ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Maskne: Πώς να προστατεύσεις το δέρμα σου από την ακμή όταν φοράς μάσκα προστασίας


The Jennettes

4 Σεπτεμβρίου 2021

Maskne: Πώς να προστατεύσεις το δέρμα σου από την ακμή όταν φοράς μάσκα προστασίας

Εδώ και περίπου 18 μήνες, ζούμε και αναπνέουμε κάτω από έναν υφασμάτινο τοίχο. Η μάσκα προστασίας έγινε συνώνυμο της καθημερινότητας και απαραίτητο αξεσουάρ. Τη βλέπουμε πια παντού με τα πιο ευφάνταστα σχέδια, με παγιέτες, με συνθήματα, με φιγούρες, με απίθανες λεπτομέρειες.

Η χρήση της ωστόσο προκαλεί μερικές βλάβες στο δέρμα ή το πρόσωπό μας όπως είναι η εμφάνιση ή η επιδείνωση της ακμής. Ο όρος λέγεται Maskne και έχει προστεθεί στο λεξικό της ομορφιάς από τότε που διανύουμε την εποχή Covid- 19. 

Το Maskne (mask+acne) είναι τα μικρά σπυράκια και κοκκινίλες που εμφανίζονται στην περιοχή που καλύπτει η μάσκα (στόμα, μάγουλα, πηγούνι), λόγω του περιβάλλοντος θερμότητας και υγρασίας (από την αναπνοή) που αναπτύσσεται καθώς την φοράμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ακμή – από τη χρήση της μάσκας - μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που δεν είχαν ποτέ προβλήματα με το δέρμα τους. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί όταν το άτομο ταλαιπωρείται ούτως ή άλλως στη ζωή του από ακμή.

Η ανάπτυξη των βακτηριδίων λόγω του κλειστού περιβάλλοντος της μάσκας σε συνδυασμό με την συνεχή τριβή, μπορούν να δημιουργήσουν κι άλλα δερματικά προβλήματα – ειδικά σε άτομα με δερματοπάθειες. Eνα από αυτά είναι η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής που εκδηλώνεται με κοκκινίλες και συμπτώματα φαγούρας. Η μάσκα-ασπίδα, λόγω του ότι καθαρίζεται με αντισηπτικά τα οποία έρχονται σε επαφή με το δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο πρόβλημα.

Η παρατεταμένη χρήση της, όμως, χρειάζεται και την αμέριστη προσοχή μας. Η επιδερμίδα μας που την φιλοξενεί πολλές ώρες καθημερινά θέλει φροντίδα: αλλιώς θα διαμαρτυρηθεί. Aν η μάσκα είναι φτιαγμένη από υλικό που απορροφά την λιπαρότητα του δέρματος μπορεί ακόμα να εκδηλωθεί και ξηροδερμία.

Πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί και στα χείλη. Η χειλίτιδα (δηλαδή η φλεγμονή και οι ρωγμές στην επιφάνεια των χειλιών) μπορεί να εκδηλωθεί λόγω της επαφής του στοματικού βλεννογόνου με τα συνθετικά υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένες οι μάσκες και των εκατοντάδων βακτηριδίων του στόματος που με το σάλιο έρχονται σε επαφή με αυτές. 

Πώς μπορούμε όμως να αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο; Ακολουθούν μερικά tips από τη Brow Expert κυρία Σταυρούλα Γιαννούλη προκειμένου να αποφύγουμε τα προβλήματα και να περιποιηθούμε το δέρμα μας.

-Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη η μάσκα έχει μεγάλη σημασία: Καλό θα είναι να αποφύγετε μάσκες από συνθετικά υλικά που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Μάσκες από φυσικό μετάξι ή από 100% βαμβάκι είναι προτιμότερες. Η πλύση της μάσκα θα πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση. Προτιμήστε απορρυπαντικά χωρίς άρωμα για να μην προκληθεί αλλεργική αντίδραση. Σιδερώστε τες σχολαστικά. Χειρουργικές μάσκες από το φαρμακείο είναι ακόμα καλύτερη επιλογή. Αν πιάσετε την μάσκα με τα χέρια σας ή την βγάλετε και την ακουμπήσετε κάπου, μην την ξαναφορέσετε.

-Αποφεύγουμε το makeup: Τα βαριά προϊόντα μακιγιάζ μένουν στην άκρη. Το δέρμα ασφυκτιά με την χρήση τους. Δώστε έμφαση στην ενυδάτωση του προσώπου και επικεντρωθείτε στο μακιγιάζ των ματιών. Ως brow expert, θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονίσω την σημασία των καλοσχηματισμένων φρυδιών, τα οποία αποτελούν την κορνίζα των ματιών. Το βλέμμα γίνεται το κέντρο της προσοχής όταν φοράτε την μάσκα, μην το ξεχνάτε!

-Σχολαστικό πλύσιμο προσώπου: Πρωί και βράδυ, με ένα σαπούνι προσώπου, χωρίς άρωμα και με χλιαρό νερό πλένουμε το πρόσωπο για να αφαιρέσουμε ρύπους και μικρόβια. Σε ρόλο «ασπίδας» για τους ερεθισμούς, η ενυδατική κρέμα και η κρέμα φραγμού. Θα βοηθήσει  το πρόσωπο να λάβει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και θα το «θωρακίσει». Εννοείται ότι δεν απλώνουμε ποτέ προϊόντα στο πρόσωπό μας χωρίς να έχουμε πλύνει καλά τα χέρια μας. Θεωρώ ότι είναι ακατάλληλη περίοδος για πειραματισμούς με προϊόντα περιποίησης προσώπου των οποίων την δράση δεν γνωρίζετε.

-Προσοχή και φροντίδα στα χείλη: Απαραίτητη  η ενυδάτωση των χειλιών μετά τον πρωινό καθαρισμό του προσώπου, πριν την χρήση της μάσκας και πριν τον ύπνο. Ακόμα περισσότερο τον χειμώνα. Ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση των κραγιόν: δεν τα ακουμπάμε με βρώμικα χέρια γιατί έρχονται σε επαφή με τον στοματικό βλεννογόνο. Όπως ανέφερα παραπάνω, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στη στοματική υγιεινή, με σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών πρωί και βράδυ. Τα βακτήρια του στόματος μεταφέρονται στη μάσκα και στη συνέχεια στο δέρμα μας.

Δείτε ακόμη: 11+1 δημιουργίες street art για την πανδημία του κορωνοϊού που θα σας εκπλήξουν 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.

TAGS