UPDATE #NOW

Δημήτρης Κουκουλόπουλος : Ο Έλληνας που έλυσε μαθηματικά 78 ετών


11 Αυγούστου 2019

Δημήτρης Κουκουλόπουλος : Ο Έλληνας που έλυσε μαθηματικά 78 ετών

Στα μαθηματικά υπάρχουν θεωρήματα, υποθέσεις, εικασίες που παιδεύουν τους μαθηματικούς εδώ και 100 χρόνια, μπορεί και περισσότερο. Για παράδειγμα η «Εικασία του Πουανκαρέ» λύθηκε ύστερα από περίπου 100 χρόνια από τον Γρεγκόρι Πέρελμαν.

Ο Δημήτρης Κουκουλόπουλος από την Κοζάνη κατάφερε μαζί με τον συνεργάτη του James Maynard από την Οξφόρδη να λύσει την Εικασία των «RJ Duffin και AC Schaeffer» που βασάνιζε τους μαθηματικούς εδώ και 78 χρόνια.

Ο Κοζανίτης Δημήτρης Κουκουλόπουλος είναι 35 ετών, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, στο οποίο προσλήφθηκε σε ηλικία μόλις 28 ετών.

Η εικασία των Duffin-Schaeffer

Η εικασία των «Duffin-Schaeffer» που διατυπώθηκε το 1941 αναφέρει τα κριτήρια, που μπορούμε να θέσουμε ώστε να προσεγγίσουμε αριθμούς εάν απαγορεύσουμε κάποιους παρονομαστές.

Οι δύο μαθηματικοί εισήγαγαν επίσης μια λεπτομέρεια που λέει ότι εάν απαγορεύσουμε κάποιους παρονομαστές, ακόμη και ένα αραιό υποσύνολο αυτών, μπορεί κάποιοι αριθμοί να μην προσεγγιστούν ποτέ.

Ο Δημήτρης Κουκουλόπουλος λέει ότι στην εικασία των «Duffin-Schaeffer» υπάρχει μια δυικότητα ένας πολύ οξύς διαχωρισμός που δηλώνει από τη μια ότι έχεις αφήσει ένα μεγάλο περιθώριο, ώστε με τους παρονομαστές που έχεις, να μπορείς να προσεγγίσεις όλους τους αριθμούς, και από την άλλη, εάν ήσουν υπερβολικά φιλόδοξος και με τους περιορισμούς που έχεις θέσει, δεν μπορείς να προσεγγίσεις κανέναν αριθμό.

Οι δύο μαθηματικοί το 1941 δημοσίευσαν ένα άρθρο στο οποίο διατύπωσαν αυτήν τους την εικασία, στη συνέχεια, εκεί γύρω στο 1990, υπήρξαν κάποια μικρά αποτελέσματα για την επίλυση της αλλά η εικασία παρέμενε άλυτη μέχρι το 2019 που αποδείχτηκε πλήρως από τον Δημήτρη Κουκουλόπουλο και τον James Maynard.