ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Επιδερμικός φραγμός: Τι είναι, τι κάνει και πώς να τον ενδυναμώσεις


Ελένη Τσούτση

3 Μαΐου 2023

Επιδερμικός φραγμός: Τι είναι, τι κάνει και πώς να τον ενδυναμώσεις
Instagram/@bizceizleyin
Aυτή είναι η ρουτίνα που θα επαναφέρει τη λάμψη στην επιδερμίδα σου

Ο επιδερμικός φραγμός έχει αναζητηθεί περισσότερο όσον αφορά την ομορφιά στο google κατά τη διάρκεια του 2022, και αυτή μάλιστα η αναζήτηση πρόκειται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες. Για όποια έχει χρησιμοποιήσει πάρα πολλά οξέα απολέπισης ή το έχει παρακάνει με τις θεραπείες ρετινόλης, υπάρχουν τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση, την εξισορρόπηση και την ενίσχυση του ταλαιπωρημένου δέρματος.

Τι είναι ο επιδερμικός φραγμός

Ο επιδερμικός φραγμός είναι το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, η τελευταία στιβάδα της επιδερμίδας ή αλλιώς κεράτινη - και είναι εκείνος που μας προστατεύει από στρεσογόνους παράγοντες όπως η ρύπανση, η υπεριώδης ακτινοβολία κι οι ελεύθερες ρίζες, ενώ «κλειδώνει» την υγρασία στην επιδερμίδα μας.

Τι κάνει ο επιδερμικός φραγμός;

Ο επιδερμικός φραγμός προστατεύει το δέρμα από ερεθισμούς ενώ παράλληλα συγκρατεί την υγρασία που χρειάζεται. Όταν όμως η συνεκτικότητά του «ταράζεται», τότε οι ερεθιστικοί παράγοντες του περιβάλλοντος εισέρχονται στο δέρμα, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα κοκκινίλες και ξηρότητα. Όσο μεγαλώνουμε η συνοχή του επιδερμικού μας φραγμού αποδυναμώνεται και είναι σημαντικό να ακολουθούμε πιστά τις συγκεκριμένες συνήθειες.

Μερικές από αυτές τις συνήθειες που θα ενισχύσουν τον επιδερμικό σου φραγμό και να σου χαρίσουν ένα λαμπερό δέρμα είναι να μην ξεχνάς την αντηλιακή προστασία (όλο το χρόνο), να αποφεύγεις τα «σκληρά» καθαριστικά, να ενυδατώνεις επαρκώς την επιδερμίδα σου και να μην υπερβάλλεις στην απολέπιση.

Πώς να καταλάβεις αν ο φραγμός του δέρματος σου είναι εξασθενημένος

«Αν παλεύετε να διατηρήσετε την υγρασία και το δέρμα σας είναι ξηρό και σφιχτό, μπορεί να υποφέρετε από έναν εξασθενημένο δερματικό φραγμό», αναφέρει η Emma Craythorne, δερματολόγος στη VogueUK. «Μπορεί να είναι ξεφλουδισμένη η επιδερμίδα και μπορεί να νιώθετε ερεθισμό (ή τσούξιμο) μετά την εφαρμογή οποιασδήποτε χημικής φόρμουλας. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε εξάρσεις ακμής, ροδόχρου ακμή και έκζεμα».

Το δέρμα μπορεί επίσης να φαίνεται πιο κόκκινο ή πιο σκούρο από το χρώμα σου , ενώ ο κνησμός είναι ένα κοινό σύμπτωμα. «Η υφή είναι πιθανό να αλλάξει και να γίνεται πιο τραχιά», λέει ο Sommerlad. Όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να υποφέρουν από έναν εξασθενημένο δερματικό φραγμό, επομένως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να το διατηρήσουν δυνατό και υγιές.

Πώς μπορείς να τον ενισχύσεις;

Ενυδάτωση

H βαθιά ενυδάτωση του δέρματος είναι το πρώτο βήμα. Κάλο είναι να αποφύγεις προϊόντα με parabens και άρωμα, καλό είναι να επενδύσεις σε κρέμες με ενυδατικά συστατικά, όπως η γλυκερίνη και το υαλουρονικό οξύ.

Προστασία από την ακτινοβολία

Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να καταστρέψει την επιδερμίδα. Αυτός είναι ο λόγος που όλο το χρόνο, θα πρέπει να φοράς ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου χωρίς χρήση αντηλιακού, με υψηλό δείκτη προστασίας είναι απαγορευτική.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.