Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς οι σχέσεις έχουν τρεις φάσεις τις οποίες εάν καταφέρετε να ξεπεράσετε, τότε έχετε βρει το άλλο σας μισό. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι φάσεις.
Μετά από τρία χρόνια
Υπάρχει μια άποψη ότι μετά από τρία χρόνια σχέσης ο έρωτας εξαφανίζεται. Είναι η περίοδος όπου το ζευγάρια συνειδητοποιούν τις αδυναμίες τους. Εφόσον ο ένας δεχτεί τα αρνητικά του άλλου τότε ξεκινάνε να προγραμματίζουν πιο σοβαρά θέματα όπως το γάμο και τη δημιουργία της οικογένειας.
Μετά από πέντε χρόνια
Το πιο ζωτικής σημασίας έτος σύμφωνα με τις έρευνες είναι το πέμπτο. Εάν υπάρχουν παιδιά τα ζευγάρια μοιράζουν τις ευθύνες και δεδομένου ότι τα παιδιά χρειάζονται πολλή προσοχή και δουλειά, ενδέχεται να περάσει η σχέση μια κρίση. Εάν το ζευγάρι αντέξει αυτή τη φάση, τότε έχει έρθει πιο κοντά και η μεταξύ τους σχέση έχει γίνει πιο δυνατή.
Μετά από εφτά χρόνια.
Στο έβδομο όμως έτος μπορεί να επέλθει και πάλι η κρίση. Τα ζευγάρια έχουν μπει σε μια καθημερινή ρουτίνα την οποία βρίσκουν πολύ βαρετή και επίσης πολλές φορές οι μεταξύ τους διαμάχες γίνονται όλο και πιο συχνές. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί, όπως η οικονομική κρίση, η φροντίδα της οικογένειας, οι δουλειές του σπιτιού ή τα προσωπικά προβλήματα του καθενός. Τα ζευγάρια που υπομένουν αυτή τη φάση είναι και τα πιο ισχυρά.
Γιατί όμως χωρίζουν και τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια;
Οι άνθρωποι τείνουν να θέτουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πώς πρέπει να είναι οι σύντροφοι τους. Αυτές οι ιδέες αρχίζουν από την παιδική ηλικία. Στα παραμύθια ο πρίγκιπας σώζει την πριγκίπισσα. Στις περισσότερες ταινίες οι ερωτικές ιστορίες είναι εξιδανικευμένες. Το ζευγάρι πάντα καταλήγει ευτυχισμένο και για πάντα μαζί. Καμία ιστορία δεν δείχνει το μετά: τις διαφωνίες, τους τσακωμούς, τη ρουτίνα της καθημερινότητας και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν δυο άνθρωποι.
Οι γονείς περνάνε στα παιδιά από όταν είναι μικρά τη μεγάλη σημασία που έχει ένας καλός φίλος, ένας καλός σύντροφος και εν τέλει ένας καλός σύζυγος στη ζωή. Οι άνθρωποι συγκρίνουν επίσης τις σχέσεις τους με εκείνες των άλλων. Αυτό έγινε ακόμα πιο εύκολο από τότε που δημιουργήθηκε το Facebook και το Instagram. Οι φίλοι σας ίσως βάζουν συνέχεια φωτογραφίες για την τέλεια σχέση που έχουν και τα φοβερά πράγματα που κάνουν με τους συντρόφους τους. Οι άνθρωποι θέλουν να μοιράζονται το καλό στη ζωή τους, όχι τα άσκημα. Όμως όλα όσα βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φιλτράρονται και στο τέλος αυτό που μένει δεν είναι αληθινό. Κανείς δεν δημοσιεύει φωτογραφίες με τα βράδια μοναξιάς ή με τους τσακωμούς. Η σύγκριση λοιπόν με άλλες σχέσεις είναι απλώς χωρίς νόημα.
Γενικά οι περισσότεροι άνθρωποι ελπίζουν να βρουν κάποιον που να είναι έτσι ακριβώς όπως τον έχουν φανταστεί. Αλλά αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι ότι οι προσδοκίες τους είναι μη ρεαλιστικές. Και τελικά θα κολλήσουν ψάχνοντας την τέλεια αγάπη, την τέλεια σχέση. Να θυμάστε ότι οι πραγματικές σχέσεις είναι γεμάτες προκλήσεις και απαιτούν συμβιβασμούς.