ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Skincare alert: Πώς να προστατεύσεις τον δερματικό φραγμό, σύμφωνα με τους experts


Ελένη Τσούτση

28 Μαρτίου 2023

Skincare alert: Πώς να προστατεύσεις τον δερματικό φραγμό, σύμφωνα με τους experts
Instagram/@bizceizleyin
Το μεγαλύτερο skincare μάθημα που αξίζει να μάθουμε φέτος είναι ότι η καλή υγεία του δέρματος έχει να κάνει με έναν ισχυρό δερματικό φραγμό

Αν δεν γνωρίζετε την έννοια «δερματικός φραγμός» ήρθε η ώρα να μάθετε τα πάντα και να συνειδητοποιήσετε πόσο σημαντικός είναι αν θέλετε μια λαμπερή επιδερμίδα. Η υγεία του δερματικού φραγμού είναι μια τάση που έχει ολοένα και περισσότερη αναγνώριση και αναζήτηση. Χαρακτηριστικά η αναζήτηση «διόρθωση φραγμού δέρματος» στο TikTok έχει 129,5 εκατομμύρια προβολές και η ερώτηση: «πώς να επιδιορθώσετε τον φραγμό του δέρματος» αυξήθηκε κατά 130% στο Google Trends τις τελευταίες 30 ημέρες. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

«Ο δερματικός φραγμός μπορεί να διαταραχθεί από ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες και συχνά από συνδυασμό και των δύο. Οι ενδογενείς παράγοντες περιλαμβάνουν ασθένειες δερματικού φραγμού που έχουν γενετική αιτία, όπως το έκζεμα και τα υψηλά επίπεδα στρες», εξηγεί η δερματολόγος Dr Mary Sommerlad στη VogueUK.

Πώς να καταλάβετε ότι ο δερματικός φραγμός σας είναι «εξασθενημένος»;

«Αν το δέρμα σας είναι ξηρό και σφιχτό, μπορεί να υποφέρετε από έναν εξασθενημένο δερματικό φραγμό», αναφέρει η δερματολόγος, Emma Craythorne. «Αν ακόμη ξεφλουδίζει το δέρμα ή είναι ερεθισμένο μετά την εφαρμογή κάποιου προϊόντος, τότε πρέπει να ακολουθήσετε μια νέα skincare routine. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίζετε εξάρσεις ακμής, ροδόχρου και έκζεμα, τότε και πάλι καλό είναι να διορθώσετε το δερματικό φραγμό σας».

Jenny.Gr

«Η υφή είναι πιθανό να αλλάξει και να είναι πιο τραχιά», λέει ο Sommerlad. Όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να υποφέρουν από έναν εξασθενημένο δερματικό φραγμό, επομένως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να το διατηρήσουν δυνατό και ισορροπημένο.

Επίσης, η ηλικία είναι ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός καλά ισορροπημένου δερματικού φραγμού: «Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας επιβραδύνει τη δική του παραγωγή λιπιδίων και κεραμιδίων, τα οποία είναι βασικά συστατικά που συνθέτουν τον φραγμό του δέρματος».

Πώς να επιδιορθώσετε τον φραγμό;

Το πρώτο βήμα είναι να απλοποιήσετε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Εντοπίστε αρχικά τυχόν παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στη βλάβη του δερματικού φραγμού. «Διατηρήστε απλή την ρουτίνα ομορφιάς σας», συνιστά η skincare expert, Katharine Mackenzie Paterson.

«Σκεφτείτε ένα καθαριστικό προϊόν, μια ενυδατική κρέμα και το αντηλιακό - αφαιρέστε τυχόν ρετινοειδή ή οξέα. «Όσον αφορά το καθαριστικό χωρίς άρωμα, όπως το το Hydrating Cleanser της CeraVe ή το Toleriane Dermo-Cleanser της La Roche-Posay.

CeraVe Hydrating Cleanser

Jenny.Gr

Τoleriane Dermo-Cleanser της La Roche-Posay

Jenny.Gr

«Προσπαθήστε να μείνετε πιστές στην ρουτίνα που ακολουθείτε και όχι να πειραματίζεστε ή να αλλάζετε συχνά προϊόντα ώστε να θέσετε τα πράγματα υπό έλεγχο», λέει ο Craythorne.

Αναζητήστε ενυδατικές κρέμες πλούσιες σε κεραμίδια και ενσωματώστε το υαλουρονικό οξύ στη ρουτίνα σας. «Συνιστώ το Vichy Mineral 89 ως καλό ορό», αναφέρει η Sommerlad.
Εκτός από το υαλουρονικό οξύ, «αναζητήστε συστατικά όπως κεραμίδια, νιασιναμίδη και λιπαρά οξέα», προτείνει ο Marco Nicoloso, αισθητικός χειρουργός. «Όλα θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ξηρότητας και στην ενίσχυση του φραγμού». Για να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή, ο Cooper συνιστά επίσης να δοκιμάσετε τη θεραπεία με κόκκινο φως - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα LED στο σπίτι ή να επισκεφτείτε έναν ειδικό. Η συγκεκριμένη θεραπεία συνδυάζεται με πολλές πλούσιες φόρμουλες για να ενισχύσει την αποκατάσταση της υγρασίας.

Vichy Minéral 89 Hyaluronic Acid Hydrating Serum

Jenny.Gr

«Όπως όλα στη ζωή, έτσι και ένας υγιής δερματικός φραγμός έχει να κάνει με το μέτρο και την ισορροπία», λέει η Mackenzie Paterson. «Μην κόβετε και αλλάζετε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε κάθε πέντε λεπτά». Ακολουθήστε μια ολιστική προσέγγιση στη ρουτίνα σας και ακούστε το δέρμα σας, ειδικά όταν προσθέτετε ένα νέο δραστικό συστατικό, συμβουλεύει ο Chapman, ο οποίος προτείνει να αφήσετε το δέρμα να προσαρμοστεί.

Η προστασία είναι το κλειδί, επομένως «χρησιμοποιήστε έναν ορό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και SPF κάθε πρωί για να προστατεύσετε το φράγμα σας από την υπεριώδη ακτινοβολία, τους ρύπους και άλλους επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες». Τέλος,ώστε προτεραιότητα στον ύπνο καθώς τότε γίνονται οι φυσικές διαδικασίες αποκατάστασης και αναδόμησης του δέρματος χωρίς αυτόν, το δέρμα μπορεί να υποφέρει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.