ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Αυτό είναι το must-try ενεργό συστατικό κατά της ακμής - Πιο ισχυρό από το σαλικυλικό οξύ


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

17 Νοεμβρίου 2023

Αυτό είναι το must-try ενεργό συστατικό κατά της ακμής - Πιο ισχυρό από το σαλικυλικό οξύ
IG @irinashayk
Γνωρίζεις τα οφέλη του αζελαϊκού οξέος για το δέρμα;

Η επιδερμίδα με ατέλειες ή ακόμα και ακμή δεν αφορά αποκλειστικά εφήβους. Είναι μια δερματολογική συνθήκη που μπορεί να παρουσιαστεί ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε στάδιο ζωής κι αν βρίσκεται μια γυναίκα.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ατέλειες που εμφανίζει η επιδερμίδα, είναι ήδη τα οφέλη του ψευδαργύρου, της bakuchiol , του σαλικυλικού οξέος, ακόμη και του τεϊόδεντρου. Μεταξύ των λιγότερο γνωστών συστατικών από αυτά που αναφέρουμε, πρέπει να συμπληρώσεις στις σημειώσεις σου και το αζελαϊκό οξύ.

Πρόκειται για ένα δραστικό συστατικό που δεν είναι ακόμα τόσο δημοφιλές, ωστόσο οι ιδιότητές του αποκαλύφθηκαν κυρίως στα τέλη της δεκαετίας του ‘70. Ήταν εκείνη την εποχή που παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά οι αρετές του. Χρόνια αργότερα, μελέτες απέδειξαν τις βακτηριοκτόνες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτού του μορίου, γεγονός που οδήγησε στην εφαρμογή του για τη θεραπεία της κοινής ακμής και της ροδόχρου ακμής.

Το αζελαϊκό οξύ βρίσκεται στη συνέχεια σε πολλές δερματολογικές φόρμουλες κατά της ακμής, σε συγκεντρώσεις από 15 έως 20%. Αντίθετα, στα δερμοκαλλυντικά, η απολεπιστική δράση του αζελαϊκού οξέος είναι ήπια σε σύγκριση με αυτή των AHAs και των BHAs. Χρησιμοποιείται σε ποσοστό ίσο ή λιγότερο από 10% σε καλλυντικές φόρμουλες.

Jenny.Gr
IG @gigihadid

Από πού προέρχεται το αζελαϊκό οξύ και ποια είναι τα οφέλη του

Πιο συγκεκριμένα, το αζελαϊκό οξύ εξάγεται από σπόρους σίτου, σίκαλης ή ακόμα και κριθαριού. Οι δράσεις του στο δέρμα δεν συνδέονται αποκλειστικά και μόνο με το πρόβλημα των καφέ κηλίδων. Είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικό στον περιορισμό του πολλαπλασιασμού των βακτηρίων που ευθύνονται για μικρές ατέλειες και μαύρα στίγματα, ρυθμίζοντας την παραγωγή σμήγματος και μειώνοντας την εμφάνιση ουλών. Στο δέρμα λειτουργεί ως ένα αρκετά απαλό απολεπιστικό που απομακρύνει τις ακαθαρσίες και καθαρίζει άψογα τους πόρους της επιδερμίδας.

Jenny.Gr
IG @rosiehw

Τα συστατικά με τα οποία μπορεί να συνδυαστεί το αζελαϊκό οξύ

Είναι συνετό να συνδυάζεις το αζελαϊκό οξύ με μια θεραπεία που περιέχει ένα οξύ με απολεπιστικές ιδιότητες όπως το γλυκολικό οξύ, το γαλακτικό οξύ (AHA) ή το σαλικυλικό οξύ (BHA). Μαζί, δημιουργούν ένα αποτελεσματικό συνδυασμό που βελτιώνει ορατά την υφή του δέρματος και καταπολεμά το υπερβολικό σμήγμα και τους φραγμένους πόρους.

Όσον αφορά στη δοσολογία, είναι προτιμότερο να επιλέξεις μια φόρμουλα που περιέχει 5 έως 10% αυτού του πολύτιμου δραστικού συστατικού, η οποία, ακόμη και αν αφομοιωθεί σχετικά καλά από το δέρμα, μπορεί να προκαλέσει στην αρχή κάποια μικρή ερυθρότητα. Για να την αντιμετωπίσες, είναι καλύτερο να το συνδυάσεις με μια κρέμα βαθιάς ενυδάτωσης . Τα πρώτα αποτελέσματα της δράσης του θα φανούν μετά από ένα μήνα καθημερινής χρήσης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.