Τα μυστικά του τέλειου κήπου

Στεφανία Παπαδημητρίου
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

To καλοκαίρι έφτασε και επιτέλους θα μπορέσουμε να απολαύσουμε τον κήπο μας όπως του αξίζει. Ήρθε η εποχή για απογευματινούς καφέδες δίπλα στα λουλούδια και βραδιές με φίλους και επιτραπέζια κάτω από το φως του φεγγαριού. Αρκεί, όμως, να έχουμε γύρω μας, τη φύση που ονειρευόμαστε. 

Το σημείο - κλειδί για έναν ονειρεμένο κήπο, είναι η σωστή του φροντίδα. Μόνο έτσι θα φτάσουν τα λουλούδια μας στην πιο ανθισμένη μορφή τους, τα δέντρα μας θα είναι καταπράσινα και οι φωτογραφίες θα θυμίζουν σκηνές από ταινία. 

Στο παρακάτω βίντεο θα βρείτε όλα τα απαραίτητα tips, μαζί με τα εργαλεία της GARDENA που θα σας οδηγήσουν στο ιδανικό αποτέλεσμα.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τα μυστικά για έναν τέλειο κήπο.

1) Επιλέξτε τα κατάλληλα φυτά για τον χώρο σας.

Κάθε φυτό έχει διαφορετικές ανάγκες και γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε εκείνα που ταιριάζουν στον δικό μας χώρο. Λαμβάνουμε υπ’ όψιν την ηλιοφάνεια, το μέγεθος της επιφάνειας που θέλουμε να καλύψουμε καθώς και τον διαθέσιμο χρόνο που έχουμε. Για παράδειγμα, σε έναν κήπο με πολύ ήλιο, ευδοκιμούν φυτά όπως ο ιβίσκος, η βουκαμβίλια, η βερβένα και το γεράνι. Αν, πάλι, ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, μπορείτε να προτιμήσετε τη λεβάντα, την παιώνια ή την πετούνια.

2) Δώστε σημασία στο σωστό πότισμα

Είναι η σημαντικότερη διαδικασία, η οποία θα κρατήσει υγιή τα φυτά στον κήπο. Καλό είναι να ποτίζετε τα φυτά σας νωρίς το πρωί, καθώς τότε είναι που οι πιθανότητες ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών λιγοστεύουν. Δεύτερη επιλογή, είναι να ποτίζετε το σούρουπο, επειδή δεν υπάρχουν απώλειες νερού από εξάτμιση. Ας αποφύγετε τη νύχτα, η υγρασία του εδάφους είναι υπερβολική.

Όποια ώρα κι αν είναι περισσότερο βολική για εσάς, το αυτόματο καρούλι της GARDENA περιστρέφεται 360 μοίρες και σας επιτρέπει να προσεγγίσετε κάθε σημείο του κήπου. Φυσικά, μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτήν την έγνοια. Με τους προγραμματιστές GARDENA, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε το πρόγραμμα που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των φυτών σας, ποτίζοντάς τα με σωστές ποσότητες και περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο, θα απορροφήσουν το  νερό που χρειάζονται πιο αποτελεσματικά.

3) Μην αμελείτε τη λίπανση

Το λίπασμα είναι η τροφή των φυτών και πρέπει να γίνεται τη σωστή ώρα, με τα κατάλληλα εργαλεία. 

Το μυστικό, βρίσκεται στην εφαρμογή του. Καλό είναι να μη βάζετε λίπασμα αμέσως μετά τη μεταφύτευση καθώς το φυτό χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί. Επιπλέον, φροντίστε τα φυτά να είναι ποτισμένα, αλλά και οι συνθήκες να βοηθούν – δηλαδή οι θερμοκρασίες να μην είναι υπερβολικά υψηλές ή χαμηλές.

Ο ψεκαστήρας προπίεσης της GARDENA διαθέτει ειδική υποδοχή για υγρό λίπασμα. Η ανάμειξη γίνεται στο δοχείο με το υγρό ψεκασμού κι έτσι κάνετε δυο εργασίες ταυτόχρονα!

4) Το σωστό κλάδεμα μπορεί να κάνει τη διαφορά

Χάρη στο κλάδεμα, τα φυτά αναπτύσσονται περισσότερο, αποκτούν δύναμη και ζωντάνια.

Φροντίστε ώστε τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε να είναι καλής ποιότητας, προκειμένου να εξασφαλίζετε τη σωστή κοπή και κατ’ επέκταση την υγεία των φυτών σας. Τα εργαλεία της GARDENA είναι εύχρηστα και δεν τραυματίζουν τα φυτά. Ξεκινήστε κόβοντας τα κλαδιά από τη βάση τους και ανεβείτε προς το ψηλό μέρος του φυτού με προσεκτικές κινήσεις. Όταν τελειώσετε, μην ξεχάσετε να τα πλύνετε και να τα διατηρήσετε καθαρά.

5) Τα σετ κάθετης φύτευσης δίνουν χρώμα και ζωντάνια σε κάθε τοίχο

Μετατρέψτε τους μονότονους τοίχους σε οάσεις φρεσκάδας με λουλούδια, βότανα και λαχανικά. Το σύστημα κάθετης φύτευσης της GARDENA, μάλιστα, συνδυάζεται με την εφαρμογή αυτόματου ποτίσματος και σας εξασφαλίζει υγιή φυτά χωρίς κόπο!

 

Photo Credits: Δώρα Δημητρίου

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία το Comfort Stay boutique hotel