ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το botox


Ελένη Τσούτση

9 Δεκεμβρίου 2021

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το botox
Thinking outside the Bo(to)x. Ναι, τα botox είναι πλέον παντού γύρω μας αλλά πόσα γνωρίζουμε πραγματικά για αυτήν τη, συχνά παρεξηγημένη, θεραπεία;

Αν παρακολουθείτε τον κόσμο των celebrities θα έχετε παρατηρήσει ότι πλέον οι περισσότερες (αλλά και περισσότεροι) σταρ μιλούν ανοιχτά για τις μικρο-επεμβάσεις που κάνουν σε πρόσωπο και σώμα, χωρίς κανένα ταμπού. Ακριβώς όπως πρέπει.

Αν νιώθετε πως οι αντιγηραντικές κρέμες δεν επαρκούν για το αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε στο πρόσωπό σας, αν έχετε έντονες ρυτίδες ή σημάδια έκφρασης που σας ενοχλούν και επηρεάζουν σημαντικά την ψυχολογία σας ή αν απλά επιθυμείτε μια πιο νεανική εμφάνιση, το botox είναι η κατάλληλη θεραπεία. Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες αντιγήρανσης που χρησιμοποιούν γυναίκες τόσο σε μεγαλύτερη όσο και μικρότερη ηλικία, που θέλουν να απαλύνουν τις γραμμές στο πρόσωπό τους ή και να τις εξαφανίσουν εντελώς.

Για όλα αυτά και για όλα όσα θέλετε να μάθετε, μιλήσαμε με τον πλαστικό χειρουργό, κ. Νίκο Νεοφώτιστο.

Ας το πιάσουμε από την αρχή. Τι είναι ακριβώς το botox και πώς δρα στην επιδερμίδα;

Το botox είναι μια φαρμακευτική ουσία, μια τοξίνη, η οποία όταν χορηγείται σε πάρα πολύ μικρές ποσότητες στα ενδεδειγμένα σημεία του προσώπου ή και του λαιμού, αδρανοποιεί προσωρινά το τμήμα του μυός που προκαλεί τη ρυτίδα. Όχι όλον τον μυ, μόνο το τμήμα του που δημιουργεί το πρόβλημα.

Ποια είναι η διαδικασία εφαρμογής του botox και τι πρέπει να προσέξει κάποιος μετά τη θεραπεία;

Ζητάω από την ή τον υποψήφιο για botox να κάνει κάποιες κινήσεις με τους μύες του προσώπου του, ώστε να δω πως σχηματίζονται οι ρυτίδες του και να σχεδιάσω το πώς και που ακριβώς θα γίνει η εφαρμογή του φαρμάκου. Μετά τον σχεδιασμό, γίνεται η έγχυση της απαιτούμενης ποσότητας του φαρμάκου στα προκαθορισμένα σημεία. Μετά την εφαρμογή, αυτά που πρέπει να προσέξει κανείς, είναι να μην κοιμηθεί για 4 ώρες, γιατί μπορεί να κοιμηθεί από την μία πλευρα και το φάρμακο να διαχυθεί προς μια μόνο περιοχή και για τις επόμενες 4 ημέρες να αποφύγει την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες (όπως το πιστολάκι των μαλλιών ή ο φούρνος) ή σε κάτι πολύ κρύο (όπως ο πάγος).

Υπάρχει η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος botox;

Το botox δεν έχει να κάνει με την ηλικία αλλά με την εμφάνιση των ρυτίδων η οποία γίνεται σε διαφορετική χρονική στιγμή για τον κάθε άνθρωπο. Η δημιουργία των ρυτίδων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος δέρματος, η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα κλπ. Επίσης, πρέπει να ξέρουμε ότι το botox είναι μια θεραπεία που δρα κυρίως προληπτικά. Εάν η ρυτίδα γίνει στατική, δηλαδή φαίνεται και χωρίς να κάνουμε κίνηση, το botox δεν την εξαφανίζει αλλά την απαλύνει. Καλό είναι οι θεραπείες να ξεκινήσουν νωρίς ώστε να προλάβουμε πριν η δυναμική ρυτίδα, την οποία το φάρμακο εξαφανίζει 100%, γίνει στατική.

Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα του botox και πόσο διαρκούν;

Το αποτέλεσμα αρχίζει να φαίνεται την 3η-4η ημέρα μετά την εφαρμογή και το τελικό αποτέλεσμα ειναι την 10η ημέρα, οπότε και πρέπει να κάνουμε το review της εφαρμογής για να ισχυροποιήσουμε το αποτέλεσμα. Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι κατά μέσο όρο 6 μήνες, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα γίνει σωστά, στην μέγιστη δοσολογία και σε όλο το upper face. Μικρότερη δοσολογία, όπως γίνεται από κάποιους με το λεγόμενο baby botox, είναι λογικό να έχει και μικρότερη διάρκεια αποτελέσματος.

Εκτός από τις γενικές χρήσεις του botox για αισθητικούς λόγους, σε τι άλλο ωφελεί;

Το botox έχει πολλές χρήσεις στην Ιατρική. Ξεκίνησε σαν θεραπεία για τον βλεφαρόσπασμο και τις ημικρανίες και επειδή σε κάποιες περιπτώσεις ημικρανίας γίνεται και στο μέτωπο, παρατηρήθηκε οτι σε αυτούς τους ασθενείς εξαφανίζονται οι ρυτίδες.

Έτσι άρχισε και η χρήση του για αισθητικούς λόγους. Χρησιμοποιείται ακόμα στην αντιμετώπιση των τικ, την υπεριδρωσία παλάμης, πέλματος αλλά και της μασχαλιαίας χώρας. Είναι μια ουσία με πάρα πολλές χρήσεις και είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα εμφανιστουν ακόμη περισσότερες.

Πόσο συχνά και για πόσα χρόνια είναι καλό να κάνουμε botox;

Δύο με τρείς φορές το χρόνο για ένα μόνιμο αποτέλεσμα. Χρονικό όριο στο πόσα χρόνια μπορούμε να κάνουμε botox, δεν υπάρχει.

Οι εκφράσεις του προσώπου θα συνεχίσουν να φαίνονται φυσικές;

Ναι. Το ανέκφραστο πρόσωπο, το λεγόμενο frozen face αναφέρεται στις οδηγίες του φαρμάκου, σαν παρενέργεια. Σωστή εφαρμογή σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται η κίνηση αλλά όχι η ρυτίδα. Το να μην κινείται τίποτα είναι απλά λάθος εφαρμογή.

Oι γυναίκες πλέον σας ζητάνε περισσότερο να κάνουν botox σε σύγκριση με παλαιότερα;

Φυσικά και έχει ανέβει το ποσοστό των γυναικών που κάνουν πλέον botox. Είναι μια θεραπεία που γίνεται πολύ γρήγορα, δεν αφήνει σημάδια μετά την εφαρμογή και έχει εντυπωσιακό και φυσικό αποτέλεσμα. Ακόμα και το ποσοστό των ανδρών έχει αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια.

Tα social media τι ρόλο έχουν παίξει στη γνώμη που έχουν οι γυναίκες για το botox;

Τα social media έχουν κανεί δύο καλά κατά τη γνώμη μου. Πρώτον, έχουν αποδραματοποιήσει την θεραπεία, έχει γίνει κάτι καθημερινό και δεν είναι πλέον taboo να φροντίζει κάποιος το πρόσωπό του με αυτόν τον τρόπο. Και δεύτερον έχουν αναδείξει τόσο τα καλά όσο και τα κακά αποτελέσματα της θεραπεία, έτσι ώστε ο κόσμος πλέον γνωρίζει τι να ζητήσει από μια τέτοια θεραπεία αλλά και που να απευθυνθεί.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.