ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Επιδερμικός φραγμός: Τι είναι, γιατί έχει σημασία ο ρόλος του και πώς να τον διατηρήσεις υγιή


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

1 Νοεμβρίου 2023

Επιδερμικός φραγμός: Τι είναι, γιατί έχει σημασία ο ρόλος του και πώς να τον διατηρήσεις υγιή
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον επιδερμικό φραγμό

Τα τελευταία χρόνια στον κόσμο της ομορφιάς αναφερόμαστε συχνά στον όρο «επιδερμικό φραγμό». Αποφασίσαμε λοιπόν να συγκεντρώσουμε έναν μικρό οδηγό για να διευκρινίσουμε: τι είναι, γιατί είναι τόσο σημαντικός ο ρόλος του και πώς μπορούμε να τον διατηρήσουμε υγιή.

Τι είναι ο φραγμός της επιδερμίδας;

Ο όρος «φραγμός της επιδερμίδας» αναφέρεται στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος που ονομάζεται κεράτινη στιβάδα. Η βασική δράση της κεράτινης στιβάδας είναι να προστατεύει το δέρμα από περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες, βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, τις τοξίνες και τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Ωστόσο, ο επιδερμικός φραγμός αποτελείται επίσης από στρώματα:

  • Το μικροβίωμα
  • Ο όξινος μανδύας
  • Το λιπιδικό φράγμα
  • Την Επιδερμίδα

Ο όξινος μανδύας θεωρείται συχνά η χημική γραμμή άμυνας και ο λιπιδικός φραγμός είναι η φυσική γραμμή άμυνας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο πρώτο, το σμήγμα συν τα αμινοξέα βοηθούν στη διατήρηση του pH στην όξινη πλευρά για να σκοτώσει τα παθογόνα. Το τελευταίο αποτελείται κυρίως από χοληστερόλη, λιπαρά οξέα και κεραμίδια που βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό ένας υγιής επιδερμικός φραγμός;

Ο φραγμός του δέρματος είναι ισχυρός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται βοήθεια. Η διατήρηση της καλής υγείας είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αυτή είναι μια από τις πρώτες γραμμές άμυνας του σώματος. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση άμυνας, προστατεύοντας συνεχώς το δέρμα σας από πιθανές περιβαλλοντικές βλάβες. Η διασφάλιση ότι το δέρμα είναι προετοιμασμένο, ελαχιστοποιεί κάποια πιθανή μελλοντική βλάβη του δέρματος.

Jenny.Gr

Πώς μπορείς να αναγνωρίσεις εάν ο φραγμός του δέρματος έχει διαταραχθεί;

Ένας διαταραγμένος ή κατεστραμμένος επιδερμικός φραγμός εμφανίζεται διαφορετικά από άτομο σε άτομο. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προσέχεις το δέρμα σου. Αν το αισθάνεσαι υπερβολικά ξηρό ή υπερβολικά λιπαρό, λάβε το υπόψη σου και προσάρμοσε τα προϊόντα που χρησιμοποιείςαναλόγως. Εάν το πρόβλημα επιμένει, ζήτησε τη βοήθεια του δερματολόγο σου.

Συμβουλές για την αποκατάσταση του επιδερμικού φραγμού σου:

  • Άκου το δέρμα σου. Μην κολλάς σε μια άκαμπτη ρουτίνα. Οι ανάγκες σου είναι σε προτεραιότητα.
  • Επικεντρώσου σε θρεπτικά προϊόντα που ενυδατώνουν άψογα την επιδερμίδα. Ακόμα κι αν είναι λιπαρή η επιδερμίδα σου, να θυμάσαι πως η σωστή ενυδάτωσή της είναι εξαιρετικά σημαντική.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.