ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Ταλαιπωρείστε από μόνιμη ερυθρότητα στο πρόσωπο;


31 Μαρτίου 2016

acnerosaceawoman-1.jpg

Τα κόκκινα μάγουλα είναι σημάδι υγείας, όταν όμως η ερυθρότητα είναι πολύ έντονη, και εμφανίζεται ακόμα και στη μύτη, το πηγούνι και το μέτωπο, τότε είναι ένδειξη της ροδόχρους ακμής. Η ενυδάτωση του προσώπου και η προστασία από τον ήλιο μειώνει τα συμπτώματα, όμως αν δεν αντιμετωπιστούν από την αρχή, τότε υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστούν ευρυαγγείες και σπυράκια. Η χρήση make up & concealer καλύπτει το πρόβλημα, όμως μπορεί να το επιδεινώσει και σίγουρα δεν το λύνει.

Το φαινόμενο της ροδόχρους ακμής δεν είναι σπάνιο.  Αποτελεί ένα πολύ κοινό δερματολογικό πρόβλημα, στο οποίο όμως πολύ συχνά δεν γίνεται σωστή διάγνωση, παραμένει χωρίς την κατάλληλη θεραπεία και συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την εμφάνιση του προσώπου μας.

Η ροδόχρους νόσος (acne rosacea) παρουσιάζεται κυρίως σε ενήλικες από 30 έως 50 ετών και στις γυναίκες συνδέεται συχνά με την εμμηνόπαυση.

Η φλεγμονώδης αυτή δερματοπάθεια δεν εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, και μπορεί σε αρχικό στάδιο να εμφανιστεί απλώς ως μια παροδική ερυθρότητα σε κάποια σημεία του προσώπου όπως τα μάγουλα, η μύτη, το μέτωπο ή το πηγούνι. Σε επόμενο όμως στάδιο, το παροδικό ερύθημα γίνεται μόνιμο, και εμφανίζεται το φαινόμενο της τηλαγγειεκτασίας, δηλαδή τα αιμοφόρα αγγεία στα μάγουλα και στη μύτη γίνονται ιδιαίτερα έντονα. Δεν αποκλείεται η πρόκληση βλατίδων και φλύκταινων, ενώ όταν επιδεινώνεται, η μύτη διογκώνεται και πρήζεται καθώς υπάρχει υπερπληθώρα ιστών (ρινόφυμα). Τα τριχοειδή αγγεία του προσώπου είναι ευαίσθητα, και συχνά σπάνε.

Καθώς το ερύθημα της ροδόχρου ακμής εμφανίζεται ξαφνικά, επηρεάζει δυσάρεστα την ψυχολογική μας διάθεση και προκαλεί αμηχανία. Σύμφωνα με μελέτες που έλαβαν χώρα στην Αμερική και ερευνούσαν τις ψυχολογικές επιπτώσεις  της ροδόχρου νόσου στους ασθενείς, κοντά στο 80%  των ερωτηθέντων απάντησε πως η νόσος μειώνει την αυτοεκτίμησή τους, και το 40% πως αποφεύγουν  τις κοινωνικές επαφές διότι νιώθουν πως έχουν αντιαισθητική όψη.

Οι ακριβείς λόγοι που προκαλούν τη ροδόχρου ακμή είναι γενετικοί, αλλά και ανοσολογικοί παράγοντες. Σε μερικούς τύπους επιδερμίδας το παροδικό κοκκίνισμα (ερύθημα) και η ερυθρότητα είναι κληρονομικά στοιχεία. Πιο επιρρεπείς είναι όσο έχουν λεπτό, διάφανες και ανοιχτόχρωμο δέρμα. Αγγειακές διαταραχές, νευρογενείς και ενδοκρινείς παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνισή της. Έχουν επίσης ενοχοποιηθεί κάποιες εστιακές λοιμώξεις, το παράσιτο Demodex Folliculorum όπως και το βακτήριο της ακμής. Τέλος, έχει διαπιστωθεί και συσχέτιση με το ελικοβακτηρίδιο.

RosaceaonFaceCheek

Υπάρχουν περιβαλλοντικές συνθήκες που ευνοούν την έξαρσή της, όπως η ξαφνική αλλαγή από κρύο σε ζέστη, τα καυτερά φαγητά, ο καπνός από τσιγάρο, το αλκοόλ και το στρες. Όταν ένα άτομο πάσχει από ροδόχρου ακμή, αν συνδυαστικά παραδείγματος χάρη καταναλώσει κόκκινο κρασί, τότε τα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται ακόμα περισσότερο.

Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου, όμως υπάρχουν ήπιες και έντονες φάσεις. Η κατάσταση μπορεί να είναι προοδευτική, που σημαίνει ότι τείνει να γίνεται πιο οξεία με τον καιρό, αλλά στην πλειοψηφία των ατόμων εκδηλώνεται κυκλικά: Βρίσκεται σε έξαρση για ένα διάστημα, μετά υποχωρεί και τελικώς επανεμφανίζεται.

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου δεν απαιτεί αιματολογικές ή ιστολογικές εξετάσεις. Η κλινική εικόνα αρκεί στον δερματολόγο για να διακρίνει τον τύπο, αλλά και να τη διαχωρίσει από την απλή ακμή, δερματίτιδα, θυλακίτιδα ή άλλη πάθηση. Είναι σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση εγκαίρως και να μην υπάρξει σύγχυση με άλλες δερματοπάθειες. Καθώς η ροδόχρους ακμή επιδεινώνεται γρήγορα, είναι σημαντικό να εντοπιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα και να αναχαιτιστεί η εξέλιξή της.

Θεραπεία

Η ροδόχρους ακμή παραμένει εφόρου ζωής στον οργανισμό. Η θεραπεία συνίσταται σε ανακούφιση από τα συμπτώματα, δεν εξαλείφει τη νόσο. Η περιποίηση του δέρματος και η εκάστοτε θεραπεία δεν προσφέρει πλήρη ίαση. Με τακτική επίσκεψη 2 φορές το χρόνο σε δερματολόγο, μπορεί να διατηρηθεί σε ύφεση και να μην έχει έντονες εξάρσεις.

Συνήθως ο δερματολόγος εστιάζει αρχικά στην εξουδετέρωση της φλεγμονής μέσω φαρμακευτικής αγωγής, είτε τοπικής είτε με χάπια από το στόμα. Κατόπιν προχωρά σε peeling και τη χρήση laser CO2 & pulsed dye laser για την ανάπλαση της επιδερμίδας. Το πλάνο θεραπειών ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο της ροδόχρου ακμής, όμως ο στόχος είναι κοινός: ανάπλαση κολλαγόνου και των ελαστικών ινών για να μειωθούν οι ευρυαγγείες και το ερύθημα. Αν η θεραπεία δεν εφαρμοστεί με τη σωστή σειρά, είναι πιθανό να παρουσιαστεί υποτροπή και να καταλήξει έως και σε χειρουργική αντιμετώπιση.

Πέρα από το πλάνο της εξατομικευμένης θεραπείας στο ιατρείο, πρέπει απαραιτήτως να ακολουθήσετε συγκεκριμένη αγωγή με ειδικές κρέμες και βήματα περιποίησης του προσώπου στο σπίτι, σύμφωνα με τις οδηγίες του δερματολόγου. Καλό είναι το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται σε περιόδους όπου η επιδερμίδα δεν εκτίθεται σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Η βελτίωση στην επιδερμίδα είναι ορατή σε διάστημα ενός με δύο μηνών, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Ιατρική Ομάδα Medi Center

www.medi-center.gr  τηλ.: 2111088444

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.