CELEBRITIES MEN’S POINT

Το «σιωπηλό» καρδιακό πρόβλημα χωρίς συμπτώματα που μπορεί να αποκτήσεις ακόμη κι αν γυμνάζεσαι


The Jennettes

14 Οκτωβρίου 2021

Το «σιωπηλό» καρδιακό πρόβλημα χωρίς συμπτώματα που μπορεί να αποκτήσεις ακόμη κι αν γυμνάζεσαι
Πολλές φορές παρόλο που προσέχεις, δεν καπνίζεις, αφιερώνεις 25 ώρες την εβδομάδα, κάνοντας ποδήλατο και άλλη μια δεκαετία, κάνοντας εντατική γυμναστική, κάνει εμφάνιση στη ζωή σου ένα σχετικά «σιωπηλό» καρδιακό πρόβλημα. Και το χαρακτηρίζουμε «σιωπηλό» γιατί συνήθως δεν έχει συμπτώματα.

Η άθληση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διασφαλίσεις την υγεία της καρδιάς σου. 

Ωστόσο, πολλές φορές παρόλο που προσέχεις, δεν καπνίζεις, αφιερώνεις 25 ώρες την εβδομάδα, κάνοντας ποδήλατο και άλλη μια δεκαετία, κάνοντας εντατική γυμναστική, κάνει εμφάνιση στη ζωή σου ένα σχετικά «σιωπηλό» καρδιακό πρόβλημα. Και το χαρακτηρίζουμε «σιωπηλό» γιατί συνήθως δεν έχει συμπτώματα.

Ο λόγος για την κολπική μαρμαρυγή ή AFib, η οποία είναι η πιο συχνή μορφή αρρυθμίας και χαρακτηρίζεται από τον γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αίματος στην καρδιά, συσσωμάτωση και σχηματισμό θρόμβων αίματος, οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο, όπου μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα να προκαλείται εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην αρχή, η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται μόνο ως ακανόνιστος παλμός ενώ οι παράγοντες κινδύνου που μπορούν  να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής είναι οι: ηλικία, κάπνισμα, αλκοόλ, άγχος, υπέρταση, διαβήτης, παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι περίπου το 40% των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή δεν εμφανίζει συμπτώματα, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να διαγιγνώσκονται συμπτωματικά μόνο όταν νοσηλευτούν για άλλους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι περίπου το 70% των περιπτώσεων ασθενών με κολπική μαρμαρυγή παραμένουν αδιάγνωστα εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει κάποια φανερή ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. 

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συνηθισμένη καρδιακή αρρυθμία και παρατηρείται στο 5% του πληθυσμού 65 ετών και άνω και στο 14% άνω των 85 ετών. Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προσβάλει και άτομα νεότερης ηλικίας. Ωστόσο, η έγκαιρη ανίχνευσή της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 68%.

Για να μειώσεις τον κίνδυνο, το σημαντικό είναι να «ακούς» κυριολεκτικά την καρδιά σου. Φορώντας smartwatches που μετρούν τους παλμούς, μπορείς να καταγράφεις ημερησίως τις τιμές και αν παρατηρήσεις κάποια ασυνήθιστη, να ειδοποιήσεις τον γιατρό σου. 

To επόμενο που μπορείς να κάνεις, είναι να παρατηρήσεις αν έχεις άπνοιες στον ύπνο σου. Το σύνδρομο της άπνοιας στον ύπνο (ΣΑΥ), ή σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο (ΣΑΑΥ), είναι μια σοβαρή και αρκετά συχνή διαταραχή που αφορά όλες τις ηλικίες και των δύο φύλων. Συχνότερα όμως, αφορά τους άνδρες μετά την ηλικία των 40 ετών. Το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να συνδέεται με την κολπική μαρμαρυγή. 

Τέλος, αυτό που πρέπει πάντα να κάνεις, είναι να υιοθετήσεις συνήθειες που θέλει η καρδιά σου. Φρόντισε να διατηρείς την πίεση του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως και τον διαβήτη. Κόψε το κάπνισμα αν δεν το έχεις κάνει ήδη και βρες τρόπους να διαχειριστείς το άγχος σου, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής που ακόμη κι αν δεν αποκλείει πιθανότητες να νοσήσεις από οτιδήποτε, τουλάχιστον τις περιορίζει σημαντικά. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.