ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Πώς να μειώσεις την ερυθρότητα στο πρόσωπό σου


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

19 Δεκεμβρίου 2023

Πώς να μειώσεις την ερυθρότητα στο πρόσωπό σου
IG @lindsaylohan
Οι πιο συχνές αιτίες και συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να καταπραΰνεις τα συμπτώματα

Η χρόνια ερυθρότητα της επιδερμίδας του προσώπου είναι συχνά ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά με το σώμα σου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η ερυθρότητα μπορεί να σου λέει να αναθεωρήσεις τη χρήση ενός συγκεκριμένου skincare συστατικoύ, ενός προϊόντος ή ενός παράγοντα τρόπου ζωής και σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα ένα υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα που απαιτεί επαγγελματική παρακολούθηση και καθοδήγηση.

8 συχνές αιτίες ερυθρότητας προσώπου

Η κατανόηση του τι προκαλεί την ερυθρότητα του προσώπου σου είναι το πρώτο βήμα για να ηρεμήσεις το δέρμα σου, να υιοθετήσεις τη σωστή προσέγγιση θεραπείας και να αποτρέψεις μελλοντικές εξάρσεις. Εδώ, είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες ερυθρότητας του δέρματος:

Δερματίτιδα εξ επαφής (εξανθήματα): Σχετίζεται με την έκθεση σε επαφή με διάφορα ερεθιστικά ή αλλεργιογόνα. Μπορεί να προκληθεί από ένα ερεθιστικό προϊόν ή συστατικό περιποίησης δέρματος, ένα απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων, το σαμπουάν ή το προϊόν περιποίησης μαλλιών ή οποιαδήποτε άλλη ουσία που έρχεται σε επαφή με το πρόσωπο.

Έκζεμα: Γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, το έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης δερματική πάθηση που οδηγεί σε ξηρό δέρμα με αίσθηση κνησμού που συνοδεύεται από εξανθήματα, ερυθρότητα, φουσκάλες και φολιδωτές κηλίδες.

Ψωρίαση: Πρόκειται για μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση του δέρματος που προκαλεί υπερπαραγωγή δερματικών κυττάρων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα ερεθισμένο δέρμα και παχιά, φολιδωτά μπαλώματα.

Ροδόχρους ακμή: Η ροδόχρους ακμή είναι μια δερματική πάθηση που προκαλεί έντονο ερύθημα και ορατά αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπο.

Ηλιακά εγκαύματα: Το δέρμα που εκτίθεται στις ισχυρές ακτίνες UV του ήλιου μπορεί να καεί και να εμφανίσει φουσκάλες. Τα ηλιακά εγκαύματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά το Skin Cancer Foundation σημειώνει ότι η χρόνια έκθεση στον ήλιο μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε μόνιμη ερυθρότητα λόγω μεγεθυσμένων αιμοφόρων αγγείων και κατεστραμμένου δέρματος.

Ακμή: Η ακμή πυροδοτεί τη φλεγμονώδη θεραπευτική απόκριση του σώματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα. Ακόμη και μετά την υποχώρηση ενός ξεσπάσματος, μπορεί να αντιμετωπίσεις τη «μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση» που μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να επιλυθεί.

Ξηρότητα: Όταν το δέρμα δεν έχει αρκετή υγρασία, ο φραγμός διακυβεύεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη απόκριση μαζί με ευαισθησία, κνησμό ή πόνο και ερυθρότητα.

Υπερβολική απολέπιση: Ομοίως, η υπερβολική απολέπιση του δέρματος με φυσικά ή χημικά προϊόντα απολέπισης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον φραγμό του δέρματος και το καθιστούν ευαίσθητο σε ξηρότητα, ερυθρότητα και ερεθισμό.

Συμβουλές για τη μείωση της ερυθρότητας στο πρόσωπο

Jenny.Gr
IG @lindsaylohan

Χρησιμοποίησε συστατικά με καταπραϋντική δράση

Για την περιποίηση και τη φροντίδα της επιδερμίδας σου, αναζήτησε συστατικά που είναι γνωστό ότι βοηθούν στην καταπράυνση του δέρματος και στη μείωση της φλεγμονής. Μερικά από τα αυτά περιλαμβάνουν την αλόη βέρα, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, το χαμομήλι, την καλέντουλα, την centella asiatica (γνωστή και ως cica ή tiger balm) και τη νιασιναμίδη.

Επανεξέτασε την τρέχουσα ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου

Ομοίως, κάνε έναν απολογισμό της τρέχουσας αγωγής που ακολουθείς και αφαίρεσε οτιδήποτε μπορεί να ερεθίζει το δέρμα σου ή θέτε σε κίνδυνο τον φραγμό του. Μερικοί κύριοι ένοχοι είναι τα αρώματα, οι βαφές, τα σκληρά απορρυπαντικά και τα οξέα.

Βελτίωσε τη διατροφή σου

Εσωτερικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν μια φλεγμονώδη απόκριση που οδηγεί σε έξαψη ή ερυθρότητα. Προσπάθησε να αποφύγεις την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή τα πικάντικα τρόφιμα, την καφεΐνη και τη σοκολάτα.

Σταμάτα την απολέπιση

Εάν το δέρμα σου είναι κόκκινο και ευαίσθητο, τότε είναι καιρός να εστιάσεις ξανά τις προσπάθειές σου στην καταπράυνση, την ενυδάτωση και την επούλωση έναντι της απολέπισης.

Φόρασε αντηλιακό

Το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες UV του ήλιου, οι οποίες όχι μόνο προκαλούν ερυθρότητα, κάψιμο και μόνιμη πρόωρη γήρανση, αλλά και καρκίνο του δέρματος.

Ενυδάτωνε συχνά το δέρμα σου

Μπορείς επίσης να προστατέψεις και να απαλύνεις το δέρμα σου, διπλασιάζοντας την υγρασία. Μαλακτικά ή ενυδατικά συστατικά, όπως η γλυκερίνη ή τα λιπίδια, βοηθούν στην προσθήκη ενός επιπλέον στρώματος στον φραγμό του δέρματος. Εάν έχεις δέρμα με τάση ακμής, προτίμησε ενυδατικές κρέμες με βάση το νερό, μη φαγεσωρογόνες. Εάν έχεις πολύ ξηρό δέρμα, αναζήτησε πιο πλούσιες συνθέσεις με θρεπτικά έλαια.

Συμβουλέψου έναν δερματολόγο

Εάν πιστεύεις ότι η ερυθρότητα του προσώπου σου προκαλείται από ένα υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα, όπως η ψωρίαση ή το έκζεμα, ο δερματολόγος είναι ο καλύτερος φίλος της επιδερμίδας σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.