ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Καταρρίπτουμε 5 μύθους για τη γήρανση της επιδερμίδας


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

19 Δεκεμβρίου 2023

Καταρρίπτουμε 5 μύθους για τη γήρανση της επιδερμίδας
Μύθοι στους οποίους πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Από τη ρετινόλη και τη μικροδερμοαπόξεση μέχρι τις ειδικές δίαιτες και τα συμπληρώματα, φαίνεται ότι κατακλυζόμαστε από τις λεγόμενες θαυματουργές διαδικασίες και τους μύθους κατά της γήρανσης. Αλλά ο κόσμος της αντιγήρανσης είναι γεμάτος φήμες και παραπληροφόρηση, κάνοντας την αναζήτηση για σφριγηλό, νεανικό δέρμα μερικές φορές, μια τρομακτική διαδικασία.

Καταρρίπτουμε 5 μύθους για τη γήρανσης

Οι ρυτίδες είναι το πρώτο σημάδι γήρανσης

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται δύο φορές τη γήρανση μέχρι να αρχίσουν να βλέπουν ρυτίδες, οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι πιο ανεπαίσθητες αλλαγές στη χαλάρωση του δέρματος, τις λεπτές γραμμές, αποχρωματισμός και η υφή μπορεί να εμφανιστούν πρώτα. Επομένως, ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσεις μια ρουτίνα αντιγηραντικής περιποίησης. Η πρόληψη μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν το δέρμα σου τελικά αρχίσει να χάνει το κολλαγόνο του.

Η γήρανση είναι γενετική

Μπορεί να υποθέσεις ότι η γήρανση έχει να κάνει με το DNA σου, αλλά το χρονοδιάγραμμα γήρανσης της μαμάς σου δεν είναι απαραίτητα ένας δείκτης της δικής σας. Η γήρανση του δέρματός μας καθορίζεται τόσο από εγγενείς όσο και από εξωγενείς παράγοντες.

Η ενδογενής γήρανση αναφέρεται στη γενετική μας προδιάθεση. αλλά η εξωτερική γήρανση αναφέρεται στην επιτάχυνση της φυσικής διαδικασίας γήρανσης λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων όπως το υπεριώδες φως και η ρύπανση. Παρά τη γενετική, οι εξωγενείς παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε κακή γήρανση ακόμη και σε άτομα με καλή γενετική προδιάθεση.

Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται μόνο κατά την έκθεση στον ήλιο

Υπάρχουν δύο τύποι υπεριώδους φωτός: UVA και UVB. Οι ακτίνες UVA συνδέονται με τη γήρανση των κυττάρων του δέρματος και τείνουν να είναι η αιτία των ρυτίδων, των κηλίδων από τον ήλιο και άλλων ενδείξεων βλάβης από τον ήλιο. Οι ακτίνες UVB είναι η κύρια αιτία του ηλιακού εγκαύματος, καταστρέφουν άμεσα το DNA στα κύτταρα του δέρματος και συνδέονται με τους περισσότερους καρκίνους του δέρματος. Το γυαλί που χρησιμοποιείται συνήθως στα παράθυρα του αυτοκινήτου, του σπιτιού και του γραφείου έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τις περισσότερες ακτίνες UVB, αλλά δεν προσφέρει προστασία από όλες τις ακτίνες UVA, επομένως το δέρμα εξακολουθεί να είναι ευαίσθητο στη γήρανση.

Η νυχτερινή περιποίηση του δέρματος είναι πιο σημαντική από την περιποίηση της ημέρας

Το δέρμα έχει διαφορετικές ανάγκες. Το πρωί, πρέπει να προστατεύεται και το βράδυ να επανορθώνει τις φθορές και να αναγεννάται. Έτσι, το πρωί, θα πρέπει να χρησιμοποιείς προϊόντα που έχουν συστατικά που προστατεύουν το δέρμα από τη ρύπανση και τις επιβλαβείς ακτίνες (που είναι και οι δύο κύριες αιτίες πρόωρης γήρανσης.

Αν καίει ή τσιμπάει, αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί

Το αίσθημα καύσου στην περιποίηση του δέρματος δεν είναι καλό σημάδι. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα είναι ερεθισμένο. Είναι επίσης ένα ενδεικτικό σημάδι ότι η ισορροπία pH του δέρματός έχει ανατραπεί από τη χρήση υπερβολικά σκληρών προϊόντων. Ένας εξασθενημένος δερματικός φραγμός οδηγεί σε πιο ευάλωτη επιδερμίδα και γήρανση, γι' αυτό φρόντισε το δέρμα σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.