ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Γιατί πλέον δεν πρέπει να μιλάμε για «κανονικό» δέρμα;


Ελένη Τσούτση

15 Μαρτίου 2023

Γιατί πλέον δεν πρέπει να μιλάμε για «κανονικό» δέρμα;
Pexels
Μήπως ήρθε η ώρα ο κανονικός τύπος δέρματος να μετονομαστεί;

Το κλειδί για ένα λαμπερό πρόσωπο και μία απαλή και νεανική επιδερμίδα είναι η ενυδάτωση. Γνωρίζω ότι δεν σας αποκάλυψα και το πιο καλά κρυμμένο μυστικό, αλλά πού και πού νιώθω την ανάγκη να το υπενθυμίζω σε εσάς αλλά και στον εαυτό μου, αφού μερικές φορές ίσως αμελούμε τη συστηματική ενυδάτωση της επιδερμίδας.

Η επιδερμίδα μας λοιπόν για να διατηρήσει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά της, καθώς επίσης και να μην είναι θαμπή και αφυδατωμένη, χρειάζεται ενυδάτωση. Φυσικά κάθε τύπος δέρματος έχει διαφορετικές ανάγκες αλλά τώρα έρχεται ένα κρίσιμο ερώτημα: έχετε βρει τον τύπο της δικής σας επιδερμίδας; Πιστεύω οι περισσότερες θα απαντήσετε λιπαρό, ξηρό, ακνεϊκό. Υπάρχει όμως μια μυστηριώδης κατηγορία της οποίας τα μέλη παραμένουν άγνωστα ή απλά δεν υπάρχουν: Μιλάμε για το «κανονικό» δέρμα.

Την φράση «κανονικός τύπος δέρματος» τη συναντάμε στις συσκευασίες των προϊόντων και σε άρθρα που προσφέρουν skincare συμβουλές. Κι όμως, όσο συνηθισμένο κι αν είναι να διαβάζεις για «κανονικό» δέρμα, δεν ξέρουμε ούτε ένα άτομο που να ταυτίζεται με αυτόν τον όρο. Επιπλέον, δεδομένου ότι το «κανονικό» είναι μια υποκειμενική λέξη, όχι μια περιγραφική όπως ξηρό ή λιπαρό, πρέπει να αναρωτηθείτε λοιπόν: Τι είναι το «κανονικό» δέρμα; Δεν είναι «φυσιολογικό» σε κάποια φάση της ζωής σας να εμφανίσει το δέρμα σας λιπαρότητα ή ξηρότητα;

Jenny.Gr
Pexels

Μήπως ήρθε η ώρα αυτός ο τύπος δέρματος να μετονομαστεί;

Σύμφωνα με την δερματολόγο Heather Woolery-Lloyd, δημιουργό του Specific Beauty, όταν τα brands διαθέτουν τα προϊόντα τους σε «κανονικούς» τύπους δέρματος, τα δημιουργούν για άτομα που πληρούν συγκεκριμένα (ιδανικά) κριτήρια: λίγες ως καθόλου ατέλειες , χωρίς ευαισθησία, ελάχιστα ορατούς πόρους και ισορροπημένα επίπεδα ενυδάτωσης. Οι άνθρωποι με αυτόν τον τύπο δέρματος δεν έχουν την τάση να εμφανίζουν ούτε ξηρότητα, ούτε λιπαρότητα, σχεδόν ποτέ.

Η ίδια δερματολόγος διευκρίνισε στο Byrdie: «Το κανονικό δέρμα είναι σε ισορροπία όσον αφορά το λάδι και το νερό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα σπυράκια ή εμφάνιση ξηρότητας είναι πιθανά σε όλους τους τύπους δέρματος και δεν είναι αποτελούν εξωπραγματική εμπειρία.

«Στα 40 χρόνια της καριέρας μου ως δερματολόγος, διαπιστώνω ότι η πλειονότητα των ανθρώπων έχουν μικτό δέρμα μέχρι περίπου τα 30 και τα άτομα άνω των 40 αισθάνονται ότι το δέρμα τους είναι ξηρό», σχολιάζει η δερματολόγος Loretta Ciraldo.

Jenny.Gr
Pexels

Τι κρατάμε; Ότι το «κανονικό» δέρμα δεν είναι απλώς σπάνιο, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι τεχνικά δεν υπάρχει.

Η ουσία είναι λοιπόν η εξής: Αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία του δέρματός σας, η καλύτερη επιλογή είναι να λάβετε μια διάγνωση από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία για να εντοπίσετε τις μοναδικές σας ανάγκες. «Όλοι οι τύποι δέρματος έχουν δουλειά να κάνουν, για να διατηρηθούν υγιείς», λέει ο Grous.

«Πιστεύω ότι είναι λίγο περίεργο να λέμε «κανονικό» ή «φυσιολογικό» δέρμα, καθώς το αντίθετο του κανονικού είναι το «μη φυσιολογικό», κάτι που είναι κάπως αρνητικό», λέει η Renée Rouleau και συμφωνούμε απόλυτα. Η βιομηχανία της ομορφιάς δημιουργεί πολλές φορές διακρίσεις που σίγουρα κάνουν τα άτομα να τρέφουν μια αρνητική πεποίθηση για τον εαυτό τους. Το ζητούμενο είναι ακριβώς το αντίθετο. Στόχος θα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της πραγματικής εικόνας χωρίς κριτική διάθεση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.