Όσοι ξυπνάνε νωρίς είναι πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι σύμφωνα με την επιστήμη

Τζουλιάννα Καρνέζη
Τετάρτη 13 Φεβρουάριος 2019
victor-hughes-1045856-unsplash.jpg

Εάν ξεκινήσετε την ανάγνωση του σημερινού άρθρου ίσως στο τέλος θελήσετε να αλλάξετε την ώρα που βάζετε το ξυπνητήρι σας. Και αυτό γιατί σύμφωνα με μια μελέτη η ώρα που θα αποφασίσετε να ξυπνήσετε το πρωί θα μπορούσε να επηρεάσει τη συνολική ψυχική και σωματική σας υγεία.

Διαβάστε εδώ: Το ένα πράγμα που μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής μέχρι και 10 χρόνια

H εν λόγω μελέτη διεξάχθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και έδειξε πως οι πρωινοί τύποι ανθρώπων είναι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς σε σχέση με όσους τους αρέσει να κοιμούνται και να ξυπνάνε αργά. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες παρατήρησαν πως όσοι ξυπνάνε νωρίς έχουν ένα συγκεκριμένο γενετικό συστατικό που μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης και χρόνιων ασθενειών.

Διαβάστε εδώ: Οι ειδικοί μας δίνουν τις καλύτερες συμβουλές για να χάσουμε τα περιττά κιλά

Η επιστήμονες εξέτασαν τα γενετικά δεδομένα 250.000 συμμετεχόντων, από τους οποίους ζητήθηκε μα δηλώσουν κατά πόσο ήταν πρωινοί ή νυχτερινοί τύποι. Στη συνέχεια αναλύθηκε το γονιδιωμα τους για να αποκαλυφθούν τα γονίδια που ήταν κοινά και επηρεάζουν τον ύπνο. Οι ερευνητές αναγνώρισαν τις γενετικές μεταβλητές που μπορούν να μεταβάλλουν τον χρόνο της φυσικής έγερσης κατά 25 λεπτά. Τα γονίδια που αναγνωρίστηκαν επηρεάζουν το πότε κοιμάται και το πότε ξυπνά κανείς, αλλά όχι την ποιότητα ή τη διάρκεια του ύπνου.

Διαβάστε εδώ: Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι το έντερό σας δεν λειτουργεί σωστά

Η σύνδεση του βιολογικού ρολογιού και της σχιζοφρένειας ήταν προφανής, καθώς όσοι ήταν νυχτερινοί τύποι είχαν κατά 10% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι όσοι ξυπνάνε νωρίς κινδυνεύουν λιγότερο από κατάθλιψη, ενώ αναφέρουν ότι είναι περισσότερο ευτυχισμένοι.

Ωστόσο οι επιστήμονες παραδέχθηκαν πως πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται τα γονίδιά μας από τους κύκλους ύπνου μας. Παρόλα αυτά δεν είναι άσκημη ιδέα από αύριο να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας και να σηκωθείτε νωρίτερα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.