HOPE MAGAZINE ISSUE 14

Γιατί αγαπάμε τις αναβολές;


Χριστίνα Κατσαντώνη

16 Νοεμβρίου 2017

plans.jpg

Ως γνήσιο τέκνο της εποχής, του άγχους, της ανασφάλειας και της πίεσης που αυτή συνεπάγεται, δεν διαφωνώ και πολύ μαζί του. Ομολογώ, έχω αισθανθεί αυτή τη στιγμιαία ανακούφιση για την οποία μιλάει, αναβάλλοντας μαθήματα yoga και pilates, reunions και συναντήσεις με παλιούς φίλους, ραντεβού για brunch ή για ποτό μετά τη δουλειά. Και ποτέ δεν χρειάστηκα ιδιαίτερη δικαιολογία, καθώς πέρα από το γεγονός ότι το Διαδίκτυο είναι γεμάτο από οδηγούς αναδιοργάνωσης σχεδίων, μου αρκεί μια χαρά ως επιχείρημα ότι το να κάνεις σήμερα σχέδια και να προγραμματίζεις συναντήσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολο, γιατί είμαστε όλοι πολύ απασχολημένοι και πιεσμένοι με φορτωμένα καθημερινά προγράμματα.

 

Αυτό όμως δεν εξηγεί την ανακούφιση έως χαρά που μπορεί να σου προσφέρει η αναβολή -για την άλλη εβδομάδα- μιας συνάντησης με φίλους που θέλεις να δεις ή μιας δραστηριότητας που θέλεις να κάνεις.

Το άγχος της κοινωνικής συναναστροφής παίζει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό το ρόλο του, όμως δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι πάσχεις από αυτό, αν νιώσεις ανακούφιση στέλνοντας ή λαμβάνοντας μήνυμα αναβολής ενός ραντεβού με έναν αγαπητό παλιό συνάδελφο. Σύμφωνα με τη νευροβιολόγο και συγγραφέα του βιβλίου “Wired to Connect”, Amy Banks, είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθεις άγχος έως και λίγο φόβο πριν από κοινωνικές συναναστροφές, το οποίο εξαφανίζεται όταν πια λαμβάνεις μέρος σε αυτές. Το θέμα είναι... πώς φτάνεις εκεί;

 

Σύμφωνα με την Banks, η εξήγηση για την ανακούφιση που μπορεί να σου προκαλέσει η ακύρωση ενός ραντεβού ή άλλης συνάντησης είναι -ως συνήθως στη ζωή- η απλούστερη: ακόμα και όσοι υποκρινόμαστε πως είμαστε πολύ πιο απασχολημένοι από ό,τι είμαστε, συχνά συνηθίζουμε να προγραμματίζουμε πολλά περισσότερα από όσα αντέχουμε. Κι όταν έχουμε ένα πραγματικά “φορτωμένο” καθημερινό πρόγραμμα, συχνά υπερεκτιμούμε το πόσα μπορούε να του προσθέσουμε. Ως εκ τούτου η όποια αναβολή σχεδίων προσφέρει το διάλειμμα, την ανάσα που έχουμε ανάγκη.

Κι ύστερα είναι και η εποχή που δίνει τις ευκολίες της. Όπως επισημαίνει η Banks, δεν χρειάζεται καν να συναντήσεις τον άλλο face to face, αφού μπορείς εύκολα με ένα sms ή ένα μήνυμα στο facebook να αναβάλλεις το προγραμματισμένο ραντεβού -έτυχε κάτι απρόοπτο. Κι υπάρχουν πάντα και τα social media για να επικοινωνείς και να κρατάς επαφές και να προγραμματίζεις συναντήσεις, που στην πραγματική ζωή αναβάλλονται, αλλά στην ψηφιακή πες ότι έγιναν...

 

Άρα γιατί να αντιστεκόμαστε στην ανακούφιση της αναβολής; Προφανώς γιατί στην πραγματική ζωή θα έχει πραγματικό αντίκτυπο στις σχέσεις και στις επαφές μας, εφόσον μπορεί να γίνει εθιστική ως κάθε ανακουφιστική συνήθεια. Κι ο πλέον απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να τη μετριάσουμε είναι να κάνουμε λιγότερα σχέδια και να αφήνουμε περισσότερο κενό χρόνο στο πρόγραμμά μας για να τον γεμίσουμε με ό,τι πραγματικά θέλουμε, με τους φίλους, τις συναντήσεις, ακόμα και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις που στ' αλήθεια και θέλουμε και μπορούμε.

Μιλάω εκ πείρας. Αυτό το κείμενο γράφτηκε χωρίς αναβολή.