ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Γλυκολικό οξύ: Πώς και γιατί να το ενσωματώσεις στο skincare σου, σύμφωνα με τους δερματολόγους


Ελένη Τσούτση

9 Μαΐου 2023

Γλυκολικό οξύ: Πώς και γιατί να το ενσωματώσεις στο skincare σου, σύμφωνα με τους δερματολόγους
Instagram/@naomi anwer
Το γλυκολικό οξύ είναι το συστατικό - ήρωας που ίσως δεν ξέρεις ότι χρειάζεσαι

Το θαυματουργό συστατικό που αγαπάνε οι ειδικοί φωτίζει την επιδερμίδα, βελτιώνει την όψη της, ενώ παράλληλα μειώνει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων και των κηλίδων. Με μία λέξη: είναι πραγματικά απαραίτητο. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξεις είναι πώς θα το εντάξεις, δεδομένου ότι είναι ένα ενεργό συστατικό και απαιτείται μια προετοιμασία πριν το εφαρμόσεις στο δέρμα σου.

Τι είναι το γλυκολικό οξύ;

Το γλυκολικό οξύ είναι ένα μόριο φυσικής προέλευσης (το βρίσκουμε στο ζαχαροκάλαμο), ανήκει στα AHA και θεωρείται το πιο δραστικό από τα οξέα αυτής της κατηγορίας. Οι δερματολόγοι το ξεχωρίζουν σαν συστατικό καθώς διεισδύει εύκολα και γρήγορα στην επιδερμίδα επιταχύνοντας την απολέπιση. Με αυτό τον τρόπο η κυτταρική ανανέωση επιταχύνεται σε κάθε στοιβάδα της επιδερμίδας και αναπτύσσονται νέα κύτταρα στην επιφάνεια της επιδερμίδας. «Βρίσκεται σε πολλά προϊόντα περιποίησης, όπως καθαριστικά, serums σε μικρή περιεκτικότητα, αλλά χρησιμοποιείται συχνά σε ισχυρότερες συνθέσεις από επαγγελματίες ως απολέπιση δέρματος», λέει η ειδικός ομορφιάς Nilam Holmes στην VogueUk.

Τι κάνει το γλυκολικό οξύ στο δέρμα σου;

Το γλυκολικό οξύ είναι ένα ισχυρό συστατικό με τόσα πολλά οφέλη για το δέρμα. «Είναι το απόλυτο απολεπιστικό», εξηγεί η ειδικός Keren Bartov. Το γλυκολικό οξύ βοηθά στην αποκάλυψη των νεότερων κυττάρων, πιο φρέσκων κυττάρων. «Επιπλέον, επειδή έχει τη μικρότερη μοριακή δομή από όλα τα AHA, μπορεί να διεισδύσει βαθύτερα και γρηγορότερα στο δέρμα από άλλα οξέα», προσθέτει η Bartov. Χάρη σε αυτή την ικανότητα να διεισδύει στο χόριο, βοηθά επίσης στην προώθηση της σύνθεσης του κολλαγόνου.

«Το γλυκολικό είναι εξαιρετικό για όποιον υποφέρει από εξάρσεις», αναφέρει η Teresa Tarmey.

Jenny.Gr
Pexels

Είναι εντάξει να χρησιμοποιείς γλυκολικό οξύ κάθε μέρα;

Όπως με οποιοδήποτε οξύ, η υπερβολική χρήση ή ο συνδυασμός του με άλλα σκληρά οξέα μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος. «Η πολύ συχνή χρήση γλυκολικού οξέος σε υψηλές περιεκτικότητες μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική απολέπιση που ενδέχεται να καταστρέψει τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος». Κρατάς ότι μπορείς να το εφαρμόσεις κάθε μέρα σε ήπια ποσότητα.

Αν το δέρμα σου γίνει ευαίσθητο, εμφανίζει σημάδια ερυθρότητας ή το νιώθεις εύθραυστο, σταμάτησε τη χρήση. «Η προστατευτική αόρατη ασπίδα που προστατεύει το δέρμα μας από την καθημερινή επίθεση παθογόνων θα μπορούσε να έχει παραβιαστεί», αναφέρει η Diane Ackers.

«Αν το δέρμα φαίνεται εξαιρετικά λείο, αυτό είναι συχνά το πρώτο σημάδι ότι χρησιμοποιείς πάρα πολλά οξέα».Αν έχεις αμφιβολίες, ξεκίνησε με τη χαμηλότερη συγκέντρωση οξέος, χρησιμοποίησε το κάθε δύο έως τρεις ημέρες και σταδιακά αύξησε τη συχνότητα χρήσης και την ισχύ του οξέος καθώς το δέρμα σου προσαρμόζεται.

Jenny.Gr
Pexels

Ποια είναι η καλύτερη μορφή γλυκολικού οξέος για χρήση;

Αν είσαι νέα στα AHA, ένας εύκολος τρόπος για να ενσωματώσεις το γλυκούλικό οξύ στη ρουτίνα σου, είναι μέσω ενός καθαριστικού, το οποίο δεν έρχεται σε επαφή με το δέρμα για μεγάλο διάστημα και ξεπλένεται γρήγορα. Είναι επίσης ένα καλό τεστ ευαισθησίας, καθώς το γλυκολικό οξύ εξουδετερώνεται αμέσως σε επαφή με το νερό. Αφού εγκλιματιστείς, μπορείς να προχωρήσεις σε toner, ορούς και ενυδατικές κρέμες, όπου η συγκέντρωση θα είναι λίγο μεγαλύτερη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.