HOME SWEET HOME ΙΔΕΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ

Τα 8 διακοσμητικά tips που θα μετατρέψουν το σπίτι σας σε stress-free space


Σύρμα Κιουπελόγλου

21 Αυγούστου 2021

Διακοσμητικά tips
Τρεις λέξεις περιγράφουν με απόλυτη σαφήνεια τη ζωή μου αυτή τη στιγμή. Άγχος, άγχος και άγχος. Δεν είναι ότι γύρω μας είναι όλα ρόδινα και εγώ μόνη μου σαν τρελή στρεσάρομαι για μικροπράγματα (που και αυτό το κάνω δηλαδή). Ωστόσο, θέλω όταν γυρνάω σπίτι μου το βράδυ να βρίσκω εκείνη την αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης που τόσο έχω ανάγκη. Πώς θα το πετύχω αυτό; Λοιπόν, έκανα την έρευνα μου. Η επιστήμη της ψυχολογίας έχει μελετήσει το πώς ο χώρος στον οποίο ζούμε μας επηρεάζει. Mέσα από αυτό έχει καταλήξει σε ορισμένα διακοσμητικά tips που μπορούν να μετατρέψουν το σπίτι μας σε ένα stress-free place. Πάμε να τα δούμε!

Τρεις λέξεις περιγράφουν με απόλυτη σαφήνεια τη ζωή μου αυτή τη στιγμή. Άγχος, άγχος και άγχος. Δεν είναι ότι γύρω μας είναι όλα ρόδινα και εγώ μόνη μου σαν τρελή στρεσάρομαι για μικροπράγματα (που και αυτό το κάνω δηλαδή). Ωστόσο, θέλω όταν γυρνάω σπίτι μου το βράδυ να βρίσκω εκείνη την αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης που τόσο έχω ανάγκη. Πώς θα το πετύχω αυτό; Λοιπόν, έκανα την έρευνα μου. Η επιστήμη της ψυχολογίας έχει μελετήσει το πώς ο χώρος στον οποίο ζούμε μας επηρεάζει. Mέσα από αυτό έχει καταλήξει σε ορισμένα διακοσμητικά tips που μπορούν να μετατρέψουν το σπίτι μας σε ένα stress-free space. Πάμε να τα δούμε!

1.    Χρησιμοποιήστε απαλά χρώματα

Dusty blue, sage green και άλλες ανοιχτές αποχρώσεις είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για τη χρωματική παλέτα του σπιτιού σας. Αυτοί οι τόνοι προάγουν μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας, σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο στο «The Monitor On Psychology», μία έκδοση του American Psychological Association.

jenny.gr

2.    Ξύλινα έπιπλα και επιφάνειες

Παρόλο που δεν είναι σαφές γιατί, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι αγαπούν περισσότερο το φυσικό, ανοιχτόχρωμο ξύλο και όχι τα σκούρα υλικά ή την φορμάικα. Νιώθουν πιο άνετα γύρω από ξύλινες κατασκευές παρά από μοντέρνες επιφάνειες από χρώμιο ή γυαλί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο, καθώς άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το ξύλο χάνει την επίδρασή του κατά του στρες όταν καλύπτει περισσότερο από το 45 τοις εκατό της επιφάνειας ενός δωματίου.

jenny.gr

3.    Άπλετο φυσικό φως

Επωφεληθείτε από τα παράθυρα ή τους φεγγίτες, καθώς το φυσικό φως είναι ένα μεγάλο boost διάθεσης. Σκεφτείτε ότι χρησιμοποιείται ακόμη και για τη θεραπεία της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής, μιας μορφής ήπιας κατάθλιψης που μπορεί να προκληθεί κατά τους χειμερινούς μήνες. Αν πάλι δεν έχετε παράθυρα στον χώρο σας, πάρτε μερικά επιτραπέζια φωτιστικά και φωτιστικά δαπέδου με απαλό φως και αποφύγετε τον φωτισμό οροφής, κυρίως αυτόν με λάμπες φθορίου. Ορισμένοι λαμπτήρες μπορούν μέχρι και να προσομοιώσουν το φυσικό φως, το οποίο μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο στη βελτίωση της ατμόσφαιρας. 

jenny.gr

4.    Plants are the new pets

Φέρτε τη φύση σπίτι σας! Διακοσμήστε με φυσικά αντικείμενα, γεμίστε τον χώρο με φυτά και λουλούδια και επιλέξτε illustrations με αναπαραστάσεις του φυσικού περιβάλλοντος. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να προκληθεί μείωση της αρτηριακής πίεσης απλά και μόνο κοιτώντας τη φύση. Αν ψάχνετε τι να κρεμάσετε στους τοίχους σας, τι θα λέγατε για μερικές εικόνες ενός γαλήνιου τοπίου, μίας ήρεμης θάλασσας, ενός μονοπατιού; Θέλετε κάτι που θσ σας προσκαλεί να χαλαρώσετε και να κάνετε θετικούς συνειρμούς. Αποφύγετε τις εικόνες της φύσης που είναι πολύπλοκες, χαοτικές ή μπερδεμένες.

jenny.gr

5.    Αποσπάστε την προσοχή σας με θετικά ερεθίσματα

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι τα ιατρεία των ψυχολόγων έχουν συχνά γυάλες με ψάρια; Κοιτάζοντας τα ψάρια μέσα στη γυάλα τους, τα ποιμενικά τοπία ή άλλα ελκυστικά φυσικά αξιοθέατα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χαλαρώσετε, αποσπώντας τόσο την προσοχή σας ώστε να βγείτε από τη σφαίρα των συνειδητών σκέψεων και να μπείτε σε αυτή των συναισθημάτων.  

jenny.gr

6.    Επιλέξτε τις σωστές καρέκλες

Πάρτε καρέκλες και πολυθρόνες που είναι αρκετά ευρύχωρες και που μπορούν να μετακινηθούν, έτσι ώστε εσείς και οι καλεσμένοι σας να μπορείτε να κάθεστε σε όποια πλευρά του δωματίου επιθυμείτε και να ρυθμίζετε ανάλογα την μεταξύ σας απόσταση. Για αίσθηση ασφάλειας, αναζητήστε καρέκλες με πλάτη στο ύψος των ώμων και τοποθετήστε τες να κοιτούν την πόρτα του δωματίου. Η ιδέα αυτή προέρχεται από την πρακτική του φενγκ σούι. Σκεφτείτε επίσης να τοποθετήσετε μικρά τραπέζια δίπλα στις καρέκλες για προσωπικά αντικείμενα και ποτά, προωθώντας την ευκολία και την άνεση.

jenny.gr
chair

7.    Ενθαρρύνετε την επικοινωνία

Επιλέξτε μία στρογγυλή τραπεζαρία. Γιατί; Έρευνες δείχνουν ότι τα στρογγυλά τραπέζια προάγουν μια αυξημένη αίσθηση ελέγχου και επικοινωνίας σε αντίθεση με τα ορθογώνια ή τα τετράγωνα. 

jenny.gr

8.    Μην αποκλείεται κανένα μέλος της οικογένειας

Το σπίτι πρέπει να αντανακλά όλα τα άτομα που μένουν σε αυτό. Για τον λόγο αυτό, μην ξεχνάτε να συμπεριλάβετε προσωπικά στοιχεία όλων των μελών της οικογένειας, όπως οικογενειακές φωτογραφίες και ζωγραφιές των παιδιών σας. Βεβαιωθείτε όμως ότι αυτά τα στοιχεία δεν είναι τόσο υπερβολικά ώστε να υπερισχύουν της αίσθησης ηρεμίας. Επίσης, χρειάζεστε έπιπλα που καλύπτουν τις ανάγκες όλων. Αγοράστε καρέκλες και παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία και το ύψος των παιδιών σας εκτός από άνετες καρέκλες για εσάς και τους ενήλικες καλεσμένους σας. Σκεφτείτε ακόμα, να προσθέσετε μερικά μαλακά μαξιλάρια για την απαραίτητη ζεστασιά στον χώρο. 

jenny.gr

Δείτε ακόμη: 15 σουρεαλιστικές φωτογραφίες διακόσμησης εσωτερικού χώρου

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr