ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΑΛΛΙΑ - ΝΥΧΙΑ

Strong hair: Το συχνό κούρεμα χαρίζει υγιή και δυνατά μαλλιά


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

29 Μαρτίου 2024

Strong hair: Το συχνό κούρεμα χαρίζει υγιή και δυνατά μαλλιά
IG @sarasampaio
Εσύ πόσο συχνά κουρεύεις τα μαλλιά σου;

Οι γυναίκες που αγαπάμε τα μακριά μας μαλλιά, θέλουμε να είναι υγιή, πλούσια και να έχουν αέρινη κίνηση. Όσον αφορά στο κούρεμά τους, συνήθως χωριζόμαστε σε δύο πολύ «ξεκάθαρες» κατηγορίες: Στην πρώτη περίπτωση, είμαστε εμείς που κλείνουμε αρκετά συχνά τα ραντεβού μας στο κομμωτήριο, ώστε να διατηρούμε καθαρές και πυκνές τις άκρες και στην δεύτερη περίπτωση υπάρχουν οι γυναίκες που αποφεύγουν το κούρεμα πάση θυσία, διότι φοβούνται να χάσουν έστω κι έναν πόντο από τα μακριά τους μαλλιά.

Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά επιλέγεις να κόψεις εσύ τα μαλλιά σου, σίγουρα θα έχεις ακούσει πολλές φορές τη φράση «Για να μακρύνουν τα μαλλιά σου, πρέπει να τα κόψεις». Επομένως, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μακραίνουν τα μαλλιά και εάν το κούρεμα μπορεί ή όχι να επηρεάσει την ταχύτητα της ανάπτυξής τους και την ποιότητά τους, είναι σίγουρα το πιο καθοριστικό στάδιο για να αποφασίσεις εάν θα κόψεις αυτά τα 2 εκατοστά κάθε δύο ή τρεις μήνες ή αν θα αναβάλεις για ακόμα μια φορά το προγραμματισμένο ραντεβού σου στο κομμωτήριο.

Ο κύκλος ζωής των μαλλιών

Κάθε τρίχα ακολουθεί, σε διαφορετικούς χρόνους, έναν κύκλο ανάπτυξης που χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

Αναγενής φάση: Eίναι η φάση παραγωγής και ανάπτυξης της τρίχας από τον βολβό της τρίχας. Είναι η μεγαλύτερη φάση, η οποία διαρκεί κατά μέσο όρο από 2 έως 7 χρόνια, με βάση γενετικούς παράγοντες. Η μέση τριχοφυΐα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης είναι 0,3-0,4 mm την ημέρα.

Καταγενής φάση: Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ο θύλακας σταματά τη δραστηριότητά του και τα μαλλιά ετοιμάζονται να πέσουν. Συνήθως διαρκεί 2-3 εβδομάδες.

Τελογής φάση: Αντιστοιχεί σε μια περίοδο περίπου 3 μηνών, κατά την οποία τα ήδη υπάρχοντα μαλλιά πέφτουν και τα νέα μαλλιά δεν έχουν ακόμη αρχίσει να βγαίνουν. Προς το τέλος αυτής της φάσης, η αναγενής φάση επανέρχεται, για να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος.

Jenny.Gr
IG @sarasampaio

Το κούρεμα των μαλλιών διεγείρει την ανάπτυξη τους;

Η ζωντάνια της τρίχας λαμβάνει χώρα στο επίπεδο του βολβού της τρίχας, που επιτρέπει στα μαλλιά να αναπτύσσονται και να μακραίνουν. Το καθάρισμα των άκρων της τρίχας κατά μερικά εκατοστά δεν επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξή της και δεν βοηθά από μόνο του στην ενίσχυση του θύλακα, άρα και της τρίχας από τη ρίζα. Επομένως, η απάντηση είναι όχι.

Το κούρεμα κάνει τα μαλλιά πιο δυνατά

Το κούρεμα δεν επηρεάζει την υγεία του βολβού, δεν διεγείρει την παραγωγή του και δεν τον ενισχύει στη δημιουργία και θρέψη της τρίχας, ωστόσο συμβάλλει στην ενίσχυση των μηκών και τα κάνει να φαίνονται πιο όμορφα και υγιή. Θα πρέπει λοιπόν να κουρεύεις πάντα τα μαλλιά σου όταν είναι κατεστραμμένα. Το να αναβάλεις το κούρεμα, πιστεύοντας ότι έτσι τα μαλλιά σου θα μακρύνουν περισσότερο είναι λάθος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.