

Λογαριασμοί, έγγραφα, περιοδικά και φυλλάδια

jenny.gr

Μου αρέσουν πολύ τα κουτιά και τα καλάθια κάθε είδους. Έτσι έχω πολλά στο σπίτι, σίγουρα όμως όχι αρκετά για να χωρέσουν όλα. Έκατσα λοιπόν και ξεκαθάρισα τη χαρτούρα που ανέφερα παραπάνω, την ταξινόμησα, την έβαλα στα κουτιά και επιτέλους έγραψα απ’ έξω στην ετικέτα κατηγορίες για να μην ψάχνω μία αιωνιότητα όταν θέλω κάτι. Είναι ευκαιρία, τώρα που όλη η οικογένεια είναι στο σπίτι να γίνει αυτή η δουλειά. Εφοδιαστείτε με τα κατάλληλα αποθηκευτικά κουτιά, όπως αυτά με την ετικέτα κολλημένη και βάλτε τα όλα σε τάξη.

Deco tip: Δοκιμάστε να συμβάλλετε με καλάθια και τα κουτιά στην διακόσμηση. Στην IKEA έχει επιλογές που καλύπτουν κάθε ανάγκη και γούστο.

Επιχείρηση βιβλιοθήκη

Πόσο δύσκολο είναι έχεις μία τακτοποιημένη βιβλιοθήκη; Στο δικό μου σπίτι αρκετά, καθώς δεν είναι μόνο τα βιβλία αυτά που πρέπει να βάλεις σε τάξη. Λειτουργεί και σαν διακοσμητικό στοιχείο στο σαλόνι, επομένως στα ράφια θα βρεις ό,τι μπορείς να φανταστείς. Στη δική μου θα βρεις και τις άδειες ακόμα κορνίζες που είχα εφοδιαστεί για να βάλω φωτογραφίες του μπέμπη.

Ξεκίνησα λοιπόν, βάζοντας σε τάξη τα βιβλία, αποφάσισα ποια διακοσμητικά θα κρατήσω, έβαλα τα κουτιά με τη χαρτούρα στα κάτω ράφια που δείχνουν και πολύ όμορφα και είδα τι χώρος μένει για να κάνω το photo-collage μου. Αρκετός είναι, περισσότερος από αυτός που είχα στο μυαλό μου όταν αγόραζα τις κορνίζες, με αποτέλεσμα να πρέπει να εφοδιαστώ μερικές ακόμα.

Ηλεκτρονικά παιχνίδια-τηλεόραση-ηχεία-υπολογιστής

jenny.gr

Το ηλεκτρονικό βασίλειο του σπιτιού είναι το έπιπλο της τηλεόρασης. Εκεί έχουμε χωρέσει κονσόλες παιχνιδιών – παίζει το μεγάλο παιδί, το μικρό ακόμα δεν έχει τέτοια ενδιαφέροντα - ηχεία, στερεοφωνικά, τηλέφωνα και φυσικά την τηλεόραση. Ωστόσο, κάπου εκεί πρέπει να υπάρχει χώρος και για ένα laptop αλλά και το tablet, όταν θέλουμε να συνδεθούν με την τηλεόραση. Μπορείτε να φανταστείτε καλώδια. Μπορείτε να φανταστείτε τον χαμό. Και μιας και ο μπέμπης περπατάει ο χαμός δεν είναι μόνο αντιαισθητικός αλλά και επικίνδυνος. Εξάλλου, υπάρχουν λύσεις που θα βάλουν σε τάξη τα καλώδια και θα συμβάλλουν και σε μία ωραία εικόνα. Γι’ αυτό, ώρα να βρει το κάθε καλώδιο τον δρόμο του. Και την επόμενη φορά που θα θέλω το φορτιστή του κινητού μου, δεν θα αποσυνδέω τις μισές συσκευές.

Πλάνο δεύτερο – το χωλ σε τάξη

Παπούτσια, ομπρέλες, κλειδιά και πανωφόρια

Η είσοδος του σπιτιού, το χωλ, η πρώτη εντύπωση. Σε αυτό το σημείο μπορεί να γίνει εύκολα χαμός. Ειδικά τώρα που μετατρέπεται σε playroom με τον μπέμπη να μεταφέρει τα παιχνίδια του. Αποφάσισα να του κάνω τη χάρη και να του αφιερώσω περισσότερο χώρο εκεί για να παίζει. Αυτό σημαίνει ότι όλα όσα βρίσκονται εκεί πρέπει να ταξινομηθούν, να βρουν τη θέση τους για να αφήσουν χώρο στο μπέμπη να αλωνίσει. Μία παπουτσοθήκη που να μην πιάνει χώρο, μία θήκη για τις ομπρέλες, μία κρεμάστρα αρκούν για μπει τάξη.

Παιχνίδια του μπέμπη

Τα παιχνίδια του μπέμπη είναι ήδη αρκετά. Είναι μόλις ενός έτους και έχουν κατακλύσει το σαλόνι. Εύκολα, όπως σας είπα μεταφέρονται και στο χωλ. Αυτές τις μέρες κατάλαβα ότι είναι μάταιο να τα μαζεύω όλη μέρα. Γι’ αυτό, τα παιχνίδια πάνε για ύπνο στα κουτιά τους μαζί με τον ιδιοκτήτη τους. Εκείνα τα πλαστικά με τα ροδάκια είναι ιδανικά, αφού τα χωρούν όλα και εύκολα αλλάζουν δωμάτιο. Ταυτόχρονα, αποτελούν μία ακόμα δραστηριότητα για τον μπέμπη που αναλαμβάνει και χρέη αχθοφόρου όταν ξυπνάει και τα μεταφέρει από το δωμάτιο στο σαλόνι.

Extras:

Κάντε μία διαδικτυακή βόλτα και πάρτε έμπνευση για αποθηκευτικές και οργανωτικές λύσεις που θα βάλουν όλα εκείνα τα άσκοπα αντικείμενα στη θέση τους, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλουν διακοσμητικά στον χώρο.

Ένα τραπέζι σαλονιού - αποθηκευτικός χώρος είναι το όπλο σας για να βάζετε σε τάξη το σαλόνι στο λεπτό. Τα συρτάρια του χωρούν τα κουβερτάκια, τα περιοδικά και τα παιχνίδια που ξέμειναν και ο χώρος μένει καθαρός. Αν δεν έχετε τέτοιο, φροντίστε να μετατρέψετε το ήδη υπάρχον, προσθέτοντας κουτιά και καλάθια από κάτω.

jenny.gr

Είναι ευκαιρία να αναπολήσετε το παρελθόν, να περάσετε καλά με ιστορίες και να αρχειοθετήσετε όλες εκείνες τις φωτογραφίες που έχετε στοιβάξει σε ένα κουτί. Κάντε το παρέα με φίλους που συμμετέχουν σε πολλές από αυτές, μέσα από βιντεοκλήση, φυσικά. 

Κι αν τα κάνετε όλα αυτά θα βρείτε ακόμα #piopolla να κάνετε μέσα στο σπίτι. Αφορμές θα υπάρχουν γύρω σας κάθε μέρα. 

#menoumespiti λοιπόν, παίρνουμε έμπνευση και ιδέες για την οργάνωση του σπιτιού μας από το ΙΚΕΑ.gr και επωφελούμαστε από τη δωρεάν μεταφορά για αγορές άνω των 50€ σε όλη την Ελλάδα!